Avusturya’da İslam Düşmanlığı Yüzde 100 Arttı

Avusturya merkezli insan hakları kuruluşu SOS Mitmensch, Avusturya’da geçen yıl siyasî alanda ortaya çıkan İslam düşmanlığını inceledi. Konuya ilişkin bir rapor hazırlayan SOS Mitmensch, özellikle bir zamanlar iktidar ortaklarından olan Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) söylem ve seçim propagandalarını araştırdı. 2019 yılında 40 İslam düşmanı söylem ve kampanya araştırmaya konu olurken, 2020 yılı için 90 söylem ve eylem konu edildi.

Ancak raporu açıklayan SOS Mitmensch basın sözcüsü Alexander Pollak, İslam düşmanlığı söylemlerinin FPÖ ile sınırlı olmadığını, bu söylemleri çeşitli partilerin de savunduklarını söyledi.

İslam düşmanlığını, sadece İslam dinine bağlı olmaları sebebiyle Müslümanlara karşı yapılan her türlü saldırı olarak nitelendiren rapor, belirli delillere dayalı İslam veya kişilerin eylem ve söylemlerinin eleştirilmesini ise İslam düşmanlığı kategorisine almadığını ifade etti.

Raporda, İslam düşmanlığı olarak abul edilebilecek konu ve eylemler yaklaşık 20 madde halinde sıralandı.

İslam Düşmanlığı Siyasetin Merkezine Oturdu

Raporda, Avusturya’da İslam düşmanlığı söylem, eylem ve propagandaların toplumsal etkisi de olduğuna vurgu yapıldı. Bu amaçla Salzburg Üniversitesi tarafından yapılan br araştırmaya atıf yapan raporda, halkın en az yüzde 35’inin İslam ve Müslümanlara ön yargısı bulunduğunun tespit edildiği ifade edildi. İlgili araştırmada halkın yüzde 40’nin Müslümanların eşit haklara sahip olmaması gerektiğine inanıyor.

Raporda şu ifadeler kullanıldı: “Müslümanlara yönelik siyasi ajitasyon Avusturya’da belirgin bir artış gösterdi. İnsanların yalnızca dinî inançları nedeniyle aşağılanması, insanlar arasında korku, nefret, kıskançlık ve kızgınlıkların kışkırtılması, artık marjinal bir siyasî fenomen değil, aksine siyasetin tam merkezine taşındı. Son yıllarda, üst düzey görevlerdeki politkacılarla elinde iktidar gücü olanlar bile Müslümanlara karşı kışkırtma eylemlerinde bulundu.”