Almanya’da Kadına Karşı Şiddet Vakalarında Artış

Almanya’da Kadına Karşı Şiddet Vakalarında Artış

Federal Aile Bakanı Franziska Giffey, Federal Kriminal Dairesi’nin (Almanca: Bundeskriminalamt (BKA)) verilerine dayanılarak hazırlanan şiddet raporunu açıkladı. Rapora göre, Almanya’da 2019 yılında eşinden veya eski eşinden şiddet görenlerin sayısı 2018 yılına kıyasla yüzde 0,7 oranında arttı. Federal Kriminal Dairesi’nin verilerine göre toplam 141 bin şiddet vakası kayda geçti.

RAPOR “ENDİŞE VERİCİ”

Federal Aile Bakanı Franziska Giffey, verileri “endişe verici” şeklinde yorumlarken, yaklaşık her üç günde bir kadının eşi veya eski eşi tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Aile içi şiddetin 2015 yılından beri artığına dikkat çeken Bakan, şiddet olaylarının daha fazla olduğunu, belirttikleri rakamların ise sadece polise yapılan başvurularla sınırlı olduğunu da kaydetti.

ŞİDDET TOPLUMSAL BİR SORUN

Federal Kriminal Dairesi Başkanı Holger Münch’te 2015 yılından beri şiddet olaylarının düzenli olarak arttığına işaret ederken, şiddetin toplumsal bir sorun haline geldiğini vurguladı. 141 bin olay içinde, ölüm, işkence, ağır şekilde adam yaralama, tecavüz, özgürlüğünün kısıtlaması ve tehditin yer aldığını belirten Münch, yüzde 75 ile yüzde 80 arası vakaların istatistiklere yansımamasını, şiddetin genellikle evlerde yaşanmasına ve mağdurların susmasına bağladı.

STRES FAKTÖRLERİ ŞİDDET EĞİLİMİNİ TETİKLİYOR

Münch yaptığı açıklamada 2020 yılında şiddet vakalarının arttığını, fakat Almanya genelinde henüz durumla ilgili somut ve güvenilir sonuçların olmadığını belirtti. Stres faktörlerinin şiddet eğilimini tetiklediğini ve özellikle karantina gibi kriz sürecinde alınan önlemlerin ve mali kaygıların aile içi şiddeti artırdığını sözlerine ekledi.

KARANTİNA DÖNEMİNDE ÖZELLİKLE KADINLAR VE ÇOCUKLAR MAĞDUR OLUYOR

Münih Teknik Üniversitesi’nde yapılan araştırma, Münch’ün açıklamalarını destekler nitelikte. Araştırmanın sonuçlarına göre karantina döneminde özellikle kadınların ve çocukların şiddete maruz kaldığı dikkat çekiyor. Birçok olayın ise polise ve böylelikle istatistiklere yansımadığı kaydedildi. Öte yandan Alman Kadınlar Kurulu koronavirüs salgınından dolayı getirilen sokağa çıkma kısıtlamalarının veya evde kalma önlemlerinin, aile içi şiddete maruz kalan kadınların durumunu ağırlaştırdığını ifade etti. (fy)