Bremen Eyalet Seçimleri: Yabancıların da Seçimlerde Oy Kullanması Mümkün Olmalı

Bremen Eyalet Seçimleri: Yabancıların da Seçimlerde Oy Kullanması Mümkün Olmalı

Almanya’da demokratik katılım konusunda bir eksiklik yaşandığını ve Bremen’de bu durum çok net bir şekilde görüldüğünü söyleyen IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, “Pazar günü Bremen eyaletindeki yaklaşık 463 bin seçmen eyalet parlamentosu seçimlerine katılım hakkına sahip. Oy kullanabileceklerin yaklaşık yüzde 18’i göçmen kökenli. Federal düzeyde kıyaslama yapıldığında bu en yüksek oran ve bundan memnuniyet duyuyoruz. Ama aynı zamanda Bremenlilerin yaklaşık yüzde 19’u oy kullanamayacak. Neredeyse her beş kişiden birinin bu sürece katılamayacak olması demokrasi adına bir eksikliktir” dedi.

“OY KULLANABİLECEKLERİN YAKLAŞIK YÜZDE 18’İ GÖÇMEN KÖKENLİ”

Almanya gibi bir göç ülkesinde, yabancı ülkelerden Almanya’ya göçün her geçen gün artacağını da hesaba katarak, geleceği iyi planlayıp bu tür demokratik eksikleri gidermek gerektiğini söyleyen Genel Sektereter, “Bütün tahminler Almanya’da yabancı kökenli insanların sayısının artmaya devam edeceği yönünde. Yeni göçlerle birlikte hâliyle Alman pasaportu olmayan insanların sayısı da artacaktır.

Bu vesileyle, yasama organına çağrımızı yineliyoruz: Alman pasaportuna sahip olmayan insanların da seçimlere katılım hakkı güçlendirilsin; artık köhnemiş, zamanımızın gerçeklikleriyle örtüşmeyen argümanlarla bu hakkın önü tıkanmasın. Siyaset halktaki kültürel ve dinî çeşitliliği dikkate alarak hareket etmek durumundadır” ifadelerini kullandı.

“ALMAN PASAPORTU OLMAYAN İNSANLARIN SAYISI ARTACAKTIR”

İnsanlar temsil edildiklerini hissettikleri, siyasete güvendikleri ve siyaset tarafından desteklendiklerini gördükleri sürece demokrasi yaşar. Oy hakkından mahrum bırakılmak ise tam tersi etki meydana getirir diyen Mete, “İnsanlar kendilerini dışlanmış hissederler. Bu da siyasete, devlete ve devlet kurumlarına olan güveni zedeler. Uzun zamandan beri Almanya’da yaşamakta, çalışmakta, vergi ödemekte olan insanların, hakikatte Almanya’yı vatan edinmiş olmalarına rağmen resmî kayıtlara göre Alman vatandaşı olmamaları sebebiyle kendilerini doğrudan etkileyen konular hakkında karar sürecine dâhil edilmemeleri anlaşılır bir durum değildir. Oysa başka ülkelerde bunun sayısız örneğine rastlamak mümkündür” diye konuştu.