Bosna Savaşı’nın 6 Kurbanı Daha Toprağa Verildi

Ülkenin doğusundaki Srebrenitsa yakınlarında bulunan Bratunac bölgesinde, 1992-1995’te yaşanan Bosna Savaşı’nda katledilen ve yıllar sonra toplu mezarlarda ulaşılan 6 Boşnak’ın cenazeleri, Tuzla şehrinden Bratunac’a götüldü.

Bratunac’daki Veljaci Anıt Merkezi’nde kılınan namazın ardından toprağa verilen cenazeler, öldürüldüğünde 7 yaşında olan Amira Paraganlija ve 31 yaşında öldürülen annesi Amira Paraganlija, 67 yaşında öldürülen babaannesi Rukija Paraganlija ile Alija Hodzic, Sabaheta Hasanovic ve Sacir Muminovic’e ait.

YILLAR SONRA ULAŞILDI

Amira Paraganlija’nın hayatta kalmayı başaran kız kardeşi Samra Paraganlija, burada yaptığı açıklamada, “Her şeyimizi kaybettik. Erkek kardeşim ve ben yalnız başımıza kaldık. Babamızın da cesedini arıyoruz. Hayatta kalmayı başardık ancak erkek kardeşim engelli ve onunla ben ilgileniyorum.” diye konuştu.

Kurbanlardan Sabaheta Hasanovic’in oğlu Salih Hasanovic de, “Üç buçuk yaşımdayken annemi kaybettim. Hayat çok zordu ama yine de bir şekilde yaşamak gerekiyor. Bu kadar yılın ardından, annemi Branutac’da toprağa verecek olmak kolay değil.” dedi.

BOSNA SAVAŞINDA 100 BİNDEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Sırp meclisi, 21 Aralık 1991’de Yugoslavya içinde federal bir yapı olarak Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti’nin kurulması ve aynı zamanda Krajina Sırp Cumhuriyeti’nin tanınması kararı aldı. Bu karar temelinde, 9 Ocak 1992’de Bosna Hersek Sırp Halkı Cumhuriyeti ilan edildi. Bosna Hersek’in, 29 Şubat-1 Mart 1992’de yapılan referandum sonucunda bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Sırpların kontrolündeki Yugoslav ordusu ve Sırp paramiliter birlikler, Müslüman Boşnaklara karşı etnik temizlik başlattı.

14 Aralık 1995’e kadar süren Bosna Savaşı’nda 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2 milyon kişi göç etmek zorunda kaldı.​​​​​​​ (aa,c)