Almanya’da Vatandaşlık Ödeneği Yürürlüğe Girmeyecek

Almanya’da Vatandaşlık Ödeneği Yürürlüğe Girmeyecek

Almanya’da hükümet ortaklarının, özellikle sosyal demokratların önemli vaatlerinden birisi olan Vatandaşlık Ödeneği’nin (Bürgergeld) yasalaşması gerçekleşmedi.

Federal Meclis’in onaylamasının yanı sıra Eyaletler Meclisi’nin de onaylaması ile 1 Ocak’ta yürürlüğü girmesi beklenen vatandaşlık ödeneğine muhalefet karşı çıktı. Bavyera Eyalet Başbakanı Hristiyan Sosyal Birliği Genel Başkanı Markus Söder, “Çalışanının eline, çalışmayandan daha fazla para geçmesinin gerektiği, çok kesin olmalıdır. Bunun başka yolu yoktur.” diyerek yasayı onaylamayacaklarının işaretlerini vermişti.

Eyaletler Meclisi’nde hükümet ortaklarının onaylanmasını istediği yasaya muhalefete bağlı eyalet temsilcileri onay vermedi. Böylece, yasanın yürürlüğe girmesi reddedilmiş oldu. Federal Mecliste görüşülerek yasalaşan kararın yürürlüğe girebilmesi için şimdi bir uzlaşma komisyonu oluşturulması bekleniyor. Hükümetin uzlaşma komisyonunu süratli bir şekilde devreye sokacağı ve 25 Kasım’daki Eyaletler Meclisi’nde karara bağlanmasını istediği açıklandı.

SCHOLZ “SAÇMALIK” DEMİŞTİ

Federal Başbakan sosyal demokrat (SPD) Olaf Scholz, vatandaşlık ödeneği ile, çalışmayanların, çalışanlardan daha çok para kazanacağı yolundaki iddiaları “saçmalık” olarak değerlendirerek, yasanın kesin olarak onaylanmasını istemişti. Bu arada, Sosyal Demokrat Parti Eş Başkanı Saskia Esken de tartışmalara katıldı ve “Elbette ki, çalışarak kazanmak daha değerli açıklamasında bulunarak muhalefetin vatandaşlık ödeneği alacak olanları, devletten para alıp koltuklarında uzanıp yatacak insanlar olarak yansıttığını ileri sürdü.

Bu arada, Hristiyan Demokrat Birliği CDU Genel Başkanı Friedrich Merz de “Bu konuda iktidar ile uzlaşmanın imkânı bulunmadığını” açıklamıştı.

Eyaletler Meclisi’nin onaylaması durumunda vatandaşlık ödeneği aylık kişi başı 502 Euro olarak ödenecek.