“Avrupa’dan Türkiye’ye Okumaya Gidenlerin Sayısı 148 bini buldu”

“Avrupa’dan Türkiye’ye Okumaya Gidenlerin Sayısı 148 bini buldu”

Avrupa’da son yıllarda üniversiteyi okumak için Türkiye’yi tercih eden öğrenciler oranında büyük artış yaşandı. 4 sene önce Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) ile Türkiye’ye okumak için gidenlerin sayısı 40 bin iken, bu yıl itibariyle 148 bini geçmiş durumda. Üniversitelerin yabancı uyruklu öğrenci kontenjan sınırını kaldırması ise bu sayının giderek daha da artacağının habercisi gibi duruyor. Camia olarak sizler için konunun uzmanlarıyla görüştük.

 “TIP, ECZACILIK, PSİKOLOJİ GİBİ BÖLÜMLERE KAYIT OLUNABİLİYOR”

Uluslararası Akademisyenler Birliği (ILM) Başkan Yardımcısı Dr. Hakan Aydın konuyu camia’ya değerlendirdi. ILM’in, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Konya Selçuklu ve Necmettin Erbakan Üniversitesi gibi üniversitelerle anlaşmaları olduğunu dile getiren Aydın, “Tıp, eczacılık, diş hekimliği, psikoloji gibi Avrupa’da girilmesi zor olan veya yıllarca bekleyip giremeyecek olan öğrencilere, Türkiye’de bu bölümlere girebilmeleri bir fırsat olabiliyor ve biz bunu tavsiye edebiliyoruz.” diye konuştu. “Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin mesela Arapça İlahiyat bölümüne giden öğrenciler var.” diye kaydeden Aydın, bunlardan geri gelip imamlık yapmaya başlayan öğrencilerin olduğunu da sözlerine ekledi.

“AVRUPA’DAKİ ÜNİVERSİTELERE KAYIT OLUNMASINI ÖNCELİYORUZ”

Konunun ise sadece Türkiye’ye yönlendirme boyutuyla ilgilenmediklerini de sözlerine ekleyen Aydın, “Ehliyetli gençlerimizin özellikle Avrupa’da kalmalarını öngörüyoruz. Hatta eğer burada, Avrupa’da üniversitelere girebilmeleri mümkünse, bunu kesinlikle önceliyoruz, tavsiye ediyoruz ve yönlendirmiyoruz Türkiye’ye.” diye kaydetti. Bu noktada hem öğrencinin, hem de Avrupa’daki Müslüman toplumun menfaatini düşünerek hareket ettiklerini de belirten Dr. Hakan Aydın, “Bu gençlerin geri kazanım olmalarını ümit ederek Türkiye’de üniversitelerin açmış olduğu bu fırsatlardan gençlerimizi uygun bir şekilde istifade ettirmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“AVRUPA’YA TEKRAR DÖNECEK ÜNİVERSİTELİLERE HİZMET EDİYORUZ”

İslam Toplumu Millî Görüş Gençlik Teşkilatı Üniversiteliler Başkanı Selçuk Çiçek ise Türkiye’ye okumak için giden ve Avrupa’ya tekrar dönecek olan tüm üniversitelilere, Uluslararası Üniversiteliler ve Akademisyenler Derneği (UNİAD) ile hizmet ettiklerini belirtti. Geldikleri ülkelerin gündeminden kopmamaları için, ülkelerinin yerel diliyle okuma halkaları gibi çalışmalara imza attıklarını da ifade eden Çiçek, “Maksat, bunlar orada mezun olduktan sonra tekrar Avrupa’ya geldiklerinde, yerel dillerinin paslanmamış olması ve buranın gündeminden kopuk olmamaları ki ülkelerine hazır hâlde dönmüş olsunlar.” diye konuştu.

 “ÜNİVERSİTELİ OLMAK NEREDEYSE GARANTİ”

Almanya’nın Duisburg kentinde bulunan Eğitim ve Danışmanlık Akademisi INSTAK (İnternational Student Akademie) yöneticisiMurat Arık da konuyla alakalı camia’ya açıklamalarda bulundu. YÖS sınavıyla alakalı “Türkiye’de üniversite okumak isteyenler için sunulan, üniversiteli olmanın neredeyse garanti olduğu bir fırsat” diyen Arık, bu sınava, Avrupa’da yaşayan, şartları yerine getiren yabancı vatandaşların tümünün katılma hakkına sahip olduğunu belirtti. Arık ayrıca üniversitelerdeki kontenjanların en fazla 100 bine kadar yurt dışından öğrenci kabul etme sınırlamasının kaldırıldığını kaydetti.

“MAVİ KARTLILARA 500 TL BURS İMKÂNI”

YÖS sınavıyla üniversite okumaya hak kazanan Türk pasaportlu ve mavi kartlı öğrencilerin bu imkânla birlikte ücretsiz okutulduğunu da belirten Arık, “Bunun yanı sıra yabancı kökenli yükseköğrenim öğrencilerine 500 TL burs veriliyor.” dedi. Murat Arık ayrıca YÖS sınavları ile Türkiye’de üniversite okumaya hak kazanan öğrencilerin Almanya’da da okuyabileceğini dile getirirken, “Bu konuda eyaletlerin kanunları farklıdır. Bazı eyaletlerde üniversiteye direk başlayabilirsiniz, bazı eyaletlerde ise bir yıl hazırlık eğitimi (Almanca: Studienkolleg) görmeniz gerekir.” diye kaydetti.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) nedir?

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS), Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan, yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de üniversiteye girmek için gerekli olan üniversite yeterlilik sınavıdır. Sınav, Temel Öğrenme Becerileri ve Türkçe olarak iki bölümden ve toplam 80 sorudan oluşuyor.