Almanya’da “Göç Kökenli” Teriminin Değiştirilmesi Talep Edildi

Almanya’da “Göç Kökenli” Teriminin Değiştirilmesi Talep Edildi

Almanya federal hükûmetinin Uyum Uzman Komisyonu tarafından 2 senelik bir çalışma sürecinden sonra, Başbakan Angela Merkel’e sunulan raporda, “göç kökeni” (Migrationshintergrund) teriminin artık değiştirilmesi gerektiği belirtildi ve “göçmenler ve onların çocukları, torunları” tanımının daha doğru olacağı savunuldu. Komisyon Başkanı Derya Çağlar, “Ben de göçmen bir ailenin kızıyım, fakat benim çocuklarım Alman” dedi.

“GÖÇ DENEYİMİ OLAN VE OLMAYAN” AYRIMI YAPILMALI

Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre 2019 yılı itibarıyla Almanya’da 21 milyon 200 göçmen kökenli bulunuyor. Almanya’da bu kavram halihazırda, kendi Alman olarak doğmayanları veya ebeveynlerinden biri doğuştan Alman olmayan bireyleri tanımlamakta kullanılıyor. Uyum Uzman Komisyonu ise nufüs araştırmaları için “göç kökeni” kategorisinin yalnızca “kendileri veya ebeveynleri 1950’den sonra Almanya sınırları içerisine göç etmiş olan” kişileri içermesini önerdi. Hazırlanan öneride bundan sonra verilerde “göç deneyimi olan ve olmayan” insanlar şeklinde bir ayrım yapılması gerektiği savunuldu.

KAVRAM, 21 MİLYONU AŞKIN KİŞİYİ TAM ANLAMIYLA TANIMLAMIYOR

Uyumdan Sorumlu Bakan Annette Widmann-Mauz, göç kökeni teriminin yaklaşık 15 sene önce istatistiklere eklendiğini ve birçok farklı grubu kapsadığını belirtti. Bakan, kavramın bahsi geçen 21 milyonu aşkın kişiyi tam anlamıyla tanımlamadığını ve bundan dolayı da kavramın hafifletildiğini savundu.

BAKAN: “ALMAN OLMA” KONUSUNDA YENİ ANLAYIŞA İHTİYACIMIZ VAR

Göç kökeni teriminin bir nevi damgalayıcı bir kavram olduğunu ifade eden Widmann-Mauz, “Terimi bugünden yarına değiştiremeyiz. Ayrıca, Alman olma konusunda da yeni bir anlayışa ihtiyacımız var.” dedi. Toplumda çeşitliği, göç geçmişini kabul etmeyi ve ortak değerlere ve kurallara saygı göstermenin, “Alman olma” tanımını içerebileceğini savunan Widmann-Mauz, Alman vatandaşlığına geçmenin teşvik edilmesi gerektiğini savundu. (fy)