“Cami Mimarisinde Yeni Bir Bakış Açısı Gerekiyor”
- MANŞETTOPLUM
- 19 Nisan 2021
Avrupa Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği (EMUG) cami mimarisinde yeni bir bakış açısı getirmek istiyor. EMUG bu amaçla bir Fikir Atölyesi kurdu. Çok sayıda mimarın katılımı ile Almanya’da oluşturulan ve bir yıldan beri süren Fikir Atölyesi’ne şimdi cemiyet başkanları ile konuya ilgi duyanların katılımı mümkün olacak.
Bir yıldan beri Almanca olarak yürütülen EMUG Fikir Atölyesi’ne 7 Mayıs 2021 tarihinde yapılacak olan çalışma ile Almanya haricinde, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, Avustralya ve Türkiye’den de mimarlar ve cemiyet başkanları katılacak. Fikir Atölyesi bundan sonra Türkçe ve her ayın ilk cuma günü akşam saat 20:00’de online olarak düzenlenecek.
CAMİ MİMARİSİ EL KİTABI HAZIRLANACAK
Yapılan oturumların sonucunda cami mimarisi ile ilgili olarak bir el kitabı hazırlayacaklarını söyleyen Avrupa Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği (EMUG) Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü İbrahim Yazıcı, en azından Avrupa’da cami inşa ve mimarisinde belirli standartların yerleşmesini hedeflediklerini bildirdi.
“Özellikle Avrupa’da cami mimarisinin, cami kompleksinin yenileştirilmesi, çağa ve Müslümanların ihtiyaçlarına göre yeniden şekillenmesi gerektiğine inanıyoruz.” diyen EMUG Genel Müdürü İbrahim Yazıcı, bu çalışmalarda İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Dr. Ahmet Gün ile de ortak çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
KAPSAMLI BİR KONSEPT
EMUG Fikir Atölyesi, sadece malzeme seçimi ve mimarî özelliklerde nasıl yenileme yapılabileceği üzerinde durmuyor. Buna ilaveten, cami ve cami komplekslerinin bulunması gereken konum ile, cemaatin ihtiyaçları için mimarî yenileme ve değişiklikleri de öngörüyor. Meselâ namaz kılma alanının (mescid) sadece namaz için değil aynı zamanda çok amacı kullanımının mimarî olarak yeniden tasarımlanabileceği üzerinde de duruluyor.
Çevre faktörü, çevre kontrolü ve toplumun merkezinde bir cami kompleksinin nasıl inşa edilmesi gerektiği, bu yeni konseptte tartışılan konular arasında. Ayrıca, geleneksel İslamî veya dinî sembollere ilaveten yeni sembol oluşturulması gerekip gerekmediği, gerekiyorsa bu sembollerin nasıl oluşturulacağı da Fikir Atölyesi’nde müzakere ediliyor.