Bağırsak Hastalıkları
- SAĞLIK
- 15 Mart 2022
Bağırsak hastalıkları; akut hazımsızlık, kabızlık, ishal ve iltihap sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklar ve diğer taraftan kronik bağırsak hastalıkları olarak iki gruba ayrılmaktadır. Bu sayılanların dışında makat bölgesinde trofik bozukluklar ve gaita kaçırma (inkontinans) da bağırsaklarla bağlantılı patolojik tanılardır.
AKUT VE KRONİK İSHAL
Karın ağrısına neden olabilecek bağırsak rahatsızlıklarının sebebi ishal olabilir. Akut ve kronik olarak iki gruba ayrılan ishal şikâyeti akut rahatsızlıklarda 3 gün içerisinde geçmektedir. Şikâyetlerden kurtulmak için vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak, karbonhidrat değeri yüksek besinler tüketmek faydalı olacaktır. İltihap ile birlikte yoğun istifra ve mide bulantısının yanı sıra ishal durumu ortaya çıkacak olur ise, damar yoluyla takviye yapılması uygundur.
Gıda zehirlenmesinden ötürü ortaya çıkacak olan rahatsızlıklarda ishal kesici ilaçların kullanılması uygun değildir. Daha uzun süren ishal rahatsızlıkları kronik hastalıklara işaret eder ve mutlaka daha detaylı bir muayene gerektirir. Bu gibi durumlarda en yakın gastroenterolog hekimine başvurmanız önerilir.
Kabızlık rahatsızlıklarında gayta iletiminde bir sıkıntı söz konusudur. Bağırsak fonksiyonlarında bir yetersizlik söz konusu ise bunun altında yatan nedenlerin hızlıca araştırılması gerekmektedir. Beslenme sonucu meydana gelen kabızlık, uygun bir diyet ve yeterince sıvı tüketimi ile tedavi edilebilir. İlaç kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kabızlıkta yumuşatıcı ek ilaçların hekim kontrolünde uygulanması tavsiye edilir.
KABARIK BAĞIRSAK KÜMELERİ: POLİPLER
Kabarık bağırsak kümelerine polip denir. Poliplerin tedavisi kolonoskopi yoluyla mümkündür. 1 santim büyüklüğünü aşan polipler kanser öncülü kabul edilir ve bu durumda endoskopi yoluyla incelendikten sonra alınması tavsiye edilir.
KOLON KANSERİ
Kötü huylu kolon kanseri ileri evrede hayati bir tehlike teşkil eder. Gizli kan incelemeleri, ishal ile kabızlık arasında süreklilik gösteren değişimler ve kilo kaybı kolon kanseri belirtilerindendir. Kolonoskopi, tomografi ve laboratuvar incelemeleri sonucunda tanı konur ve hastalık yayılımına göre tedavi uygulanır.
Kronik bağırsak hastalıklarını kron hastalığı veya ülseratif kolit ile tanımlayabiliriz. Her ikisi de romatizmal rahatsızlıklarla bir arada ortaya çıkabilecek rahatsızlıklardır. Diğer sindirim sistemi organlarını da içine alarak bütün hazım sistemini etkiler.
CROHN HASTALIĞI
Crohn hastalığı ağızdan makata kadar bütün bölgeleri etkileyebilir ve aft olarak tanımladığımız yaralar ortaya çıkar. Bununla birlikte kilo kaybı, karın ağrısı, zaman zaman halsizlik ve ateşlenme ve ishal durumları belirler.
Tedavisi bağışıklık sistemini zayıflatan anti-inflamatuar ilaçlarla sürekli olarak bir hekimin yönetimi altında gerçekleşir. İlerlemiş safhalarda ameliyat söz konusu olabilir. Ülseratif kolit rahatsızlığı ömür boyu bir tedavi gerektirmektedir. Kalın bağırsağı ciddi şekilde etkileyen ülseratif kolit gastroenterolog ve genel cerrah uzmanlığında sürekli olarak gözetim altında tutulmalıdır.
HEMOROİD
Hemoroid, fissür, gayta kaçırma gibi bağırsağın son kısmında ve makatta meydana gelmiş trofik erozyon, yırtılma ve şişmeler çoğunlukla kabızlık sonrası ve makat bölgesinin zorlanması sonucu ortaya çıkar.
İlk etapta ilaç tedavisi uygulanır. Şikâyetlerin ilerlemesi durumunda ise botoks uygulamaları ve cerrahi yöntemlerle hasta tedavi edilir. Her şartta aile hekimi ve uzman hekimlerle birlikte bir tedavi yöntemi takip edilmelidir.
Bağırsak rahatsızlıklarında belirli aralıklarla kontrollerin ve tetkiklerin yapılması hastaların sağlığı açısından büyük önem taşır.