Avrupa’daki Müslümanlar Kurban Bayramına Heyecanla Hazırlanıyor
- MANŞETTOPLUM
- 20 Haziran 2020
Avrupa’da Kurban Bayramı heyecanla bekleniyor. Koronavirüs sebebiyle ramazan ayını ve ramazan bayramını buruk geçiren Avrupa’daki Müslümanlar şimdi Kurban Bayramı’na hazırlanıyor.
Ramazan ayına göre pek çok ülkede alınan tedbir ve kısıtlamaların gevşetilmiş olmasına rağmen Kurban Bayramında da bu kısıtlamaların bazılarının hâlâ devam edeceği ihtimali de bulunuyor.
Avrupa’daki Müslümanların bir kısmı Türkiye gibi ülkelerdeki akrabalarıyla birlikte bayram yapacak. Kurbanlarını da vekâlet yoluyla, pek çok İslam ülkesinde kurban kesim ve dağıtımı yapan yardım kuruluşlarına verecek.
Avrupalı Müslümanlar yoğun olarak Hasene International uluslararası insanî yardım derneğini tercih ediyor. Bu arada Hasene International, kurban kampanyası hazırlıklarını devam ediyor. Hasene’den verilen bilgiye göre, bu sene yaklaşık 100 ülkede kurban kesim ve dağıtımı planlandı. İlgili ülkelerdeki partner kuruluşlar ile planlama ve anlaşmalar yapıldı.
Hasene her yıl olduğu gibi bu sene de Türkiye’de kurban kesim ve dağıtımı yapacak. Türkiye’deki organize, İstanbul merkezli Hasene Sosyal Yardımlaşma Derneği işbirliği ile yapılacak.
AVRUPA’DA KURBAN KESİMİ ÇOK ZOR
Öte yandan, korornavirüs tedbirleri kapsamında Avrupa’da bu sene kurban kesiminin çok zor olacağı bildirildi. Şoklu veya şoksuz kurban kesim izninin çok az olduğu Avrupa’da mezbahanelerde belirli kısıtlamalar getirildi.
Almanya son günlerde mezbahanelerde yaygın koronavirüs vakalarının görülmesi üzerine az yasaklamalara ve kısıtlamalara gitti. Hollanda da Müslüman kuruluşlara mezbahanelerde çeşitli kısıtlamalara gidileceğini bildirecek.
KURBAN AVRUPALI MÜSLÜMANLAR İÇİN DAHA ANLAMLI
Kurban ve kurban kesimi ile ilgili olarak camiahaber’e konuşan IGMG İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç, Avrupa’daki Müslümanlar bakımından kurban ibadetinin, bir ibadeti yerine getirmek bakımından bir anlam ifade ettiği gibi, kardeşlik, sosyal dayanışma ve ümmet bilincini kuvvetlendiren bir özelliği olduğunu da söyledi.
“Vekâletle kurbanlarımızı, mazlum ve mağdur diyarlarda yaşayan Müslümanlara gönderiyoruz.” diyen Yalınkılıç, bu anlamda kurbanın Müslümanlar arası dayanışma ve kardeşliği artıran bir ibadet olarak da sosyal ve toplumsal önem taşıdığını ifade etti.
HASENE’YE TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Köln’deki iş adamları da kurbanlarını yine Hasene aracılığıyla göndereceklerini açıkladı. Türkiyem GmbH sahibi Mustafa Duran “O ülkelerde insanlar bizim yardımımızı bekliyor. Kurban bayramında onları sevindirmek büyük hayırdır.” dedi.
Toros Gıda sahibi Adem Özkan da 20 seneden beri kurbanlarını Hasene aracılığıyla Afrika veya diğer ülkelerde kestirdiğini söyledi. Bereket Gıda sahibi Abdullah Demirci ise “Her yıl olduğu gibi bu sene de yine kurbanlarımı Hasene’ye vereceğim.” dedi.