Danimarka İslam Toplumu’ndan Yardımları Kısıtlayan Hükûmete “Cami Vergisi” Çağrısı

Danimarka İslam Toplumu’ndan Yardımları Kısıtlayan Hükûmete “Cami Vergisi” Çağrısı

Danimarka İslam Toplumu Başkanı Mustafa İncikli, Danimarka parlamentosunun, ülkede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları (STK) ve inanç gruplarının yurt dışından aldıkları yardım ve bağışları sınırlandırmak için çıkarttığı yasayla ilgili Camia Haber’e açıklamalarda bulundu. Göç Bakanı Mattias Tesfaye’nin, “Danimarka’daki camilerin başta Orta Doğu olmak üzere yurt dışından milyonlara ulaşan miktarda destek aldığı haberleri yer aldı. Hükümetimiz buna engel olacak.” ifadelerini eleştiren İncik, “Entegrasyon Bakanımıza soruyoruz: Varsa böyle camiler, neden yasal işlem başlatılmadı? Dolayısıyla hiç haberimiz yok, bilgimiz yokken bunu, bu şekilde oldu bittiye getirerek bir yasa hâline getirdiler.” diye kaydetti.

“cami vergisi ödensin”

“Bizim dini vecibelerimizi yerine getirmemiz için camilerimizin ayakta durması lazım.” diye ekleyen İncik, önerilerinin, Danimarka’da, İsveç ve Norveç modelinin uygulanması olduğunu belirtti. Oralarda camilere yardımlar yapıldığını belirten İncik, hükûmete de Müslüman toplulukları muhatap alma çağrısında bulundu. Bu yasa karşısında kilise vergisi gibi cami vergisi ödenmesini ve bu camilere bu şekilde yardımlar yapılmasını da önderdiklerini sözlerine ekledi. Bu olayın kendilerini endişelendiğini de belirten İncik, “Ama bütün bu olaylara rağmen, insan hakları çerçevesinde haklarımızı aramak için gerekli çalışmaları yapacağız.” diye kaydetti.

Yurt Dışından Yapılan Bağışlar Sınırlandırılmıştı

Danimarka parlamentosunda 9 Mart tarihinde oylanarak kabul edilen yasaya göre, Göç Bakanlığı, Danimarka demokratik değerlerine zarar verdiği değerlendirilen yurt dışındaki tüzel kişi, gerçek kişi, kuruluş ve devlet kurumlarını “yasak listesine” alacağını açıklamıştı. Göç Bakanı Mattias Tesfaye’nin konuya ilişkin yaptığı açıklamada Müslümanları zikretmesi, yasanın asıl olarak Müslümanları hedeflediğini ortaya koymuştu. Göç Bakanlığının yasak listesinde yer alanların, ülkedeki herhangi bir STK ya da inanç grubuna, tek seferde ya da 1 yıl içinde en fazla 10 bin kron (12 bin 198 lira) bağış yapabileceği belirtilmişti. STK ile camilerin de içinde bulunduğu inanç gruplarının, listede yer alanlardan, Bakanlığın belirlediği meblağdan daha yüksek bağış ya da destek alması halinde parayı iade edeceği duyurulmuştu.(c)