Berlin’de Müslüman Karşıtı Irkçılığa Yönelik Uzman Komisyonu İlk Kez Toplandı
- ALMANYAGündemMANŞET
- 28 Şubat 2021
Almanya’da Berlin Senatosu Adalet, Tüketicinin Korunması ve Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi tarafından, Müslüman karşıtı ırkçılık üzerine uzmanlardan oluşan komisyon, 26 Şubat’ta ilk toplantısını gerçekleştirdi. Bu gelişmeyle birlikte Berlin, Almanya’da Müslüman karşıtı ırkçılığa yönelik uzman komisyonu kuran ilk federal eyalet oldu.
“MÜSLÜMAN KARŞITI IRKÇILIĞA YÖNELİK YETERLİ ÇALIŞMA YAPILIYOR MU?”
Berlin Adalet Senatörü Dirk Behrendt konuya ilişkin Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, Berlin’de kadınların başörtülerinin başlarından çekilmesini ve küçük çocuklara saldırılmasını “dayanılmaz bir durum” olarak niteledi. Senatör Behrendt, özellikle 19 Şubat 2020’de Hanau’da meydana gelen ırkçı terör saldırısının ardından, “Müslüman karşıtı ırkçılığa yönelik yeterli çalışma yapılıp yapılmadığı sorgulanmalıdır.” dedi.
Behrendt, komisyonun hedefinin Müslüman karşıtı ırkçılığın kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve ırkçılıkla mücadele kapsamında stratejilerin geliştirilmesi olduğunu açıkladı. Komisyonun somut eylem planı hazırlamakla görevlendirildiğini belirten Behrendt, çalışmaların 2022 yılına kadar devam edeceğini açıkladı.
“ÖNCELİĞİMİZ MÜSLÜMAN KARŞITI IRKÇILIK TERMİNİ TANIMLAMAK OLACAK”
Komisyon toplantılarını yöneten Berlin Eyaleti Irkçılığa Karşı Eşit Muamele Dairesi Başkanı Eren Ünsal, “Çok sayıda bilim insanını bir araya getirdik. Önceliğimiz Müslüman karşıtı ırkçılık terimini tanımlamak olacak. Böylece yaşamın her alanına yönelik somut eylem planı hazırlamış ve uzun süredir gündemde olan, Müslüman karşıtı ırkçılıkla mücadele ve önleme için hangi alanlarda çabalarımızı artırmamız gerektiğini görmüş olacağız.” dedi. Hanau’da yaşanan menfur saldırıyı bir dönüm noktası olarak niteleyen Ünsal, Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi’nin 2018 yılından itibaren ırkçılıkla mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalara da dikkat çekti.
KOMİSYONDA YER ALAN UZMANLAR
Komisyonda, Berlin Evanjelik Üniversitesinden Prof. Dr. Zülfukar Çetin, Alice Salomon Üniversitesinden Ozan Zakariya Keskinkılıç, Irkçılık Olmayan Okul Projesi’nden Sanem Kleff ve Alman Entegrasyon, Göç Araştırma Merkezi’nden Dr. Yasemin Shooman ve Inssan Vakfı’ndan Lydia Nofal ve Mohamad Hajjaj yer alıyor. (fy)