Bulgaristan’da Ehliyet, Pasaport ve Oturuma Dikkat!

Bulgaristan’da Ehliyet, Pasaport ve Oturuma Dikkat!

Türkiye’nin Sofya Başkonsolosluğu, Bulgaristan’da ehliyet, pasaport ve oturuma dikkat çekti. Konuya ilişkin yaptığımız görüşmeyi sunuyoruz.

Sayın Murat Yağış bey, yaz döneminde binlerce kişi Bulgaristan’dan transit olarak Türkiye’ye gidecek. Pandemi şartları malum. Bulgaristan’da durum nedir ve Bulgaristan’dan geçerken hangi kurallar söz konusu?

Pandeminin başlangıcından itibaren Bulgaristan’dan transit geçişleri biz koordine etmeye çalıştık. Transit geçişler herhangi bir şarta bağlı olmadan gerçekleşiyor. Vatandaşlarımız transit olarak ülkeyi 24 saat içinde terk etmek üzere Bulgaristan’a girip çıkabiliyorlar.

Ancak, konaklamak isteyen vatandaşlarımız için farklı bir durum söz konusu. Bunların 72 saat önceden alınmış PCR testi veya 48 önceden alınmış antijen testi sonuçlarını göstermesi gerekiyor. Bununla beraber, Avrupa Birliği içinde yapılan aşılar dahil olmak üzere iki doz aşısını tamamlamış ve ikinci gün dozdan sonra 14 gün geçmiş olacak şekilde aşılanmış kişilerin aşı karnesini kabul ediyorlar. En son 6 ay içerisinde hastalığı geçirdiğini kanıtlayan resmî bir belge ibrazı ile yine Bulgaristan’a girilebiliyor. Transit geçişlerde herhangi bir belge ibrazı söz konusu değil.

Yaşanılacak muhtemel sorunlarda da Konsolosluğumuz ile irtibat kurulabilir.

Bulgaristan’da ehliyet, pasaport ve oturuma dikkat

Bulgaristan’dan transit olarak geçecek vatandaşlar nelere dikkat etmelidir?

Murat Bulat: Öncelikle vatandaşlarımızın her birinin, çocuklar dahil pasaport ve ikamet sürelerini kontrol etmeleri gerekmektedir. Sürücü belgeleri, yeşil sigorta kartı, kasko sigortaları varsa sigortada geçerli olduğunu gösteren belge mutlaka yanlarında olması lazım. Bulgaristan’da ehliyeti yanlarında olmayanların araçlarını kapatıp plakalarına el koyabilirler. Bazen yorulan sürücüler bazen eşlerine veriyor. Onlar da yanlarına ehliyet alamadıysa yine arabayı kapatabiliyorlar. Unuttum, yanımda değil gibi bir bahaneyi kabul etmiyorlar. Aracın plakasına el koyulup, araç bir ay kapatılır. Araçların da ruhsatları da yanlarında olmalıdır. Bulgaristan bu konulara çok dikkat ediyor ve tavizsiz davranıyor.

Aynı şekilde pasaport ve oturum belgelerini de yanlarında bulundurmaları gerekir. Yeni pasaportların 10 yıllık süreleri dolmak üzere. Bununla birlikte çoğu kişinin oturum izinlerini almaları da yetişmiyor. Dolayısıyla eski ve yeni pasaportlarını yanlarında getirmeleri gerekmektedir. Ayrıca, oturumları süreli olan vatandaşlarımızın Bulgaristan’dan geçişine vizesiz izin verilmiyor. Bunun için önceden vize alınması lazım. Tek giriş de değil, giriş ve çıkış vizesi almaları lazım. Sırbistan’da Niş’teki Bulgaristan Başkonsolosluğundan da giriş ve çıkış vizesi alabilirler, ama, hafta içinde 09-12 arasında çalışılıyor, bu yüzden de kalabalık olabilir. Onun için daha önceden vize alınması lazım. Bu konuda konsolosluğumuzun yapabileceği bir şey yoktur.

Türkiye kökenli bir Alman vatandaşı, sadece Alman kimliği ile Bulgaristan’a geldiğinde giriş için bir sıkıntı olur mu?

Murat Yağış: Avrupa Birliği vatandaşları kimlikleri ile Bulgaristan’a gelebilirler. Ama Türk vatandaşları mutlaka pasaportları ile Bulgaristan’a gelebilirler.

Gümrüklerde yaşanılan birçok sorun söz konusu. Bazı vatandaşların gümrük kapılarında Türkiye’den getirdiği ürünlere el konulduğunu yüksek para cezaları verildiğini biliyoruz. Bulgaristan’da, bu konudaki gümrük kuralları nelerdi?

Murat Bulat: Bulgaristan’a girerken 10 bin Euro üzerindeki paraların deklare edilmesi gerekiyor. Eğer deklare edilmemişse, yani beyan edilmemişse bu paraya el konulur. Bu konuda sürekli şikâyet alıyoruz. Fakat sadece beyan etmeleri yeterli değil, parayı nereden aldığı, banka dekontu olması gerekiyor. Eğer belgelenemezse yine el konulur. Parayı, dükkânın kasasından aldım, diyenler var, ama, bu belge yerine geçmiyor. Çünkü kara parayla mücadele ve yasadışı para transferi gibi uygulamalarla mücadele amacı bir program bu. Bu konuda çok ciddi arama ve kontrol yapıyorlar.

Ziynet eşyalarından da 37 gramdan fazla olanlar da beyan edilmeli ve bu ziynet eşyalarının faturalarını da ibraz etmeleri gerekiyor. Alım faturası ibraz edemezlerse, el konuluyor. Tavsiyemiz ziynet eşyaları ile seyahat edilmemesi. 300 gram üzeri gümüş ile diğer değerli taş ve madenlerin beyanı şart.

Sigaraya da çok dikkat edilmeli. Kişi başı iki paketten fazla, iki karton değil, sigara ile Bulgaristan’a girilemiyor. 200 Euro cezası var.

Bulgaristan Kapıkule’ye girerken TIR’lar için iki tane TIR parkı açtı. Dolayısıyla şimdi bu TIR kuyrukları eskisi gibi yolcu araçlarını etkilemeyecek.

Kapıkule’de aşırı bir yığılma oluyor. Bu durumlarda Dereköy ve Hamzabeyli sınır kapılarından da araç geçişleri mümkün. Bu yoğun olduğu günlerde o gümrük kapılarını da tercih edebilirler.

Türkiye’den geri dönüşlerde de, çay, kahve, parfüm, zeytinyağı, tarhana, sucuk, pastırma ve peynir gibi çeşitli ürünlerin de kesinlikle izin verilen miktarla sınırlı olması gerekiyor. Bu bilgiler konsolosluk sayfamızda mevcuttur.

Özellikle Sofya çevresinde trafik kontrollerine ve trafik işaretlerine çok dikkat edilmelidir. 80 km’ye düşen yolların bazen 60 ve 50 km’ye düşmesi mümkün. Bu durumda hemen trafik kontrolleri söz konusu olabilmektedir. Kurallara uymayanlara ceza verilmektedir.

Romanya üzerinden geleceklere ne tavsiye edersiniz?

Murat Bulat: AB ülkesi olması bakımından kontroller yok denilebilirse de, Bulgaristan AB ülkesi olmasına rağmen Romanya kapısında gümrük kontrollerini sürdürüyor. Vidin ve Rusçuk (Ruse) geçişleri söz konusu. Vidin’den daha çok TIR geçişleri var. Rusçuk’tan ise dar bir köprü üzerinden geçiş var. Ama bu köprü dar olduğu için yığılma olabilmektedir.