Almanya’da Cami Saldırıları Aydınlatılmıyor

Fair (Federation against Injustice and Racism e.V.) derneği kapsamında Almanya’da camilere karşı yapılan saldırı ve kundaklamaları kayıt altına alıp dokümantasyon oluşturan  Brandeilig inisiyatifi, 2018 yılı cami saldırıları raporunu yayımladı.

Brandeilig tarafından yayımlanan rapora göre 2018 yılında Almanya’da 120 cami saldırısı kayıt altına alındı. İnisiyatif, saldırıya uğrayan camilerin cemaatleri ile yaptığı görüşmeler sonucunda camilere karşı yapılan saldırıların büyük çoğunluğunun aydınlatılmadığını tespit etmiş bulunuyor.

CAMİLERİN YARISINA TEKRAR SALDIRI YAPILDI

Öte yandan, saldırıya uğrayan camilerin geçmişte de en az bir kere daha saldırıya maruz kaldığı ortaya çıkarken, 120 saldırının sadece 9’unda şüpheliler tespit edilebilmiş bulunuyor.

2018 yılında cami saldırılarının çoğunluğu Bavyera (25 saldırı /%21) ve Kuzey Ren-Vestfalya (23 saldırı /%19) eyaletlerinde meydana geldi. Saldırıya uğrayan camilerin çoğunluğu Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve IGMG (İslam Toplumu Millî Görüş) /Islamrat (Almanya İslam Konseyi) camileri.

SİGORTA ÖDEME YAPMIYOR

Saldırıya uğrayan camilerin masraflarının tazmini için yapılan başvurulara sigorta şirketlerinin olumsuz cevap verdiği ve mağdurların zararlarının yüzde 77’sinin sigorta şirketleri tarafından karşılanmadığı da vurgulanan raporda, sigortaların sözleşmeleri feshetme tehdidinde bulundukları da gündeme getirildi.

Ankete katılanların ifadesine göre, 2018’de meydana gelen maddi hasarın giderilmesi için cemaatler tarafından karşılanması gereken masraf toplam 211.000 Euro’yu buldu. Birçok cemaat saldrının yol açtığı masrafları kendileri karşıladı ve bu masraflardan tasarruf etmek için bilirkişi veya uzman yardımından feragat etmek zorunda kaldı. Görüşülen camilerin idarecileri hasarların profesyonel şirketler tarafından giderilmesi durumunda maliyetlerin çok daha fazla olacağını belirtti.

CİNAYETE TEŞEBBÜS

Raporda çeşitli camilere kundaklama saldırıları düzenlenmesi sonucunda iki kişinin yaralandığı belirtiliyor. Rapora göre; iki kundaklama saldırısı, cinayete teşebbüsten hapis cezasıyla sonuçlandı. Ayrıca iki kişi havalı tüfekle yaralandı.

Cemaatlerin yönetim kurulu başkanlarının ifadelerine göre caminin dış alanına verilen zararın %47’si fiziksel şiddet kaynaklı. Ankete katılan cemaatlerin %54’ü saldırıdan sonra video kamerası kurmak gibi güvenlik önlemleri almış. Ancak birçok cemaat yasal düzenlemelerle ilgili endişeler taşıyor.

 Raporda dikkat çeken verilerden biri de bazı camilerin ilk seferde değil, ancak saldırılar sıklaştığında durumu polise ihbar ettiklerini belirtmesi. Bu da cami saldırılarının mevcutta kayıt altına alınanlardan çok daha fazla sayıda olduğu varsayımını güçlendiriyor. Bu nedenle bildirilmeyen vaka sayılarının, tahmin edilenden çok daha fazla olduğu düşünülüyor.

DAYANIŞMA MESAJLARI MORAL VERDİ

Saldırıya uğrayan camilerin cemaatlerinin dayanışma mesajları sayesinde kendilerini yalnız hissetmedikleri de raporda vurgulanmış. Yönetim kurulu başkanları, saldırısı sonraı gelen dayanışma ziyaretleri ve mesajlarının birlik duygusunu artırdığını ifade ettiler. Genel olarak en çok dayanışma desteği  diğer İslami dinî cemaatlerden gelirken, Alman politikacılar daha az dayanışma sergiledi.

Raporda elde veriler ışığında raporun sonunda ayrıca;  cami cemaatlerine, siyasetçilere, soruşturma makamlarına, medya çalışanlarına ve kamuoyuna  tavsiyelerde bulunuluyor.