Çocuklarda Solunum Yolu Hastalıklarına Yol Açan Virüs Korkutuyor

Çocuklarda Solunum Yolu Hastalıklarına Yol Açan Virüs Korkutuyor

Mevsimsel bir virüs olan Respiratuvar Sinsitiyal Virüs, yani RS virüs, geçtiğimiz yıllarda kasım aylarında başlayarak kış aylarında yaygınlaşıyordu. Yaz aylarında ise vaka sayısı neredeyse sıfıra düşüyordu. Küçük çocuklarda solunum yolları hastalıklarına sebep olan virüsün bu yıl neden bu kadar yaygın olduğu hakkında açıklama yapan Alman Federal Çocuk Doktorları Sözcüsü Jakob Maske, özellikle 6 yaşından küçük çocuklarda bu duruma sıklıkla rastlandığını bildirdi.

Maske, kapanma önlemleri ve hijyen tedbirlerinin, koronavirüsün yayılımını engellediği gibi, RSV gibi virüslerin de önünü kestiğini belirtti. Bundan dolayı da çocukların bu virüse karşı bağışıklık geliştiremediğini ifade eden Maske, kreşlerin ve okulların açılmasıyla birlikte RSV’nin de çocuklar arasında hızla yayıldığını ifade etti. Robert Koch Enstitüsü raporu da küçük yaştaki çocukların hastaneye yatış sebepleri arasında en yaygın nedenin RSV olduğunu doğruladı.

HER ÇOCUK EN AZ BİR KEZ GEÇİRİYOR

Söz konusu RSV aslı itibariyle her yıl ortaya çıkan, kimi zaman ağır semptomlar gösteren bir soğuk algınlığı virüsü. Klasik bir kış hastalığı olan RSV, bebeklerde ve küçük çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonuna sebep olabiliyor. Robert Koch Enstitüsü (RKI) çocukların neredeyse iki yaşına kadar en az bir kez RSV ile hastalandığını kaydediyor.

Özellikle üç yaşın altındaki çocuklar bu hastalığı genellikle soğuk algınlığına benzer semptomlarla geçiriyor. Burun akıntısı, yüksek ateş, öksürük ve boğaz ağrısı öne çıkan semptomlar. İki yaş altı çocuklarda akciğerin alt kısımlarında küçük hava yollarında tıkanıklığa neden olan bronşiolit gelişebilir. Özellikle yemek esnasında nefes darlığı da bu durumda görülebiliyor. RSV hastalığını koronavirüste olduğu gibi diğer solunum yolu hastalıklarından ayırt etmek zor.

TEHLİKELİ RS VİRÜS

RS virüs, büyük çocuklar, gençler ve yetişkinler için zararsız ve genellikle semptom göstermiyor. Özellikle erken doğan veya hastalıklı çocuklar için ciddi şekilde tehlikeli olabilir. Çocuklar ne kadar küçükse, semptomlar ağırlaşıyor ve ciddi bir hastalık süreci gelişebiliyor. 3 aydan küçük bebeklerde spastik bronşite ve akciğer enfeksiyonuna yol açabilir.

RS VİRÜS NASIL BULAŞIR?

Virüs insandan insana tükürük yoluyla bulaşabiliyor (hapşırma, öksürme). Doktorlar bu hastalığın yakın temasla ve mikropların bulaşmış olduğu yüzeylere temas ile yayılabileceğini de söylüyor. Nefes borularından gelen RS virüs, havlularda 20 dakika, kağıt havlularda, pamuk kumaşlarda 45 dakika ve plastiklerde saatlerce kalabiliyor.

Gençler ve yetişkinler taşıyıcı olarak büyük rol oynuyor. Enfeksiyon ile hastalığın başlangıcı (kuluçka dönemi) arasındaki süre ortalama beş gün olmak üzere iki ila sekiz arasında değişiyor. Kişi virüse yakalandıktan bir gün sonra veya ilk şikâyetleri başlamadan önce bile virüsü insanlara bulaştırabilir. Bağışıklık sistemi kuvvetli olan insanlar sekiz gün bulaştırıcıdır. Ayrıca erken doğan, yeni doğanlarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda bu süre birkaç haftaya kadar uzayabilir.

VİRÜS NASIL TESPİT EDİLEBİLİR?

Doktor, PCR veya antijen testi kullanarak RSV olup olmadığını belirleyebilir. Vücut RS virüsüne karşı az antikor ürettiğinden, antikorları saptamak için bir kan testi nadiren kullanılır. Bu nedenle geçirilen enfeksiyon, yeni bir enfeksiyona karşı uzun vadeli koruma sağlamaz.

TEDAVİ SÜRECİ

Tedavi öncelikle semptomlarla mücadeleden oluşur. Burun damlaları nefes almayı kolaylaştırabilir, öksürük şurupları boğaz ağrısını hafifletebilir ve öksürmeyi kolaylaştırabilir. Enfeksiyon genellikle kendi kendine geçer. Risk grubuna ait çocuklara profilaktik tedavi uygulanabilir. Hastalığa karşı geliştirilmiş bir aşı yok. Ancak risk gruplarındaki çocuklar için pasif aşı mevcut. Bu aşı RS virüsüne karşı hazır antikor içerir.