Avrupa 19. Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması Binleri Buluşturdu

IGMG Kadınlar Teşkilatı İrşad Başkanlığı organizesinde gerçekleşen19. Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması yeniden binleri buluşturdu. 2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle büyük salonda yapılamayan 17 ve 18. Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışmalarının ardından bu seneki yarışma büyük bir coşku içinde geçti.

Programın açılış Kur’ân-ı Kerîm’ini 18. yarışmanın büyükler kategorisi birincisi Zeynep Ayan okudu. IGMG Kadınlar Teşkilatı Başkanı A. Handan Yazıcı yarışmadaki konuşmasına, “Bugün Kur’an ile tekrar bilinç oluşturmaya, yenilenmeye, hatırlamaya, tek ses ve tek yürek olmaya geldik. Rabbim bunu bize nasip eyle.” duasıyla başladı.

Yazıcı “Avrupa’da bu çalışmaların ilk tohumlarını atanlar Allah rızası için yola çıktılar. Allah onlardan razı olsun. ‘Camisiz, Kur’an’sız olmadan olmaz.’ dediler, ilk mescitleri, ilk kursları, sohbetler, ilk yarışmalar yıllar önce başlatıldı. Belki bahara çok vardı ama her bir mescidimizi, sohbet halkamız, yarışmamız baharın birer müjdeleyicisi oldular.” dedi.

IGMG Kadınlar Teşkilatı Başkanı A. Handan Yazıcı.

KUR’AN’IN DOKUNDUĞU HER İŞ GÜZELLEŞİR

Kur’an’ın dokunduğu her işin, tüm çalışmaların ve insanların güzelleştiğini, bereketlenip, aydınlandığını vurgulayan Yazıcı sözlerine şöyle devam etti: “ Teşkilatımızın yapmış olduğu her iş her çalışma bunun için çok kıymetli çok değerlidir. Tüm birimlerimizin, tüm çalışmaların hedefi Kur’an toplumu inşa etmektir. Bizler Allah’ın ipine sımsıkı sarılarak ümmet şuurunu yaşayacağız ve bu şuuru diri tutacağız. Bizler IGMG teşkilatları olarak cihad anlayışımızı insanı yaşatmak ve onu hem dünyada hem ahirette huzura ve mutluluğa kavuşturmak düşüncesiyle şekillendirmekteyiz. Çünkü Kur’an cihadı bunun için emretmekte ve insanlığın kurtuluşu için onu reçete olarak sunmaktadır.”

“GÖKYÜZÜNÜ YILDIZLAR, YERYÜZÜNÜ HAFIZLAR SÜSLER.”

Kadınlar Teşkilatı İrşad Başkanı Nermin Yalınkılıç, konuşmasında Aliya İzzetbegovic’in  “Kur`an edebiyat değil, hayattır; dolayısıyla ona bir düşünce tarzı değil, bir yaşama tarzı olarak bakılmalıdır.” sözlerine atıfta bulundu. Avrupa’nın dört bir tarafından yarışmaya gelenlere ve bu çalışmlarda emeği bulunan herkese teşekkür eden Yalınkılıç şunları söyledi: “Bu yarışmalara katılan birçok genç kızımız, şu an Kur’ân-ı Kerîm eğitimciliği yapıyor, hoca hanımlık yapıyor, hafızlık yapıyor, birçoğu hafızlığını bitirmiş ve icazetini almış. Bu yarışmaların onların hayatlarını Kur’an ile inşa etmeye vesile oldu hamd olsun.”

Kadınlar Teşkilatı İrşad Başkanı Nermin Yalınkılıç.

Kur’ân-ı Kerîm yarışmalarının hedefinin Kur’an’la oluşan ya da oluşturulmak istenen İslam kimliğine vurgu yapmak olduğunu kaydeden Yalınkılıç “Yarışmanın bir diğer hedefi ise Avrupa çapında yapılan bu hayırlı faaliyetin, Müslümanları topyekûn bir araya getirerek, onların hayırda yarışmalarına zemin hazırlamak ve Kur’an’la daha yakından haşır ve neşir olmalarına vesile olmaktır. Bilhassa gençler için, Kur’an okumayı bir cazibe merkezi haline getirerek, onları tatlı bir meşgaleye yönlendirmektir. Böylece de onların Kur’an hizmetkârlığında birer aktif insan haline gelmelerini sağlamaktır. Bu güzel Kur’an hizmetleri devam ediyor.” dedi. “Gökyüzünü yıldızlar, yeryüzünü hafızlar süsler.” diyen Yalınkılıç yapılan hafızlık çalışmalarında da binlerce genç kızın ve kadının yer aldığını vurguladı.

“HER DAİM ZULME KARŞI ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ.”

IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün, yapılan çalışmaların önemine değindiği konuşmasında “Kadınlarımız bu çalışmada öncü hizmetlerde bulunmuş âdeta tarih yazmış, İslam’ın bu topraklarda neşv-ü neva bulmasına katkı sağlamışlardır.” dedi. Ergün Doğu Türkistan’daki zulme dikkat çekmek için Brüksel’de bir forum düzenlendiğini hatırlatarak, bundan sonra da bu zulme her platformda karşı çıkmaya devam edeceklerini vurguladı.

HAFIZLIK MERASİMİ

Yarışma öncesi yapılan al-Huda Kursu’nda yarışmacılara ses, mahreç, tecvid eğitimleri verilerek yarışmaya hazırlanmışlardı. Al-Huda Kursu olarak adlandırılan bu tekamül kursunun öğrencileri programa ilahi sunumu ile renk kattı.
Programın en coşkulu anlarından olan “Hafızlık Merasimi” kapsamında aynı zamanda jüri üyesi olan Uğur Betül hoca hanımın okuduğu hafızlık kasidesi eşliğinde hafız kızlara taçları takıldı.

Programda ayrıca Özel Mesleki Eğitim Kursu’na katılan hoca hanımların da belgeleri verildi.

DOĞU TÜRKİSTAN’DA YAŞANANLARA DİKKAT ÇEKİLDİ

19. Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması kapsamında Doğu Türkistan’da yaşanan zulme dikkat çekmek amacıyla Çin’in Doğu Türkistanlıları tuttuğu kamplarda kalanların kamplardaki zulmü anlattığı ifadelerden oluşan bir de sergi açıldı. Bu kamplarda kalan kamp şahitlerinden Gülbahar Jalilova da programda kısaca mikrofona gelerek yaşadıklarını anlattı. Dinleyenlerin göz yaşlarını tutamadığı Jalilova konuşmasının sonunda “Kamptan sağ çıktım orada yaşananları anlatmak üzerime emanet, yaşananlara şahitim, siz de artık şahitsiniz. ” dedi.

YARIŞMANIN SONUÇLARI

Jüri Heyeti Başkanlığını Selcan Demirci’nin yaptığı yarışmada ayrıca jüride Uğur Betül, Hamide İleri ve Züleyha Okumuş yer aldı

IGMG Kadınlar Teşkilatı 19. Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması sonucunda;  10-13 yaş grubu küçükler kategorisinde birinci Ruhr-A’dan Ebrar Özsoy, ikinci Rhein Neckar Saar’dan Zahide Amine Uslu, üçüncü Güney Bavyera’dan Elif Saime Şahin, dördüncü Güney Hollanda’dan Ayşe Ravza Sak oldu.

14-18 yaş grubu büyükler kategorisinde ise birinci Belçika’dan Esra Karakaya, ikinci Doğu Fransa’dan İclal Apaydın, üçüncü Hannover’den Tuana Püsküllü dördüncü Württemberg’den Alara Kavaklı oldu. (ik)