Aile Ve İş Hayatında Uyum Ve Denge

Aile ve işin çatışması olarak adlandırılan sorun aslında bu ismin oldukça ötesindedir. Aileyi ön plana alıp, iş yaşantısına gerekli önem verilmediğinde olabilecekleri hayal etmek zor değil. Veya iş yaşantısına aşırı önem verenler ve yaşam dengesi bozulmuş olanlar?

Genel olarak baktığımız zaman insanlar bir ömür mutlu olma ümidiyle evlilik yolculuğuna çıkar. Yolculuk sırasında aynı evi paylaşmak, çocuk sahibi olmak, çocukların gelişimi ve eğitimi, aile ilişkileri, aile bütçesi ve gelir-gider durumu, duygusal ihtiyaçlar ve bireysel kariyer isteği ile daha farklı sorumluluklar yüzünden birçok konuyla karşı karşıya kalırlar.

Yaşam çatışması veya mücadelesi olarak tarif edilen bu durum aslında oldukça ötesinde bir durumdur. Ayrıntılı baktığımızda insanların yalnızca bir aile içi rolü ve bir iş rolü yoktur. Bu iki yaşantı arasındaki uyum ve dengeyi sağlamak için insan, işyerinde ve aile içinde sahip olduğu pek çok rolü birbiriyle denge hâlinde tutmalıdır. Yani aile-iş dengesi aslında çoklu roller arası bir konudur. Uzmanlara göre dengeli bir hayat için, hayatın her alanında tatmin edici deneyimler elde etmek gerekir ve bu da enerji, zaman gibi kişisel kaynakların bu alanlar arasında çok iyi dağıtılmasıyla mümkün olur. Tüm rollerimizin arasındaki dengeyi sağlamak için her bir role eşit zaman harcamamamız, eşit dikkat ve katılım göstermemiz gerekir. Aile içi rolleriyle iş rollerinden çok daha fazla veya az meşgul olan dengeli bir birey hayal etmek oldukça zordur.

Bazı evliliklerde eşler arası karşılıklı anlayış ve empatiyle bu konuları kolayca konuşarak ve dinleyerek aşarken, kimi evliliklerde de derin yaralar alır. Böyle olumsuz durumlarda ise eşlerden daha çok çocuklar zarar görür. Tanımlanmamış roller, yapılmamış görev dağılımları günlük yoğun stresli bir evlilik ve iş hayatına sebep olur. Halbuki uyum ve denge içinde bir beraberlik anlamak, anlatmak ve anlaşmak formülünde gizlidir.

UYUM VE DENGE İÇİNDE BİR AİLE VE İŞ YAŞAYABİLMEK İÇİN BAZI İPUÇLARI:

  • Ne zaman ve nerde hangi rolde olduğunuza bakın. Örneğin eşinize karşı bir şirket yöneticisi yaklaşımıyla davranmayın. Hayatınız ve rolleriniz arasında düzenlemeler yapın.
  • Birey olarak, aile olarak önemli olan şeylerden oluşan bir düzenleme yapın. Sağlığınız, duygusal ihtiyaçlarınız ve en önemlisi hedeflerinize odaklanın. Daha geniş düzenlemeler yapın. Eşinizle karşılıklı ortaya çıkardığınız önemli notlarınıza bakın.
  • Ailenizle, işinizle ve bulunduğunuz tüm etkileşim ağlarıyla olan ilişkinize bakın. Sizin için en önemli olan şey nedir? Mutluluğunuz için ihtiyaç duyduğunuz şey nedir? Hedefinize ulaşmak için bugün attığınız adım doğru mu?
  • İstediğiniz gibi bir iş-aile dengesi kurmak için kendinize ve ailenize verdiğiniz sözleri tutarak ihtiyacınız olan sağlam temeli oluşturun.
  • Teknik araçlarla fazla vakit geçirmemeye özen gösterin. Anne ve baba olarak çocuklarınızla hem birlikte hem de ayrı ayrı zaman geçirmeye gayret gösterin. Bu, çocuğunuza kendini değerli ve saygın hissettirecektir.
  • Bedeninizi dinleyin. Bedeninizin ihtiyaçları ve isteklerinizle uyumlu olacak kararlar verin. Yaptığınız iş size yük oluyorsa ara verin ve dinlenin.
  • Aile içi iletişimde eleştirel davranışlardan uzak durun. Olumlu yönlerinize odaklanın.
  • Anne-baba olmanın yanı sıra kendinizin bir karı-koca/eş olduğunu ve bunun da ayrı bir sorumluluk getirdiğini unutmayın. Bu yüzden sadece eşinizle baş başa geçirebileceğiniz etkinlik ve programlar düzenleyin.
  • Kendinizi ve birbirinizi hatırlayın. Her insan hatırlandığını ve önemsendiğini bilmek ister. Sadece özel günlerde değil sırf içinizden geldiği için eşinize değer verin ve gösterin. Aynı şey çocuğunuz için de geçerli. Ona çok sevdiği süprizler yapabilirsiniz. Bu, aile içi ilişkiyi her daim taze tutacaktır.
  • Anne ve babaya hafif gibi görünen bir tartışma çocuğumuzun dünyasında bir kaosa dönüşebilir. Onun yanında tartışmamaya özen gösterin. Aranızda yaşanan sorunlar ne olursa olsun, evlilikte en önemli şey iletişimdir. Unutmayın tartışmak da bir iletişim türüdür.
  • Birbirinizin kariyer planlarını ve çabalarını engellemeyin. Eşinizin işinde yükselme hedefini destekleyin. Aynı şey çocuğunuz için de geçerli. Çocuğunuzun hayalleriyle ve ileride seçmek istediği meslekle dalga geçmeyin. Onun hedeflerini önemsediğinizi hissettirin. Eşiniz işinde yükselmesinde de en güvenilir dayanak olduğunuza inanın.
  • Empati; evlilikte uyumun ve mutluluğun en önemli temelidir. Birbirimizin duygularını anlayabilmek, birbirimizin bakış açısıyla olaylara bakabilmek yaşam içinde olmazsa olmaz bir özelliktir.
  • Kararlarınızı birlikte alın. Kimi zaman ekonomik sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu durumda eşinizi suçlamak ve yargılamak, olabilecek en yanlış davranıştır. Bu dönemi, beraberce atlatılacak bir süreç olarak görün ve beraber şekillendirin.