Bosna’da Arakan Çalıştayı Düzenlendi

Hasene derneği Arakan çalıştayını  6-7 Mayıs’ta Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da gerçekleştirdi.

2023 yılında yine Bosna Hersek’te gerçekleştirilecek olan ikinci Arakan konferansına hazırlık mahiyeti taşıyan çalıştayda uluslararası düzeyde akademisyenler, siyasetçiler, aktivistler ve konunun uzmanı katılımcılar söz aldı. “Rohingya Krizi: Sırada ne var?” üst başlığında yapılan çalıştayda; Arakan komisyon başkanı Muhammet Turhan, emekli general Mahfuzur Rahman (Bangladeş), Arakan Rohingya Ulusal Örgütü Başkanı Nurul İslam, Eski İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Seweryn Antoni O”zdowsky (Avustralya), Graham Thom (Uluslararası Af Örgütü), uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. CRM Abrar, Dr. Habib Siddiqui ve IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün konuşma yaptı. Çalıştayın ardından Saraybosna Bildirisi yayınlandı.

“SOYKIRIM PAYDAŞINDA BULUŞAN İKİ TOPLUM”

Dünya | 5 Mayıs 2022 Hasene Dünya Müslümanlarını Arakan İçin Bosna Hersek’te Buluşturuyor 5 Mayıs 2022

Hasene Başkanı Mesud Gübahar Arakan çalıştayını değerlendirdi. Mazlum ve mağdurların yanında olduğunun altını çizen Gülbahar, Arakanlı mazlum ve mağdurların sesi olmayı sürdüreceklerini ifade etti. “Arakan konferansı ve çalıştayını Arakan’da yaşanan katliamı topluma duyurmak ve uluslararası düzeyde bir farkındalık oluşturmak maksadıyla gerçekleştirdik. Dünya gündemi çok çabuk değişiyor. Bu hızlı değişim içerisinde yaşanmış ve yaşanıyor olan mağduriyetleri sık sık hatırlatmak gerekiyor. Bu kapsamda Arakanlı farklı sivil toplum kuruluşlarını ve kanaat önderlerini de bir araya getiriyoruz. İkinci Arakan konferansını 2023 yılında Bosna Hersek’te gerçekleştirmeyi planlıyoruz. ‘Neden Bosna Hersek?’ diye akla bir soru gelebilir. Bosna Hersek’in yakın tarihinde yaşadığı soykırım sebebiyle burada yapmayı anlamlı buluyoruz. Soykırım paydasında buluşan iki toplumu yine bu paydada bu hadiseler bir daha yaşanmasın diye buluşturmak amacını güdüyoruz. Arakan çalıştayı bu kapsamda verimli geçti ve bir de Saraybosna Bildirisi çıktı. Bunu kamuoyu ile paylaştık. Mazlum ve mağdurların sesi olmaya devam edeceğiz.”

Saraybosna Bildirisi’nde uluslararası camiaya, mültecilere ev sahipliği yapan devletlere, Bangladeşli yetkililere, Myanmar Ulusal Birlik Hükûmeti’ne, Arakan Ordusu’na/Arakan Birleşik Ligi’ne (ULA) ve bireysel ve kolektif olarak devletlerin yanı sıra ASEAN, BIMSTEC ve OIC de dâhil olmak üzere bölgesel ve uluslararası kuruluşlara çeşitli çağrılarda bulunuldu.