Avrupa’da Her Yıl 175 Bin Kişi Aşırı Sıcak Nedeniyle Ölüyor
- GündemMANŞET
- 7 Ağustos 2024
Avrupa’da sıcaklığa bağlı ölümlerde son 20 yılda yüzde 30 arttı. Dünya Sağlık Örgütü, 2000-2019 döneminde Avrupa bölgesinde her yıl 175 binden fazla kişi aşırı sıcak nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirdi.
DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa’da sıcaklıkların küresel ortalamanın yaklaşık 2 katı hızla arttığını belirtti. Kluge, DSÖ’nün 6 bölgesi arasında en hızlı ısınan bölgenin Avrupa olduğuna dikkati çekti.
AVRUPA Avrupa Kavruluyor! Sıcaklıklar Bu Yaz Rekor Seviyeye Ulaşacak53 ülkeyi kapsıyor
Avrupa bölgesinde yer alan 53 ülkenin vatandaşlarının “aşırı sıcaklıkların bedelini ödediğini” belirten Kluge, ısı stresinin bölgede iklime bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olduğuna işaret etti.
Kluge, “Aşırı sıcaklıklar, kardiyovasküler, solunum ve serebrovasküler hastalıklar, ruh sağlığı ve diyabetle ilgili durumlar da dahil olmak üzere kronik durumları daha da kötüleştirmektedir.” ifadesini kullandı.
“Aşırı sıcaklığa bağlı ölümler daha da artabilir”
Küresel ısınma nedeniyle dünya genelinde 2000-2019 döneminde her yıl yaklaşık 489 bin sıcağa bağlı ölüm meydana geldiği bilgisini veren Kluge, ölümlerin yüzde 36’sının Avrupa’da gerçekleştiğine dikkati çekti. Kluge, söz konusu dönemde Avrupa’da her yıl 175 binden fazla kişinin aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybettiğini, bu sayının, sıcaklığa bağlı ölümlerde son 20 yılda yüzde 30 artış anlamına geldiğini belirtti.
Aşırı sıcaklıklar nedeniyle ölümlerin artabileceği uyarısında bulunan Kluge, bunu önlemek için kapsamlı planların geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Koruma önlemleri çağrısı
Kluge, “Sıcak havanın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri iyi halk sağlığı uygulamalarıyla büyük ölçüde önlenebilir.” değerlendirmesinde bulundu. DSÖ’nün Afrika, Amerika, Güney Doğu Asya, Avrupa, Doğu Akdeniz ve Batı Pasifik olmak üzere 6 çalışma bölgesi bulunuyor.
Avrupa bölgesi, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan gibi Orta Asya ülkeleriyle birlikte Avrupa ve Kafkasya’daki 53 ülkeyi kapsıyor.
Temmuz ayında sıcaklık rekoru kırıldı
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Sözcüsü Clare Nullis, temmuz ayı boyunca aşırı sıcakların yüz milyonlarca insanı etkilediğini kaydetti. Nullis ve WMO’da iklim uzmanı olarak görev yapan Jose Alvaro, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.
“Temmuz boyunca aşırı sıcaklık yüz milyonlarca insanı etkiledi.” ifadelerini kullanan Nullis, dünyanın en sıcak gününün 22 Temmuz olarak kayıtlara geçtiğini anımsattı. Nullis, aşırı sıcaklarla ilgili yaşananların, insani faaliyetlerden kaynaklanan sera gazlarının iklimi ne ölçüde değiştirdiğinin bir başka istenmeyen göstergesi olduğuna işaret etti.
Sıcaklıklar kalıcı hale geldi
Haziran 2023 ile Haziran 2024 arasında küresel ortalama sıcakların art arda rekor kırarak kayıtlara geçtiğini kaydeden Nullis, geçen yıl her kıtada yaygın, yoğun ve uzun süreli sıcak hava dalgalarının yaşandığını belirtti. Nullis, 2023’te en az 10 ülkenin birden fazla yerinde günlük 50 santigrat derecenin üzerinde sıcaklıkların kayıtlara geçtiğini söyledi.
Alvaro da 22 Temmuz’un en sıcak gün olarak kaydedilmesinin ardından, 23 Temmuz’da da neredeyse aynı sıcakların görüldüğünü hatırlattı. Asya, Afrika ve Avrupa’da sıcaklık rekorlarının kırıldığını vurgulayan Alvaro, “Sıcaklıklar dünyanın birçok yerinde daha kalıcı hale geliyor. Örneğin, Las Vegas’ta 40 derecenin üzerinde 40 günden fazla sıcaklık görüldü.” dedi. (aa,c)