Almanya’da Gelir Dağılımı Raporu: Zenginler Daha Zengin, Fakirler Daha Fakir Oluyor!

Almanya’da Gelir Dağılımı Raporu: Zenginler Daha Zengin, Fakirler Daha Fakir Oluyor!

Almanya’da Hans Böckler Vakfı’na bağlı Ekonomik ve Sosyal Araştırma Enstitüsü’nün (WSI), yaptığı yeni araştırmaya göre, ülkede gelir eşitsizliğinin arttığı, yoksulluk oranının yükseldiği ve koronavirüs pandemisinin de bu eğilimi hızlandırdığı ifade edildi. Araştırmacılar, bu durumun demokrasi için bir risk teşkil ettiği uyarısında bulundu.

2022 yılında ülkede yoksulluk oranı %16,7

Yapılan araştırmaya göre 2022 yılında ülkede yoksulluk oranı %16,7 olarak kaydedildi. Almanya’da orta gelirin yüzde 60’ından daha azı, yoksulluk sınırı olarak kabul ediliyor. Bu, tek kişilik bir hanede asgari bin 200 Euro maaş anlamına geliyor.

“İleri derecede yoksulluk” yüzde 10,1

“İleri derecede yoksulluk” olarak adlandırılan bin Euro altında maaşı olan tek başına yaşayan kişilerin ise oranı yüzde 10,1 olarak kayıtlara geçti. Bu veriler, WSI’nin güncel olarak yayınladığı son “Dağılım Raporu”nda ortaya çıktı.

koronavirüs salgını etkili oldu

Koronavirüs salgınının başlangıcından 2021 yılına kadarki sürede yoksulluk sınırı yüzde 16,2’den yüzde 16,7’e yükselmişti. Salgından bir yıl önce, 2019 yılında ise bu oran yüzde 15,9 olarak kaydedilmişti. Son olarak ise 2022 yılında yoksulluk oranı hafif düşüşe geçmiş, yüzde 16,7 olmuştu.

2010’a kıyasla büyük yükseliş

Fakat 2010 yılıyla kıyaslandığında ise Almanya’da yoksulluk sınırı oranının büyük yükseliş yaşadığı aktarıldı. O dönemlerde yoksulluk oranının yüzde 14,5, ileri derecede yoksulluk oranın ise yüzde 7,7 olduğu vurgulandı. O zamandan bu zamana değişkenlik göstermeyen noktanın ise yoksulluk sınırında olan kişilerin, çalışmayan, minijob işlerinde çalışan, kadınlar, çocuğunu tek başına büyüten gibi kişilerden oluştuğunun altı çizildi.

“varlıklı ailelerin yükü sistematik şekilde hafifletildi”

WSİ araştırmacıları, 90’lardan bu yana varlıklı ailelerin yükünün sistematik bir biçimde hafifletildiğini eleştirdi. “Mevcut krizler ve demokratik kurumlara duyulan güven kaybı göz önüne alındığında, “güçlü omuzlar” tekrar daha fazla yük taşımalı.” diye kaydeden araştırmacılar, tepe vergi oranının yükseltmesi, yeni bir “varlık vergisi”nin getirilmesi ve miras vergisindeki eksikliklerin giderilmesini tavsiye etti. Bu noktada maksadın ortalama maaşı olan vatandaşın gelir vergisini yükseltmek değil, toplumun zenginlerinin, geriye kalan vatandaşların refahı için daha fazla katkı sağlaması olduğu ifade edildi.(bb)