“Danimarka’da Hapishanelerdeki Gençlerin Yüzde 60’ı Müslüman”
- DANİMARKAGündemMANŞETÜlkeler
- 6 Ekim 2020
Danimarka İslam Toplumu (DIT), Genişletilmiş Bölge ve Şube Yürütme Kurulu (GBYK ve GŞYK) toplantısı, Eylül 2020 tarihinde Danimarka’nın Hvidore kentinde düzenlendi. Yeni bölge binasında gerçekleşen toplantı, koronavirüs kurallarına uyularak 75 idarecinin katılımı ile yapıldı.
BÖLGE GENÇLİK BAŞKANI DEĞİŞTİ
IGMG Genel Başkan Danışmanı ve Bölge Sorumlusu Ramazan Uçar’ın katılımıyla gerçeklesen toplantıda, Bölge Gençlik Teşkilatı Başkanı Bünyamin Koçer görevini Bünyamin Kart’a devretti. Bölge Teşkilatlanma Başkanı Huzeyfe Öztoprak’ın gündem takdimi ve birim değerlendirmelerinin ardından, Danimarka İslam Toplumu (DİT: Dansk Islamisk Trossamfund) Bölge Başkanı Mustafa İncikli açılış konuşmasını yaptı.
“KOMŞUNA EL UZAT” PROJESİ KAPSAMINDA BİRÇOK YAŞLI SEVİNDİRİLDİ
İncikli, konuşmasında pandemi süresince yapılan çalışmalardan bahsetti. Zor bir süreçten geçildiğini aktaran İncikli, “Komşuna El Uzat” projesi kapsamında birçok yaşlı komşunun sevindirilmesinin yanı sıra Hristiyanların bu çalışmaya ilgisinden bahsetti. İncikli, “Hvidore kilisesinden gelen papazlar projemiz kapsamında yaptığımız çalışmaları büyük bir ilgi ile dinlediler.” dedi.
DİĞER DİNİ CEMAATLER İLE İLETİŞİM ÖNEMLİ
Sri Lanka’da kiliselere düzenlenen saldırının ardından Danimarka İslam Toplumu olarak kentteki kiliselere, yazılı olarak bu tip saldırıları kınadıklarını açıklayan Bölge Başkanı İncikli, “Bölgemizdeki diğer dini cemaatler ile iletişimde olmamız önemli.” dedi. Nitekim hükûmet tarafından sünnet yasağının yasalaştırılmasının, diğer dini cemaatler ile birlikte hareket edilerek, önüne geçildiğini sözlerine ekledi.
CEZA İNFAZ KURUMLARINDAKİ GENÇLERİN YÜZDE 60’I MÜSLÜMAN
Danimarka bölgesindeki Müslümanların sorunlarından bahseden Bölge Başkanı Mustafa İncikli, “Ceza infaz kurumlarındaki gençlerin yüzde 60’ı Müslüman. Onlara ulaşıp, yardım etmemiz gerekiyor.” dedi. İncikli, bölge ve şube idarecilerinden konuya ilişkin çalışmalar beklediğini sözlerine ekledi.
HÜKÛMET MEDYA DİLİ İLE KONUŞUYOR
Diasporada yaşayan Türkiye kökenli Müslümanlar olarak yerel aktörler olma noktasına vurgu yapan İncikli, Danimarka medyasında İslam ve Müslümanlar aleyhinde olumsuz bir tutumun olduğunu, hükumetin de aynı dili kullanmasının Müslümanları üzdüğünü dile getirdi. Danimarka Kültür ve Kiliseler Bakanlığı ile Entegrasyon Bakanlığının katılımı eşliğinde konuya ilişkin bir toplantı düzenleneceğini bildiren İncikli, tüm bölge ve şube idarecilerine katılımlarından dolayı teşekkür etti.