Altaş: “Hukuk Devletine Olan Güven Ağır Bir İmtihana Tabi Tutuluyor”
- ALMANYAGündemMANŞET
- 18 Şubat 2021
Almanya’nın Hanau kentinde göçmen kökenli dokuz kişinin ölümüne yol açan saldırının yıldönümü vesilesi ile yapılan açıklamalarda ırkçılığa karşı birlik çağrıları yapıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş “Hanau’daki korkunç katliam sonrasında hâlâ çok sayıda soru cevaplanmış değil. Bu durum oldukça acı verici. Aynı zamanda hukuk devletine olan güven de ağır bir imtihana tabi tutuluyor, özellikle de Hessen’de.” dedi.
Yaşanan acının tazeliğini koruduğuna değinen Altaş şunları ifade etti: “Hanau’nun acısı çok büyük çünkü bugüne kadar hâlâ cevaplanmamış sorular var: Böyle bir olay nasıl gerçekleşebildi? Failin neden silah ruhsatı bulunuyordu? Eylemin olduğu akşam kurbanlar polise neden ulaşamadılar? Nargile kafenin acil çıkış kapısı gerçekten de polisin talimatıyla mı kapalı tutuluyordu? Fail hangi çevrelerle ilişki içerisindeydi? Aileler bugün güvende mi? Emniyet birimleri hangi önlemleri aldılar? Neden kurbanların geride bıraktıkları kimselere sahip çıkılmadı?”
“Etkin önlemlerin alınmasını talep ediyoruz”
Hanau’dan sonra geçen bir yıl içerisinde hiçbir sorumlunun tespit edilemediğin işaret eden Altaş, siyaset ve emniyet birimlerinin kendilerini aklayarak sorumluluğu üstlenmediğini vurguladı. Altaş olaydaki yanlışlıkların gazeteciler ifşa ettikten sonra düzeltilmesini ise “tam bir fiyasko” olarak niteledi. “Irkçılıkla ve aşırı sağla mücadele bu şekilde kazanılamaz.” diyen Altaş ekledi: “Bilhassa Hessen’de, gerek Walter Lübcke cinayeti gerekse NSU terör yapılanması bağlamında cevaplanmamış çok sayıda soru var. Hanau da bunlara eklenmiş durumda ve hukuk devletine olan güven hâlihazırda çok büyük bir imtihana tabi tutuluyor. Olayın eksiksiz şekilde aydınlatılmasını ve gelecek için etkin önlemlerin alınmasını talep ediyoruz.”
IGMG İrşad Başkanlığı tarafından hazırlanan hutbede de bu hafta ırkçılık konusu ele alınıyor. Irkçılığın topluma verdiği hasara dikkat çekilen hutbede “Ancak Müslümanlar olarak olumsuz bir tablo çizmemeliyiz. İçinde yaşadığımız toplumun çoğunluğunu teşkil eden, hakkı üstün tutan vicdanlı insanlar vardır. Bize düşen, toplum olarak birbirimize sahip çıkıp her türlü zulme karşı direnmektir. Bunun şartı ise tanışmak ve birbirimizi dinlemektir.” deniyor.
“Hatırlamak değişmek demektir!”
Camilerde kurbanlar ve geride kalanları için mevlit okunarak dualar edileceğini belirten Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ise “Hatırlamak değişmek demektir!” başlığıyla bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada çeşitli ve barışçıl şekilde bir arada yaşamayı desteklemenin ve şiddeti yücelten insanlık dışı ideolojileri reddetmenin bir işareti olarak cuma günü Cuma Hutbesinde kurbanların anılacağı belirtildi. Açıklamada saldırı ile ilgili Hessen Eyalet Parlamentosu Soruşturma Komitesindeki siyasilere ve güvenlik yetkililerine de sonuçları ile birlikte tam ve şeffaf bir açıklama yapma çağrısında bulunuldu.
Hanau’da yaşamını kaybedenleri anmak üzere 19 Şubat’ta düzenlenecek anma törenine Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de katılacak. Programda Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier ve Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky hazır da bulunacak. (C)