Christchurch Saldırısının Yıl Dönümünde Müslümanlardan Yeni Zelandalılara Teşekkür

Yeni Zelanda’da yerel bir İslami sosyal yardım kuruluşu mart ayı boyunca Christchurch kentindeki iki camiye yapılan terör saldırılarının anısına, trajedinin ardından gelen büyük destekleri için Yeni Zelandalılara teşekkür etmek amacıyla bir kampanya başlattı. İslam’ın Sesi NZ (Voice of İslam-New Zealand) adlı kuruluş kampanyanın farkındalığını artırmak için Auckland, Wellington ve Christchurch’te teşekkür mesajları ve kısa ayet ve hadislerin yer aldığı İslami alıntılar içeren reklam panoları kurdu.

Farkındalık Amacıyla İlan Panoları ve Video Serisi  

Gönüllülerin yürüttüğü kuruluş ayrıca, bu saldırıların tüm Yeni Zelandalılar üzerindeki etkisini göstermek ve İslamofobi ve ırkçılıkla ilgili önemli konuları ele almak için, mart ayının ilk 15 günü boyunca her gün bir tane olmak üzere sosyal medya kanallarında 15 videodan oluşan bir röportaj dizisi yayımlıyor.

Christchurch saldırıları, çocuklar da dahil olmak üzere 51 Müslüman’ın can kaybı ve 49 kişinin de hayatını değiştiren yaralar almasıyla sonuçlandı. Cemaat, Müslümanları “istilacı bir düşman” olarak resmeden çarpık aşırılık yanlısı bir ideolojiye dayanan teröristlerin Müslümanlara duyduğu nefretin sonucu olan bu kayıpların hâlâ acısını çekiyor.

İslam’ın Sesi NZ Camia’ya verdiği bilgide bu nefret dolu fikirlerle mücadele için gönüllülerinin 2020’de “Togetherness / Kotahitanga Turu” düzenlediğini hatırlattı. Kuruluş “Bu turla İslam üzerine sergiler ve bilgilendirici sohbetlerle Yeni Zelanda çevresindeki yerleri ziyaret ederek ve yerel insanlara Müslümanlarla yüz yüze etkileşim kurma fırsatı verdi.” dedi.

Christchurch Saldırısı Yeni Zelandalıların Tümünün Hayatını Etkiledi

İslam’ın Sesi ekibinin sözcüsü Mohammad Thompson, “Togetherness  / Kotahitanga Turumuz, birçok toplulukta gönüllülerin Yeni Zelandalılarla buluşması ve konuşmasıyla büyük bir başarıydı. Bu korkunç saldırıların sadece Müslümanların değil Yeni Zelandalıların tümünün hayatlarını nasıl etkilediğini fark ettik. Büyük ölçüde kapsayıcı bir ülke olmamıza rağmen, Müslümanların ötekileştirilmesinin ve İslamofobinin yükselişte olduğunun farkında olmalıyız.” dedi.

Thompson, bu kapsamda bir alışveriş merkezinde Christchurch kurbanlarından birine yapılan silahlı saldırıyı ve Queenstown camisine bırakılan İslam karşıtı afişleri hatırlattı. Thompson “Bu üzücü olaylar, İslam ve Müslümanlar hakkında daha fazla farkındalık yaratma ve var olan birçok yanlış anlamayı ortadan kaldırma ihtiyacını gösteriyor.” dedi.

Ayet ve Hadisler Panolarda Yer Aldı

İlan panolarındaki metinlerde hadis ve ayetler yer aldı. “İnsanlara teşekkür etmeyen Allah’a şükretmez”, “Muhakkak ki, her zorlukla beraber bir kolaylık vardır.”, “Tüm insanlar Hz.Âdem ve Havva’dan yaratılmıştır. İyilik ve takva dışında; beyazın siyaha, siyahın beyaza üstünlüğü yoktur.”, “Sizleri milletler hâlinde yarattık ki birbirinizi kolayca tanıyasınız.” mealindeki hadis ve ayetler Auckland, Wellington ve  Christchurch kentindeki ilan panolarında mart sonuna kadar yer alacak.

Christchurch Saldırısı’nda Ne Olmuştu?

Bir ırkçı saldırgan Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019’da cuma namazı esnasında otomatik silahlarla terör saldırısında bulunmuştu. Yeni Zelanda ve tüm dünyada tepkiyle karşılanan saldırıda, 1’i Türk 51 kişi hayatını kaybetmiş, 2’si Türk 49 kişi de yaralanmıştı.

Christchurch
Auckland