Almanya’da Türk Vatandaşlarının Seçim Tercihi Çifte Vatandaşlık Tartışması Başlattı
- ALMANYAGündemMANŞET
- 31 Mayıs 2023
Almanya’da sandığa giden Türk seçmenlerin çoğunluğunun seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermesi ve Erdoğan’ın kazanmasının ardından ülke genelinde bazı şehirlerde sevinç gösterileri düzenlenmesi siyasetin gündeminde yer alamaya devam ediyor. CDU/CSU Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Thorsten Frei, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Almanya’daki birçok Türk’ün Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanmasına sevinmesi “iç karartıcı” bir durum.” olduğunu ileri sürdü.
“önce uyumun başarıya ulaştırılması gerekiyor”
Thorsten Frei, uyum sağlamamış daha fazla insanın bu reform ile Alman vatandaşlığına geçiş riskinin de artacağını belirtirken, “Geçen yıl “vatandaşlığa geçişlerin sayısı rekor düzeydeydi. İlk etapta uyumun başarıya ulaştırılması gerekiyor. Vatandaşlık verilmesi ise bunun ardından düşünülebilir.” diye vurguladı.
ALMANYA Alman Vatandaşlığına Geçiş Sayısında Rekor!“Türk seçmenin verdiği oylara saygı gösterilmesi gerek”
Eski NRW Başbakanı ve CDU Genel Başkanı olan, halen milletvekili görevini sürdüren Armin Laschet ise Almanya’daki Türk seçmenin verdiği oylara saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. Almanya’da bazı siyasi liderlerin, Türkiye’deki seçimlerde kendi istedikleri iktidardan yana açık görüş belirterek bunu ön plana çıkarttığına dikkat çeken Laschet, “Ancak muhalefetin seçimlerden önce 10 milyon mülteciyi sınır dışı edeceği yönündeki açıklamaları ise görmezden gelindi.” diye ekledi.
çifte vatandaşlıkta kolaylık
Vatandaşlık Yasası Reformunda Avrupa Birliği dışındaki ülkelerin vatandaşları için de çifte vatandaşlık getirilmesini öngören yasa tasarısına göre AB vatandaşı olmayanlar da ‘çifte vatandaş’ olabilecek. Bu, özellikle uzun yıllar Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlileri yakından ilgilendiren bir durum. Mevcut yasaya göre Alman vatandaşlığına geçmek isteyen Türkiye kökenliler Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda.
8 yıl yaşama şartı 5 yıla inecek
Önerinin yasalaşması sonrasında Alman vatandaşlığına geçmek için Almanya’da 8 yıl yaşama şartı 5 yıla inecek. İstisnai olarak bazı kişilerin kendi geçimini sağlayabilme koşullarından muaf tutulması da getirilecek. Almanya’da doğan çocukların 23 yaşına geldiklerinde ya Alman vatandaşlığını ya da anne-babasının vatandaşı olduğu ülkenin vatandaşlığını tercih etme şartı da kalkacak.(bb)