Ayasofya 24 Temmuz’da Cuma Namazıyla Açılıyor

Ayasofya 24 Temmuz’da Cuma Namazıyla Açılıyor

Turkiye’de Danıştay’ın 1934 yılındaki Bakanlar Kurulu Kararını iptal etmesi üzerine, müze hâlinden tekrar camiye dönüştürülecek olan Ayasofya Müzesi bundan sonra 86 yıllık arayı müteakıben tekrar Ayasofa-i Kebir Camii olarak ibadete açılacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı açıklamaya göre Ayasofya-i Kebir Camii 24 Temmuz Cuma namazı ile ibadete açılacak. Ancak, Erdoğan Ayasofya’nın ta olarak ibadete açılabilmesi için yaklaşık 6 aylık gibi bir süreye ihtiyaç duyulduğunu, bunun için de gerek ibadet gerekse gezi amaçlı ziyaretlerin kısıtlı olacağını bildirdi.
Bu arada, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı müzeler internet sitesinde Ayasofya ile ilgili bilgilendirmesine girişin ücretsiz olduğunu bildirdi.Ancak, gişe açılış ve kapanış saatlerini aynen bıraktı.

KARARIN DÜNYADA YANSIMASI

Ayasofya Camiinin yeniden ibadete açılma kararı, dünyada farklı yankılar ile karşılık buldu. En sert tepkiyi Yunanistan gösterdi. Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni gelişmenin “Medeni dünyaya karşı bir provokasyon” olduğunu iddia ederken, Almanya Hükümetinin Dini Özgürlükler Görevlisi Markus Grübel de, Ayasofya’nın sadece cami olarak açılmasından dolayı üzüldüğünü söyledi.

İslam Dünyası çök büyük oranda Ayasofya’nın cami olarak açılması olumlu buldu. Ancak, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinde hükümetlerle yakın ilişki içinde olan yazarlar, gelişmeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “siyasal oyunu” olarak değerlendirdi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Sekreteri Audrey Azoulay da “Ayasofya, mimari bir başyapıt ve aynı zamanda yüz yıllardır Avrupa ile Asya arasındaki etkileşimlerin eşsiz bir tanığı. Müze statüsü, mirasının evrensel niteliğini yansıtıyor ve onu diyoloğun güçlü bir sembolü haline getiriyor” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: “ULUSLARARASI GÖRÜŞLERİ SAYGIYLA KARŞILARIZ”

T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada, “Tüm camilerimiz gibi Ayasofya’nın kapıları da yerli ve yabancı, Müslim ve gayrimüslim herkese sonuna kadar açık olacaktır. İnsanlığın ortak mirası olan Ayasofya, yeni statüsüyle herkesi kucaklamaya, çok daha samimi, çok daha özgün şekilde devam edecektir.” dedi. Erdoğan ayrıca, “Uluslararası alanda bu konuda ortaya konulan her türlü görüşü elbette anlayışla karşılarız. Ancak Ayasofya’nın hangi amaçla kullanılacağı konusu, Türkiye’nin egemenlik haklarıyla ilgilidir.” dedi.