AB Parası Euro 20’nci Yaşına Giriyor
- GündemMANŞET
- 2 Ocak 2022
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ortak parası olan Euro bu yılbaşından itibaren 20’nci yaşına giriyor. AB üyesi 27 ülkenin 19’unun resmi para birimi olan Euro ilk defa 1999 yılında kaydi olarak yürürlüğe girmişti. Piyasada dolaşımı ise 1 Ocak 2002’de başlayan Euro banknot ve bozuk paralar, bu tarihten itibaren günlük işlemlerde kullanılmaya başlandı.
AB ülkelerinde Euro’yu, Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan olmak üzere 19 AB üyesi ülke kullanıyor.
“Avro Bölgesi” olarak adlandırılan bu ülkelerin para politikası, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve üye ülkelerin merkez bankalarından oluşan Euro Sistemi tarafından yürütülüyor.
Doların ardından dünyanın en fazla kullanılan ikinci rezerv para birimi konumunda bulunan Euro’yu Avrupa’da yaklaşık 340 milyon kişi kullanıyor.
500 Euro Artık Basılmıyor
Avrupa Merkez Bankası (ECB), 2019 yılında 500 Euroluk banknotların basımını durdurdu. Durdurma kararının alınmasında terörizmin finansmanı ve kara para aklamaya karşı mücadele ön plana çıktı.
Söz konusu 500 Euroluk banknotlar, başımın durdurulmasına karşın halen geçerli. Ancak 500 Euroluk banknotlar günlük yaşam ve alışverişte kullanılmıyor. 500 Euroluk banknotlar banka hesaplarına yatırılabiliyor ve bankalardan değiştirilebiliyor.
Karadağ ve Kosova da Euro Kullanıyor
Bu arada, eski Yuğoslavya’yı oluşturan Karadağ ve Kosova’da da Euro kullanılıyor. Bu iki ülkenin Avrupa birliliği ile Euro kullanma anlaşması bulunmuyor. Ancak, her iki ülkede de fiilen Euro hem günlük hem de diğer işlemler için ödeme aracı olarak kullanılıyor. (c/aa)