Bekir Altaş: İslam‘ın Salgın Kapsamında Alınan Önlemlerle Bir Sorunu Yok
- GündemMANŞET
- 30 Nisan 2020
Koronavirüs salgını ile Almanya’da hayat durma noktasına geldikten sonra, önlemlerde ilk gevşemeler geçtiğimiz hafta başladı. Gelecek günlerde ise dinî yaşamın da tekrardan normale dönmesi, camilerin açılması bekleniyor. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Bekir Altaş, Frankfurter Allgemeine Zeitung Für Deutschland (FAZ)’a yaptığı açıklamada, salgının başlangıç döneminde, İslami çatı kuruluşlarının bir gün içerisinde camileri kapatmayı başardıklarını belirtirken, “Bununla biz, hem şubelerimiz noktasında hem de genel anlamda eylem gücüne sahip olduğumuzu kanıtladık.” diye konuştu. İslam’ın korona sınırlamalarıyla ilgili bir sorununun olmadığını da ifade eden Altaş, “Peygamberimiz (s.a.v.) hadis-i şerîflerinde karantinayla ilgili uyarılarını zaten dile getirmiştir. Geçmiş asırlarda da Müslümanlar, büyük salgınlar esnasında umre ve hac ziyaretlerini gerçekleştirmemişlerdir.” diye kaydetti.
“Virüs Halının Üzerinde 48 Saate Kadar Yaşayabiliyor”
İslami kuruluşların, virüsün camilerde bulaşma riskinin büyük olduğunu göz önünde bulundurduklarını da ifade eden Altaş, “Namazda ağız ve burunlarımızla yere değiyoruz. Uzmanlar bize virüsün halının üzerinde 48 saate kadar yaşayabildiğini söyledi.” diye konuştu. Camilerin bu yüzden sadece kesin kurallar çerçevisinde açılması bekleniyor.
Camilere Ağız Maskesi İle Girilebilecek
Öte yandan Müslümanlar Koordinasyon Konseyi de camilerin açılmasıyla ilgili tavsiyelerini İçişleri Bakanlığı’na sundu. Buna göre camilerin açılması durumunda camiye sadece ağız maskesi taktıktan ve eller dezenfekte edildikten sonra girilebilecek. Ayrıca cami içerisinde her kişiye 10 metrekare alan sunulması gerekecek. Camiye gelen Müslümanlar kendi seccadesini getirmek zorunda kalacak. 65 yaşı üzerindeki Müslümanlar için ise camiye gitmek ilk dönemde mümkün olmayacak.
Cuma namazları ise ilk etapta kılınmamaya devam edecek. Altaş bu konuyla ilgili, “Cuma namazlarında çok fazla kalabalık olur. İnsanların cami önünde toplanmalarını önlememiz gerek.” ifadelerini kullandı.(bb)