Almanya’da Yasa Tasarısı: İsim ve Cinsiyet Kaydı Kolayca Değiştirilebilecek
- GündemMANŞET
- 9 Mayıs 2023
Almanya’da hükûmet isim ve cinsiyet kaydını değiştirmek isteyen kişiler için idari prosedürü basitleştirmeyi kabul ettikten sonra ilk yasa tasarısı da 28 Nisan günü mecliste açıklandı. Buna göre kişilere isim ve cinsiyet kayıtlarını değiştirme hakkı verilecek.
Cinsiyet kaydının değişimi için doktor raporu da gerekmeyecek. İki yıldan beri üzerinde çalışılan ve tartışmalara neden olan “Kendini Takdir Hakkı Yasası” (Alm.: Selbstbestimmungsgesetz) son şeklini aldı.
“KARARLI BİR ADIM ATILDI”
Hükûmetin LGBTQ toplumunun haklarından sorumlu temsilcisi Sven Lehmann (Yeşiller), konuya dair yaptığı açıklamada kararlı bir adım atıldığını ifade etti. Lehman, “40 yılı aşkın bir süreden sonra ilk kez bir federal hükûmet ayrımcı Transseksüeller Yasası’nı değiştirmek için aktif olarak inisiyatif alıyor.” dedi. Yasa tasarısının bakanlar kurulundan sonra Federal Meclis ve Federal Konsey’den de geçmesi gerekiyor. Dolayısıyla yasanın ne zaman yürürlüğe gireceği henüz belli değil.
YASA TASARISINDA DİKKAT ÇEKEN KONULAR
Yasa tasarısında bazı dikkat çeken ayrıntılar da tartışmaya neden oldu. Bunlardan biri, savaş ve savunma durumunda, erkekler cinsiyet kayıtlarını değiştirerek olası bir çağrıdan kaçamayacak. Tasarı ayrıca spor, yarışmalar, soyunma odaları, tuvaletler, ceza sistemi ya da şirketlerdeki kota düzenlemeleri gibi başka özel düzenlemeler ve açıklamalar da içeriyor.
Yasa tasarıyla birlikte erkeklerin kötü niyetle kendilerini kadın olarak tanıtıp spor salonları gibi mekânlarda kadınların soyunma odalarına girebilecekleri veya erkek mahkûmların kadın cezaevlerine girmeye çalışabilecekleri yönünde tartışmalar yaşandı. Ancak bu tür mekânların kendi iç yönetmeliklerine göre çalışmaya devam etmesi öngörülüyor.
ALMANYA Almanya’da Skandal Yasa Hazırlığı: Çocukların Cinsiyet Değiştirmesi Kolaylaştırılacak
MAHKÛMLARIN DURUMU
Yasa tasarısına göre örneğin kadın spor salonları veya saunaların sahipleri, yürürlükteki yasalar çerçevesinde erişim konusunda kendileri karar vermeye devam edebilirler. Cezaevleri konusunda ise, mahkûmların yerleştirilmesinin yalnızca cinsiyete göre yapılması gerekmediği belirtiliyor. Bu noktada diğer mahkûmların kişisel hakları ve güvenlik çıkarlarının da korunması gerektiği ifade ediliyor.
AİLE BAKANI TARTIŞMALARI ELEŞTİRDİ
Aile Bakanı Lisa Paus (Yeşiller) “Zeit online”a verdiği demeçte eleştirilere karşı “Gerçekle hiçbir ilgisi olmayan korkular körükleniyor” dedi ve yasanın, ilgili kişilerin cinsiyet kimliklerini tanımak ve onları damgalanma ve ayrımcılıktan korumakla ilgili olduğunu savundu.
“ÇAĞA UYGUN BİR YASA”
“Çağa uygun” bir yasa olarak duyurulan Kendi Cinsiyetini Takdir Hakkı Yasası ile, 14 yaşından küçük çocukların aileleri (veli ya da vasileri) nüfus idaresine başvurarak çocukların cinsiyetlerini ya da cinsiyetsizliğini kaydettirebilecek. 14 yaşından büyük olan çocuklar ise, velilerinin onayı ile kendileri cinsiyet değiştirme hakkına sahip olacaklar.
Federal Aile Bakanlığından bu konuda yapılan açıklamada, velilerin itirazı durumunda çocuğun refahı tercih edilerek, çocuğa kendi cinsiyetini değiştirme hakkı verilecek. Yasayla, çocuklarla ailelerin bu konuda danışma hizmetlerinden faydalanabilmesi ve bu danışmaların ücretsiz olması öngörülüyor.
“MODASI GEÇMİŞ” YASA KALDIRILACAK
Böylece 10 Eylül 1980 tarihli Cinsiyet Değiştirme Yasası’nın (Transsexuellen-Gesetz TSG) kaldırılması planlanıyor. Bu yasanın “tıbbi olarak modası geçmiş, patolojik transseksüellik anlayışını” dayattığı kaydedildi. Yasa uygulamaya konulduğu takdirde hiç kimse cinsiyetini değiştirmek için mahkeme sürecinden geçmek zorunda kalmayacak ya da doktor raporuna ve uzman görüşlerine ihtiyaç duymayacak. Nüfus müdürlüğüne yapılacak basit bir beyan yeterli olacak.
Aile ve Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada yılda yaklaşık 4 bin vaka beklendiği ifade edildi.