Almanya’da Engelli Çalışan Olmak – I

Almanya’da Engelli Çalışan Olmak – I

Kimler Engelli Sayılır?

9’uncu sosyal kanunlar kitabının 2’nci maddesinin 1’inci fıkrasına göre bireyin yaşına göre bedensel fonksiyonları, zihinsel yeteneği veya ruhsal sağlığı (travma gibi) 6 aydan daha uzun bir süre için bozulmuş ise ve bundan dolayı sosyal hayata katılımda sorunlar yaşanıyorsa, kişi engelli sayılır.
Bu engelin doğuştan, hastalıktan veya kazadan meydana gelmiş olması ise fark etmemektedir.

Engellilerde Derece Ve Ağır Derecede Engelli Olmak

Engelin ağırlığı, engellilik derecesi (kısaca GdB) cinsinden ifade edilir ve 10’ar derecelerde sınıflandırılarak 20’den 100’e kadar derecelendirilir. 9’uncu sosyal kanunlar kitabının 2’nci maddesinin 2’nci fıkrasına göre GdB’si en az 50 olan ve ikâmetgâhı veya iş yeri Almanya’da olan kişiler ağır engellidir.

Ağır Derecedeki Hastalığa Eşit Tutulma Talebi

GdB’si en az 30 olan kişiler talep üzerine ağır özürlü kişilerle eşit bir zemine oturtulabilir. Yasaya göre, eşitlik kabul görmediği bir kimse engeli nedeniyle iş bulamıyor veya çalışmıyorsa eşitlik sağlanmalıdır. Ancak, somut bir iş teklifi olması gerekir.

Dolayısıyla GdB’si 30 veya 40 olan bir engelli ağır derecede engellinin sahip olduğu hakların bir çoğunu elde etmiş oluyor. Bahsi geçen kanunun 151’inci maddesinin 3’üncü fıkrasına göre eşitlik statüsüne sahip olanlar, ağır derecede engellilerin sahip olduğu haklardan sadece fazladan tatil hakkından ve kamu ulaşım araçlarını ücretsiz kullanma hakkından faydalanamazlar.

Eşitlik talebi için sizden sorumlu iş bulma kurumuna (Alm. Agentur für Arbeit) başvurmanız gerekir. Bunun için Sosyal Bakım dairesinin (Alm. Versorgungsamt) tespit bildirisi veya kazanç kapasitesinin ne kadar azaldığını gösteren başka bir bildirim gerekmektedir.

Eşitlik statüsü engelliye haklar ve dolayısıyla işverene yükümlülükler getirmesiyle beraber, iş verenin de faydasına olarak bu statüye sahip olan kişiler, ağır özürlü kotasına sayılmaktadır.