Almanya’da Çocukların İdrarında Tespit Edilen “Kısırlaştırıcı Madde” Ne Anlama Geliyor?

Almanya’da Çocukların İdrarında Tespit Edilen “Kısırlaştırıcı Madde” Ne Anlama Geliyor?

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin Doğa, Çevre ve Tüketici Koruma Dairesi (LANUV), Di-n-heksil Ftalat (DnHexP) adlı kısırlaştırıcı maddenin çocukların idrarında MnHexP olarak adlandırılan bir metabolit olarak tespit edildiğini bildirdi. Bu maddenin, üreme yeteneğine zarar verdiği vurgulandı.

250 anaokulu çocuğu test edildi

2017/18 ve 2020/21 yıllarında Kuzey Ren-Vestfalya’daki çeşitli yerlerden yaklaşık 250 anaokulu çocuğunun saklanan idrar örnekleri karşılaştırılırken, bu süre zarfında, kısırlaştırıcı MnHexP maddesinin bulunma oranının yüzde 26’dan (2017/18) yüzde 61’e (2020/21) yükseldiği görüldü. Bazı çocuklarda söz konusu maddenin yoğunluğunun yaklaşık 10 kat arttığı aktarıldı.

İlk kez 2023’de tespit edildi

Federal Çevre Dairesi’nde görevli bir toksikolog, MnHexP maddesinin bu derecede insan vücudunda bulunmasının normal olmadığını belirtti. Bu durumun, daha büyük bir soruna işaret ettiğini vurguladı. Kurumdan verilen bilgilere göre, bu madde ilk kez 2023 yılında yapılan araştırma örneklerinde tespit edildi.

“Üreme organlarına zarar verebilir”

Söz konusu maddenin, üreme organlarına zarar verebileceği ve yetişkinlerde diyabet, hipertansiyon ve obezite riskini artırabileceği ifade ediliyor. Prof. Dr. Helga Stopper, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ancak, bir sağlık riskinden bahsedebilmek noktasında, alınan maddelerin miktarı önemli. Günümüzde çok küçük miktarlarda bile tespit yapabiliyoruz. Bu derece düşük dozlarda, olası sağlık sonuçlarını tahmin etmek zor.” diye kaydetti.

ALMANYA | 11 Ocak 2024 Almanya’da Çocuk İlaçlarında Tedarik Krizi: Kliniklerde Yer Sıkıntısı Büyüyor! 11 Ocak 2024

“Maddenin kaynağı ortaya çıkartılmalı”

Stopper, sözlerinin devamında, söz konusu DnHexP maddesinin Avrupa Birliği’nde nedensiz yere yasaklanmadığını belirtirken, “Kesinlikle, bu maddenin kaynağının nereden geldiğinin acilen belirlenmesi ve kaynakların ortadan kaldırılabilmesi gerekmekte.” ifadelerini kullandı.

Kozmetik ürünler ve plastik oyuncaklarda

Şimdiye kadar, bu plastikleştiricinin insan vücuduna tam olarak nasıl girdiği ise belirsizliğini koruyor. Ancak, Federal Çevre Dairesi tarafından yapılan ön araştırmalar, MnHexP’in kozmetik ürünler, özellikle güneş koruyucuları ve plastik oyuncaklarda yer aldığına işaret ediyor.

Güvenlik mührüne dikkat edilmeli

Genel olarak, uzmanlar örneğin plastik oyuncakların ilk kullanımdan önce düzenli olarak temizlenmesini tavsiye ediyor. Ayrıca, bazıları sınırlı derecede bilgi sağlasa da, güvenlik mühürleri ürünün zararsızlığı hakkında bilgi verebilir. Örneğin, TÜV Süd “test edilmiş güvenlik” mührüne dikkat etmeyi öneriyor.(bb)