Almanya’da 1 Şubat 2022’den İtibaren Neler Değişti?

Almanya’da 1 Şubat 2022’den İtibaren Neler Değişti?

Almanya’da 1 Şubat 2002 tarihinden itibaren birçok alanda yeni düzenlemeler yürürlüğe giriyor. Sizler için Almanya’da Şubat ayından itibaren nelerin değişeceğini toparladık.

Güçlendirici Aşı Olmayan AB Aşı Sertifikası Dokuz Ay Geçerli

1 Şubat’tan itibaren yürürlüğe giren düzenlemelerden birisi koronavirüs aşı ile ilgili. Üçüncü aşı, yani güçlendirici aşı vurulmadığınız takdirde AB aşı sertifikalarının geçerliliği dokuz aya indirilecektir. Güçlendirici aşı yaptırıldığında ise belge 12 ay geçerli olacak. Aşı sertifikaları özellikle, diğer Avrupa ülkelerine seyahat edenler için önem arzediyor. Sertifikalar çeşitli korona uygulamalarına kaydedilebiliyor ve elektronik olarak okunabiliyor. Sertifikanın son kullanma tarihi de dijital olarak saklanabiliyor.

Novavax Aşısı Almanya’da kullanıma sunuldu

ABD’li üretici Novavax’ın ürettiği aşı da korona aşıları arasında kullanıma alındı. Novavax, mRNA ve vektör aşılarının yanı sıra bir başka aşı türü. Bir protein aşısı olan Novavax aşısı ile şimdiye kadar aşıya karşı tereddüt gösterenlerin bir kısmının da aşılanması umut ediliyor. Federal Sağlık Bakanlığı’na göre, Almanya başlangıçta 1,75 milyon doz Novavax aşısı alacak.

Vergi beyannameleri teslim tarihi uzatıldı

2020 yılı vergi beyannamesini vergi danışmanlarına veya maaş vergisi beyannamesi yardımlaşma derneklerine hazırlattırdıysanız, vergi beyannamesinin son teslim tarihi 28 Şubat yerine, 31 Mayıs’a kadar uzatıldı. Bu uzatma pandemi dolayısıyla işleri yoğunlaşan vergi danışmanlarını rahatlatmayı amaçlıyor.

İnternette Nefret Suçları

Şubat ayından itibaren Almanya’daki YouTube, Facebook, Twitter gibi büyük sosyal ağların operatörleri, ilgili kullanıcı içeriğini Almanya Emniyet Genel Müdürlüğüne (Bundeskriminalamt: BKA) bildirmekle yükümlü. Ağ İcra Yasası’ndaki (Netzwerkdurchsetzungsgesetz, NetzDG) bu yeni düzenlemeyle, çevrimiçi nefretle mücadelenin güçlendirilmesi ve özellikle bu tür içeriklere yönelik soruşturmaların kolaylaştırılması amaçlanıyor. Platform operatörlerinden TikTok, Alman makamlarına herhangi bir veri aktarmak istemediği için yeni düzenlemeye karşı dava açacağını duyurdu.

Yeni inşaat finansmanı için daha katı iklim uyum şartları

Yeni evinizi enerji verimli bir şekilde inşa ettirmek isterseniz, KfW kalkınma bankasından finansal destek alabilirsiniz. Ancak, bunun için kriterler Şubat ayından itibaren daha katı hale gelecek. Şubat ayında “Efficiency House 55” denilen finansman standardı resmi olarak sona erecek.

Yeni konut projelerinin finansmanı için, Şubat ayından itibaren konutların “Efficiency House 40” standardına veya bu standartlardan daha iyi standartlara sahip olması gerekecek. Bu gereksinimler, yeni binaların daha az emisyon salmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Konut Endüstrisi Merkez Birliği (Spitzenverband der Wohnungswirtschaft, GdW) ve Alman İnşaat Endüstrisi Merkez Birliği (Zentralverband des deutschen Baugewerbes, ZDB), bu daha katı şartların maliyetlerinin tasarruf edilen CO2 ile orantılı olmadığından şikayetçi oldu.