Almanya’da Yeni Vatandaşlık Yasası 26 Haziran’da Başlıyor: İşte Detaylar!
- ALMANYAMANŞETTOPLUM
- 8 Mayıs 2024
Almanya’da yeni vatandaşlık yasası ile ilgili detaylar gün yüzüne çıktı. 26 Haziran’da yürürlüğe girecek olan yeni yasa ile birlikte vatandaşlıkla ilgili hangi yeni uygulamalar geçerli olacak? Hangi koşullar altında vatandaşlık alınabilecek? Genel manada planlanan reform ile vatandaşlık yasasında neler değişecek? Camia Haber, bu sorulara cevap aradı.
vatandaşlığa kabul olma şartları
Alman vatandaşlığına nasıl sahip olunabileceği ile ilgili başvuru hakkı, ikamet süresi, evlilik ve köken ile çeşitli yaş grupları hakkında düzenlemelerin yer aldığı yasada 42 paragraf bulunuyor. Hali hazırda kabul edilen yasa değişiklikleri özellikle 4. ve 10. madde yer alacak. Bu değişiklikler 26 Haziran 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
birçok şarta bağlı olacak
Vatandaşlığa kabul olma süreci hala birçok şarta bağlı olacak. Tüm bu şartlar sağlandığında, vatandaşlığa geçilebilecek. Ancak bu şartlardan birinin yerine getirilememesi durumunda, vatandaşlığa kabul süreci başarısız sayılacak. Ancak, diğer şartlarda özellikle iyi performans gösterilmişse, ilgili makamlar bazı durumlarda inisiyatif alıp vatandaşlığa kabulü onaylayabilecek.
İşte vatandaşlığa geçiş koşullarına genel bir bakış
Daha önce geçerli olan yasaya göre, vatandaşlığa kabul edilmek isteyen bir kişinin öncelikli olarak Almanya’da en az sekiz yıl yaşamış olması gerekiyordu. Fakat bu süre belli durumlarda kısaltılabiliyordu. Örneğin bir entegrasyon kursunun tamamlanması halinde, minimum ikamet süresi yedi yıla kadar, özel entegrasyon başarıların sağlanması (örneğin Almanya’da tamamlanmış bir meslek eğitimi veya üniversite eğitimi gibi) durumunda ise bu süre altı yıla kadar düşürülebiliyordu.
minimum ikamet süresi beş yıla indirilecek
Yeni vatandaşlık yasası ile minimum ikamet süresinin beş yıla indirilmesi öngörülüyor. Başarılı bir entegrasyonla bu asgari süre daha da kısaltılabilecek. Özel entegrasyon başarıları durumunda, vatandaşlığa kabul için gereken en kısa süre ise üç yıl olacak.
Dil bilgisi şartı
Dil bilgisi noktasında belirleyici olan, “B1” olarak adlandırılan dil seviyesi olacak. Bu, vatandaşlık için gerekli olan minimum Almanca bilgisini tanımlıyor. Örneğin, Almanca yapılan bir okul eğitimi, B1 seviyesini kapsıyor. Başka türlü dil kurslarına da gidilerek gerekli dil sertifikaları alınabilecek. 65 yaş üstü kişiler için ise dil testi şartı söz konusu olmayacak.
Yaşam Giderleri karşılanmalı
Vatandaşlık kazanmak isteyenlerin kendi yaşam giderlerini karşılayabilmesi şartı da devam edecek. Ancak, bu şartın yerine getirilmesi için gereken gelir miktarı farklılık gösterecek. Örneğin, kaç kişinin hangi yerde ve hangi yaşam koşullarında yaşadığı, gelirden kaç kişinin geçindiği ve ailede başka çalışan kişilerin olup olmadığı gibi faktörler etkili olacak.
ALMANYA Almanya’da Çifte Vatandaşlık: Bazı Şehirlerde Başvurular Başladı!
Önceki Vatandaşlığın Terk Edilmesi
Bugüne kadar, Alman vatandaşlığına kabul edilmek genellikle mevcut vatandaşlığın terk edilmesi anlamına geliyordu. Bu kuraldan muaf tutulanlar arasında diğer AB ülkelerinin vatandaşları ile İsviçre, Afganistan, İran veya Fas gibi bazı istisnai ülkelerin vatandaşları bulunuyordu. Bu ülkelerden birinin vatandaşlığına sahip olanlar çifte vatandaşlık hakkına sahipti.
Alman pasaportu terk edilmek zorunda olmayacak
Gelecekte ise çifte vatandaşlık hakkı sadece belirli ülkeler ile sınırlı olmayacak, genel olarak mümkün hale gelecek. Bu durum, “çoklu vatandaşlığın önlenmesi ilkesi”nin kaldırılmasıyla sağlanacak. Buna göre diğer yabancı vatandaşlıkların kabul edilmesine izin verilecek, Alman pasaportu terk edilmek zorunda olmayacak.
vatandaşlık başvurusunda bazı belgeler sunulmalı
Almanya’da vatandaşlık başvurusu yapmak isteyen kişilerin, yasal olarak ülkede bulunduklarını ve Alman pasaportuna sahip olma konusunda meşru bir ilgiye sahip olduklarını kanıtlamaları için bazı kişisel belgeleri sunmaları gerekecek. Vatandaşlık işlemleri için sunulması gereken belgeler şunlar:
– Doğum belgesi
– Nüfus kayıt örneği
– Evlilik cüzdanı
– Aile kayıt defteri
– Yabancı kimlik belgeleri (örneğin, pasaport, kimlik kartları, yabancı kimlik belgeleri)
– Velayet belgeleri (16 yaşın altındaki kişiler için)
– İsim değişikliği belgeleri
– Oturma izni
– Diğer vatandaşlık durumlarına dair belgeler
Almanca dilinde güncel, tamamlanmış üniversite eğitimi veya meslek eğitimi belgeleri işlemleri kolaylaştırabilir. Aynı şekilde tamamlanan dil kurslarına ait dokümanlar da faydalı olacak.
vatandaşlık başvurusunun maliyeti ne kadar olacak?
Vatandaşlık başvurusu için sabit bir ücret alınıyor. Şu anda bir kişi için bu ücret 255 Euro. 26 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni vatandaşlık yasası çerçevesinde de bu ücretin aynı kalması öngörülüyor. Aynı anda vatandaşlık başvurusunda bulunacak reşit olmayan aile fertleri için ise bu maliyet, her bir kişi için 51 Euro artacak.(bb)