Almanya’da Müslüman Gençler Siyasete Atılıyor: “Müslümanları Temsil Etmek İçin Bu Adımı Attık”

Almanya’da Müslüman gençlerin de aday olarak katılım sağlayacağı Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki seçimlerde vatandaş oyunu kullanacak. Peki Müslüman gençler Avrupa’da neden seçimlere katılmalı? Aday olan gençlerin siyasetteki hedefleri neler? Müslüman gençler, siyasetteki geleceklerini nerede görüyorlar? Bu ve benzeri soruları genç adaylara sorduk. Gençler düşüncelerini Camia ile paylaştı.

Furkan Bilgü, 26 yaşında, (Üniversite Mezunu)

Liste Güven ekibinden Köln Uyum Meclisi adayıyım. Yaşadığımız toplum içerisinde kimliğimizi koruyarak, insanların sorunlarına çözüm üretmek için siyasi olarak faal olmak istiyorum. Yapılacak uyum meclisi seçimleri bu konuda çok önemli bir adım. Bu yüzden bu sene düzenlenecek uyum meclisi seçimlerinde “ben de varım” dedim. Mevcut düzen içerisinde düzeltilmesi gereken yüzlerce problem var ve ben bu problemleri çözmek için gayret göstermek istiyorum. Uyum meclisine seçilerek yabancı uyruklu insanların problemlerine çözüm üretmek istiyorum. Bilhassa son dönemde yükselen ırkçı ve dışlayıcı söylem ve eylemlerin karşısında insanları kucaklayıcı bir politika gütmek şu anda en çok ihtiyacımız olan şey. Ben her genç yurttaş gibi bu ülkede doğdum, burada okudum ve burada kariyer yapıyorum. Her genç gibi ben de bu toplumun bir parçasıyım ve bu toplumun yaşanabilir olması için gayret ediyorum. Tüm gençlere tavsiyem bu topluma artı hizmette bulunmaları. Bunun da en iyi yolu siyasette aktif rol üstlenmekten geçiyor.

Faruk Aydemir, 25 Yaşında (Öğrenci)
IGMG grubu olarak arkadaşlarımla birlikte Monheim Uyum Meclisi seçimlerinde adayız. Seçimlere, Müslüman kardeşlerimizin bu şehirde söz hakkı olması için katılıyorum. İleride de belki bir siyasi partiye girmeyi düşünüyorum. İnşallah gelecekte daha çok genç kendisini siyasette bulur, misal bir parti de aktif olurlar.

Fatih Özdemir, 32 yaşında (İş adamı)
Monheim’da seçimlere ilk etapta eğitim merkezimizi daha iyi tanıtmak ve daha güçlü hâle getirmek için katılıyoruz. Son 20 yıldır Müslümanlar çok baskı altında. Gayrimüslimlere kendimizi daha iyi tanıtmamız lazım. Biz bu yükü kaldıracağımıza inanıyoruz. Monheim şehrinde hep birlikte huzurlu bir şekilde yaşamak için inşallah kazanmamız hâlinde en kısa zamanda belediye binasının karşısında senede üç-dört defa dinimizi tanıtan çalışmalar da yapmayı düşünüyoruz. Kendimizi gösterip, bizim de buranın bir parçası olduğumuzun hissini vereceğiz. Tabii ki sadece Müslümanların değil tüm yabancıların hakları için mücadele edeceğiz. Monheim Uyum Meclisi’nde  bize oy verenleri en güzel şekildetemsil etmeye çalışacağız.

Mustafa Bayram, 22 Yaşında (Öğrenci)
Uyum Meclisi’nde Müslüman toplumu temsil etmek amacıyla seçimlere katılıyoruz. Ben Müslüman toplumun isteklerini yansıtmaya çalışıyorum. Burada doğan ve diğer insanlarla birlikte yaşam konusunu ileri taşımayı bir nebze olsun başarmış birisi olarak insanlara örnek olabileceğimi düşünüyorum. İnşallah ileride de daha fazla gençler katkıda bulunurlar. Ben şahsen Türkiye kökenli birisini siyaset alanında gördüğümde hep memnuniyet duyuyorum. Özellikle ırkçılılık gibi kötülükleri gördüğümüz şu dönemde insanın güvenebileceği ve kendisini özdeşleştirebileceği birisinin siyasette olmasını faydalı buluyorum.

Ferhat Baran, 22 Yaşında (Öğrenci)
Monheim şehrine göçmen ve dinî derneklerin daha güçlü şekilde dahil olmalarını istiyoruz. Siyaset hayatımdaki hedefim, dışlama yerine hoşgörü, göçmen kökenli vatandaşlar için eşit fırsatlar. Özel hayatımızı daha iyi bir birliktelik için feda etmeye hazırız.  Huzurlu bir toplum için çalışmak istiyoruz.

 

Rümeysa Aydemir, 24 yaşında (Öğrenci)

Herne I.G.H grubundan Uyum Meclisi adayıyım. Almanya’nın Herne şehrinde doğdum. İnşaat mühendisliği yüksek lisans öğrencisiyim. Ek olarak üniversite de bir profesörün yanında asistan olarak çalışıyorum. Bu sene uyum meclisi seçimlerine katılmaya karar verdim. Uyum meclisi yabancıları temsil eden bir kuruluş. Seçimlere sadece yabancılar ve yabancı uyruklular katılabiliyor. Herne’de yaşayan yabancıların büyük kısmı Müslüman ve Türk kökenli. Herne’de doğup büyümüş biri olarak, burada yaşayan yabancı ve yabancı uyrukluları yeterince temsil edebileceğimi düşünüyorum. Bu zamana kadar seçimler pek rağbet görmemiş. Seçimlere katılarak bunu bu sene değiştirmek istiyoruz. Bilhassa gençlerin duyarlılığını arttırmak niyetiyle bu seçimlere katılıyorum. Siyaset gündemimizin, hayatımızın önemli parçalarındandır. Ön planlarda olmasa bile, arka planlarda aktif şekilde çalışmalara katılacağımdan eminim. Özellikle yerel siyaseti yakinen takipte kalmayı ve Müslüman genç toplumun temsilcisi olarak, faydalı çalışmalarda katkıda bulunmayı hedefliyorum. Gençlik demek, gelecek demek. “Gelecek biz gençlerin elindedir.” diyerek, Müslüman gençlerin siyasetteki önemini dile getirmek istiyorum. İslam’ın verdiği ahlak ve adalet anlayışıyla siyasete farklı yön vererek, topluma faydalı olmak daima hedefimiz olsun. Başkalarının bizim adımıza karar vermesini istemiyorsak, karar verenlerin içinde bizim de bulunmamız gerektiği düşüncesindeyim. Bunun için her dalda bizi temsil edecek, önderlik yapacak ve haklarımızı savunacak birinin bulunması şarttır. Müslüman hanımların siyasete girmesi toplum için büyük zenginlik ve ayrıca da zaruriyedir.(bb,fy)