“Batı Avrupa’da Toplumsal Hayatta İslam Düşmanlığı Yaygınlaştı”

“Batı Avrupa’da Toplumsal Hayatta İslam Düşmanlığı Yaygınlaştı”

Avrupa’da giderek yaygınlaşan İslam düşmanlığının toplumsal hayata yerleştiği tespit edildi. Çeşitli uluslararası kuruluşların yaptıkları tespitlere göre, Avrupa ülkeleri çoğunluğu Müslüman kadınların kıyafeti ekseninde olmak üzere Müslümanlara karşı çeşitli yasaklamaları yürürlüğe koyuyor.

Bu arada, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatının hazırladığı raporlarda, Avrupa genelinde İslamofobi ve Müslüman karşıtı eylemlerin 2020 yılında da artış gösterdiği tespiti yapıldı.

Batı Avrupa’da İslamofobi sosyal hayatta yaygınlaştı

BM İnsan Hakları Konseyinin geçen yıl yayımladığı raporda da Müslümanlara yönelik nefret suçlarının, özellikle sosyal medyada büyük oranda arttığı vurgulandı.

Bu artışın çoğunlukla Avrupa ülkelerinde gözlemlendiği ve Avusturya, Belçika, Danimarka, Almanya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Hollanda ve İngiltere’de Müslüman toplulukların her geçen gün daha fazla nefret söylemlerine maruz kaldığı belirtildi.

Konseyin raporunda, sosyal medya platformu Facebook’un, Müslüman karşıtı nefret söylemlerinde en kilit araç olarak kullanıldığı tespiti yer aldı.

Raporda, Batı Avrupa ülkelerinde İslamofobik eylemlerin internet ortamının yanı sıra sosyal hayatta da yaygınlaştığına dikkat çekildi ve bazı ülkelerde kadınların, dini inancı gereği giydiği kıyafetlerle eğitim görmesinin yasaklanması örnek gösterildi.

“2020 Avrupa İslamofobi Raporu”

Bu arada, Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Bayraklı ve Georgetown Üniversitesinden Profesör Farid Hafez’in hazırladığı “2020 Avrupa İslamofobi Raporu” da yayımlandı. Avrupa ülkelerinde geçen yıl boyunca yaşanan İslam karşıtı olaylar ve söylemlerin değerlendirildiği raporda, başta Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Konseyi olmak üzere çeşitli uluslararası kuruluşların, Avrupa’da İslamofobi’ye dair araştırmalarına yer verildi.

Çeşitli ülkelerden 37 akademisyenin katkı sağladığı raporda, çoğunluğu Avrupa’da yer alan toplam 31 ülkede İslamofobi’nin gidişatı incelendi.

Müslümanlarala Komşuluktan Rahatsızlık

Avrupa Konseyinin Haziran 2020’de yayımladığı “İnternetteki Yasa Dışı Nefret Söylemleriyle Mücadele” başlıklı raporunda, Avrupa’da internet ortamında artan nefret söylemlerine dikkat çekilirken, 2020’de internetteki nefret söylemlerinin yüzde 9,4’ünün İslam karşıtı unsurlar içerdiği gözlemlendi.

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansının Haziran 2020’de yayımladığı ankette, Avrupa Birliği vatandaşlarının yüzde 22’sinin Müslümanlara komşuluk etmekten rahatsız olduğu ve yüzde 21’inin başörtülü bir Müslüman kadını işe almak istemediği sonucu çıktı.

Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe karşı Avrupa Komisyonunun raporunda, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric’in “Avrupa korkunç gerçekle yüzleşiyor: Antisemitik, Müslüman karşıtı ve diğer ırkçı nefret suçları endişe verici oranda artıyor.” ifadelerine yer verildi.

İslamofobi’nin artışı Müslüman toplulukları endişelendiriyor

Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatının hazırladığı “Müslüman Karşıtı Nefret Suçlarını Anlamak: Müslüman Toplulukların Güvenlik İhtiyacı” raporunda, İslamofobi’nin fiziksel, duygusal ve psikolojik etkileri incelendi.

İslamofobik saldırıya maruz kalan kişilerin günlük hayatta korku ve endişelerinin arttığı, daha fazla güvenliğe ihtiyaç duyduğu gözlemlendi.

Avrupa genelinde artan İslam karşıtı eylemlerin, Müslüman toplulukların camiye gitmekten korkması ve Müslüman kadınların dini kıyafet giymekten çekinmesi gibi sonuçlar getirebileceği belirtildi.

Avrupa, İslamofobi’nin en aktif noktası

İslam İşbirliği Teşkilatının Kasım 2020’de yayımladığı raporda, Müslüman karşıtlığının, Avrupa’da aşırı sağ grupların kampanyalarında ana unsur haline geldiği ifade edildi.

Müslümanlara yönelik sosyal medyada nefret söylemi ve fiziki saldırıların en çok Avrupa’da yaşandığı kaydedilirken, Avrupa’nın İslamofobi’nin en aktif noktası olmayı sürdürdüğü tespiti yapıldı.

Medya ve düşünce kuruluşları İslamofobi’yi kalıcı hale getirdi

Avrupa İslamofobi Raporu 2020, uluslararası kuruluşların İslamofobi’yi ele almak için düzenlediği etkinliklere ve alınan tedbirlere de değindi.

Bu kapsamda geçen yıl Avrupa Parlamentosunda (AP) “21 Eylül Avrupa İslamofobi’ye Karşı Mücadele Günü” dolayısıyla yapılan etkinlikte parlamento üyeleri, Avrupa’da giderek artan İslamofobik eylemler ve özellikle Müslüman kadınlara yönelik nefret suçlarına dair endişelerini paylaştı.

Eski AP üyesi Mecid Mecid, “kötü idare edilen medya ve gündem belirleyen düşünce kuruluşlarının, Avrupa’da İslamofobi’yi kalıcı hale getirdiği” fikrini savundu.

Avrupa Konseyi de kıta genelinde İslamofobi’yle mücadeleyi güçlendirmek için harekete geçti ve 7 Ekim 2020’de, Konsey’in İletişim Direktörü Daniel Höltgen’i “İslam Karşıtlığı, Antisemitizm, Nefret Suçları Özel Temsilcisi” olarak atadı. (c/aa)