Avrupa Karantinada
- GündemMANŞET
- 18 Mart 2020
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan koronavirüse (koronavirüs) yakalananların sayısı Avrupa’daki bilançoyu arttırıyor. Avrupa’nın tamamına yayılan salgında en çok etkilenen ülkeler ise başta İtalya olmak üzere, İspanya, Fransa ve Almanya oldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Avrupa’nın “koronavirüs salgınının merkez üssü” hâline geldiğini vurgularken salgının ne zaman doruk noktasına ulaşacağı ve ne zaman gerilemeye başlayacağını hesaplamak ise henüz mümkün değil. Salgından en çok etkilenen İtalya’da yeni tip koronavirüs vakalarının en çok görüldüğü Lombardiya Bölgesi’nde, yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranı çok yüksek seviyelere ulaştı. İtalya 8 Mart’tan itibaren karantinaya girdi. İlk süreçte karantina 3 Nisan’a kadar devam edeceği kaydedilse de bu sürenin uzamasından endişe ediliyor. Salgından en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İspanya’da da bir günde 1500 vakanın tespit edilmesinden sonra ülkenin tamamı karantinaya alındı. 2 hafta sürecek karantinayı hükûmet gerekli görmesi durumunda uzatabilecek.
FRANSA DA KARANTİNADA
Salgının hızla yayıldığı ve ölüm oranlarının da önüne geçilemediği Fransa’da kademeli olarak ilan edilen yasaklar son olarak karantinaya dönüştürüldü. Halka hitap eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ilk süreçte 15 gün boyunca karantina ilan edildiğini duyurdu. Macron zorunlu hâller dışında dışarı çıkılmaması gerektiğini, market, hastane ve işe gitmenin serbest olacağını söyledi. Macron, buna uymayanların cezalandırılacağını kaydetti. Pazar günü yapılması planlanan yerel seçimlerin ikinci turunun ileri bir tarihe ertelendiğini açıklayan Macron, salgına karşı “savaşta” olduklarını ve bununla mücadele edilmesinin önemine işaret etti. Macron, ülkede tartışmalara neden olan emeklilik reformunun askıya alındığını aktardı.
ALMANYA TEDBİRLERI ARTIRDI
Koronavirüsü salgınına karşı ilk başta sıkı tedbirler almakta geciken Almanya’da ise diğer ülkelerde alınan uygulamalara paralel olarak bir dizi önlem devreye sokuldu. Bu kapsamda neredeyse tüm okullar ve yuvalar kapatıldı. Müzeler, kütüphaneler, tiyatrolar ve barlar da artık açık değil. Alınan önlemler arasında bakım evleri ve yurtlara ziyaretçi kabul edilmemesi de var. Toplu taşıma metro, otobüs ve banliyö trenleri çalışacak. Ama sefer sayıları düşürülecek. Bundan sonraki aşamada, tüm mağazaların ve AVM’lerin kapatılmasının planladığı belirtiliyor. Buna karşılık, gerekli gıda ürünü satan mağazalar ve eczaneler açık kalacak. Almanya, Fransa, Danimarka, İsviçre, Lüksemburg ve Avusturya sınırlarını mal akışı harici kapattı. İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Alman vatandaşlarının ise ülkelerine girme hakkı olduğunu söyledi.