Bangladeş’te Rohingyalı Müslümanların Bulunduğu Kamplara Giriş Çıkış Yasaklandı

Bangladeş’te Rohingyalı Müslümanların Bulunduğu Kamplara Giriş Çıkış Yasaklandı

Bangladeş hükümeti, tüm dünyayı saran koronavirüsün kamplardaki insanlara bulaşmasını engellemek için Cox Bazar bölgesine giriş ve çıkışları kapattığını açıkladı. Karar ülkede bulunan koronavirüs vaka sayısının artması sonucunda alındı. Bölge idaresinin başkanı Kamal Hussain tarafından yapılan açıklamada, ülkede baş gösteren koronavirüsün yayılmasını ve kamplara sıçramasını önlemek amacıyla Cox Bazar bölgesine giriş ve çıkışın durum düzelene kadar yasaklanacağını söylendi. Bangladeş’te şimdiye kadar koronavirüsüne dair 218 vaka tespit edildi. Ülkede ayrıca koronavirüs sebebiyle toplam 20 kişinin hayatını yitirdi.

Uzmanlar ise hastalığın, oldukça kalabalık olan bu kamplarda yayılabileceği konusunda uyarılarda bulundurlar. Kamplardaki nüfusun kapasitenin çok üzerinde olması ile birlikte kampların altyapı ve hijyen konusundaki bir takım sıkıntılara sahip olması dolayısıyla hastalığın olası bir yayılma durumunda bu kamplarda ciddi sayıda ölümlere sebep olabileceği öngörülüyor.

“Olası Bir Salgında Müdahale Çok Zor Olur”

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği sözcüsü Louise Donovan, Cox’un Bazar bölgesinin yoğum bakım tedavi sağlama konusunda son derece sınırlı kapasiteye sahip olduğunu hatırlatarak olası bir salgın durumunda nüfus yoğunluğu ve tıbbi eksiklikler sebebiyle müdahalelerin oldukça zor olacağını belirtti.

Polis ve askerler ise Rohingya mültecileri de dahil olmak üzere toplam 3.4 milyon kişiye bu bölgeye olan giriş ve çıkışı kontrol etmek amacıyla bölgenin ana yollarına barikat kurdular. Güvenlik güçleri ayrıca kampların içinde ve çevresinde ise devriye gezmeye başladılar. Bangladeş hükümeti virüsün yayılmasını önlemek için ayrıca tüm zorunlu olmayan kamu ve özel kurumların ofislerinin yanı sıra okulları da kapatarak ülke çağında ulaşım kısıtlaması getirmişti. Bölgeye olan giriş çıkışın engellemesinin ayrıca yardım kuruluşlarının hareket etmesini de engelleyeceği öngörülüyor. Bölgedeki mültecilerden sorumlu komiser Mahsub Alam Talukber yaptığı açıklamasında yardım çalışanlarına yönelik hareketlerinin de kısıtlandığını ifade ederek bu durum neticesinde çalışanların yüzde 80 oranında azaldığını belirtti. Talukber bu sebeple kamplarda sadece acil durum gıda tedariği ve tıbbi hizmetlerin son derece dikkatli tutularak çalışmaya devam edilebileceğini sözlerine ekledi.

Ülkenin Myanmar sınırı yakınındaki Cox Bazar bölgesinde bulunan kamplarda toplam 1 milyondan fazla mülteci hayatlaını sürdürüyor. Dünyanın en büyük mülteci yerleşkelerinden birisi olan bu bölgede yaşayan mültecilerin neredeyse tamamını, Myanmar hükümetinin uyguladığı baskıcı politikalar dolayısıyla evlerini terk etmek zorunda kalan Rohingyalı Müslümanlar oluşturuyor. (eg)