Almanya’da Asgari Ücret Tartışması: Verdi Sendikası 15 Euro Talep Ediyor!

Almanya’da Asgari Ücret Tartışması: Verdi Sendikası 15 Euro Talep Ediyor!

Almanya’da asgari ücret tartışması 1 Mayıs itibariyle tekrar gündeme geldi. Verdi sendikasının başkanı Frank Werneke, asgari saat ücretinin 15 Euro olması gerektiğini belirtirken, tüm partilerden de bu konuda destek beklediklerini ifade etti. Werneke, “2026 yılı için asgari saat ücreti 15 Euro olmalı. Bu talep, Almanya’daki seçim kampanyalarında açıkça dile getirilmeli” diye vurguladı.

“asgari ücret en az orta gelirlinin yüzde 60’ı seviyesinde olmalı”

Yeşiller Partisi Fraksiyon Başkanı Katharina Dröge de bu konuda desteğini açıkladı. Dröge, “Avrupa Birliği’nin önerdiği şekilde asgari ücret en az orta gelirlinin yüzde 60’ı seviyesinde olmalı. Bu, 2024 için 14 küsür, 2025 için ise yaklaşık 15 Euro anlamına geliyor.” diye ekledi.

“asgari ücretin belirlenme sürecinde değişiklik yapılmalı”

SPD Başkanı Saskia Esken ise asgari ücretin belirlenme sürecinde değişiklik yapılmasını önerdi. Esken, “Asgari ücret komisyonunun yasal düzenlemelerini, kararların sadece konsensüsle alınabileceği şekilde değiştirmeliyiz.” dedi ve bu yaklaşımın diğer tarife görüşmelerinde de yaygın olduğunu belirtti. Esken’e göre, bu durumda bir tarafın diğerini geçersiz kılması mümkün olmayacak.

ALMANYA | 22 Mart 2024 Almanya’da Asgari Ücret 2024: İşte Detaylar 22 Mart 2024

“asgari ücret politik müdahalelere açık olmamalı”

FDP’nin iş piyasası uzmanı Pascal Kober, SPD liderinin bu açıklamalarını eleştirdi. Kober, Esken’in asgari ücret komisyonunun bağımsızlığını sürekli eleştiriler ve dışarıdan tavsiyelerle sorgulamaktan vazgeçmesi gerektiğini belirtti. AFP’ye konuşan Kober, asgari ücretin politik müdahalelere açık olmaması gerektiğini vurguladı.

“Bu durum en çok işçileri olumsuz etkiler”

Kober, Esken tarafından önerilen konsensüs modelinin uygulanabilir olmadığını dile getirdi. FDP’li milletvekili, “Bu denenen ve test edilmiş yöntemden sapma, asgari ücret komisyonunun tıkanmasına neden olabilir. Bu durum en çok işçileri olumsuz etkiler” dedi.

“siyasetçiler asgari ücret karar süreçlerinden uzak durmalı”

Ekonomist Veronika Grimm ise siyasetçilerin asgari ücret karar süreçlerinden uzak durmaları gerektiğini belirtti. Erlangen-Nürnberg Üniversitesi’nden Grimm, BILD gazetesine yaptığı açıklamada, “Zaten mevcut iş gücü kıtlığı ve enflasyon nedeniyle ücretlerde artış baskısı bulunmakta. Ancak, politikacıların asgari ücret komisyonunun işleyişine müdahale etmemesi bu noktada önemli. Komisyon, asgari ücretin belirlenmesi noktasında tüm unsurları dikkatlice değerlendirmesi için var.” şeklinde konuştu.(bb)