Çin Yönetimi Uygurları Zorla Çalıştırıyor, Otomobil Firmaları Buna Engel Olamıyor

Çin Yönetimi Uygurları Zorla Çalıştırıyor, Otomobil Firmaları Buna Engel Olamıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Alman otomotiv şirketleri de dahil olmak üzere, otomobil sektörünün Çin’den yaptıkları tedariklerde Uygurların zorla çalıştırılmasını önleyemediklerini açıkladı.

Örgüt, uluslararası otomobil üreticilerinin Çin’in Sincan bölgesinde zorla çalıştırmayla mücadele etmek için yeterince çaba göstermediklerini de ortaya koydu.

Uygurlar ve Diğer Müslümanlar Çin Tarafında Zorla Çalıştırılıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü Sincan’daki gelişmelerle ilgili olarak hazırladığı raporu açıklarken, bölgedeki alüminyum üreticilerinin, Çin hükümetinin Uygurları ve diğer Müslüman toplulukları Sincan ve diğer bölgelerde çalışmayı kabul etmeye zorlayan programlara dahil olduklarına dair güvenilir kanıtlar olduğunu açıkladı.

HRW raporunda, “Çin’deki bazı otomobil üreticileri hükümet baskısına boyun eğdi ve Çin’deki ortaklıklarında küresel operasyonlarına kıyasla daha az insan hakları ve sorumlu kaynak kullanımı standartları uyguluyorlar” ifadesine yer verildi.

Rapora göre Volkswagen, General Motors, Tesla ve BYD gibi üreticiler, alüminyum tedarik zincirlerinde Uygurların zorla çalıştırılması riskini en aza indirme konusunda başarısız oldu. Çin’de üretilen alüminyumun yüzde 15’inden fazlası veya küresel arzın yüzde 9’u Sincan’dan geliyor.

VW eleştirileri reddediyor ancak Sincan’da bir fabrika işletiyor

Volkswagen, Çin dahil olmak üzere dünya çapında insan hakları alanında bir şirket olarak üzerine düşen sorumluluğu çok ciddiye aldığını duyurdu. Gruptan yapılan açıklamada “Volkswagen Grubu’nda yalnızca yüksek standartlar belirlemekle kalmıyoruz, aynı zamanda tedarik zincirlerinde de bu değerlere bağlı kalmak için çalışıyoruz” denildi.

VW, Çinli üretici Saic ile ortak girişim kapsamında Sincan’da bir tesis işletiyor.

Uygurlar Kamplarda Toplanıyor, Zorla Çalıştırılıyorlar

Sincan’da yaşayan Uygurlar, diğer azınlıklar ve insan hakları örgütleri, yıllardır Sincan’da yüz binlerce insanın kendi istekleri dışında yeniden eğitim kamplarına konulduğunu, bazı durumlarda işkenceye maruz kaldığını ve zorla çalıştırıldığını açıklarken, Çin hükümeti ise bu iddiaları yalanlıyor. Çin hükümeti kampların eğitim kampı olduğunu ileri sürüyor.