Sosyal İzolasyon Sürecinde Çocukların Sağlığına Dikkat!
- SAĞLIKSürmanşet 1
- 20 Nisan 2020
Kovid-19 açıklandığından beri toplumun büyük bir kısmı izolasyon hâlinde. Bu durum, bilmedikleri bir durum karşısında bocalayan çocukların ruh ve beden sağlığını etkiliyor. Kaygıları ile mücadele eden anne ve babalara büyük bir vazife düşüyor: Hem kendilerinin, hem de çocukların sağlığını ayakta tutmak.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilal Özcebe, bu dönem de çocukların evde jimnastik ve yer egzersizleri gibi günde en az bir saat fiziksel olarak aktivite yapmaları gerektiğini vurguluyor.
Karantina’da oluşabilecek psikolojik sıkıntıların önlenmesi açısından fiziksel aktivite oldukça etkili bir yöntemdir. Egzersiz vücutta biyokimsal değişikliğe neden olur. Egzersiz sırasında norepinefrin maddesinin kan plazmasındaki düzeyi artar. Bu madde, depresyon semptomlarının azalmasına neden olur. Fiziksel aktivite vücutta endorfin seviyesini artırır, yani mutluluk hormonunu çoğaltır. Hareket etmek, sırf çocukların psikolojisini sağlam tutmak için değil aynı zamanda karantinada kaygılı olan anne ve babalar içinde oldukça önem arzeder. Evde kalındığı süre içinde olabildiğince taze meyve, sebze, et ürünleri, kurubaklagiller, süt ve süt ürünleri ve tahıllar gibi farklı gıdalardan oluşan sağlıklı ve dengeli bir yeme düzeni de oldukça önemli.
B -vitamini içeren muz, et, balık, kurubaklagiller, süt ve yeşil yapraklı sebzeler beyin gelişiminde büyük fayda sağlamaktadır. B-vitamini yeni hücrelerin üretilmesini sağlar. Balık eti ise, hafızayı güçlendirir ve beyin fonksiyonların iyi çalışmasına vesile olur. Yeterli ve dengeli beslenme, protein, karbonhidrat ve yağ gibi temel kaynaklarının doğru ve düzgün bir şekilde sağlanması gerekir. Dengeli beslenen kişilerin hastalıklara yakalanma olasılığı düşük olmakla beraber hastalandıklarında daha çabuk iyileşirler.
Çocukların Uyku Düzeni Çok Önemli
Geçtiğimiz bu zorlu süreçte çocukların uyku düzeninin bozulmaması oldukça önemlidir. Gün içerisinde çocuğun fiziksel olarak hareket etmesine müsaade etmeyen anne ve babalar, çocukların akşam uykusunun gelmemesinden şikayetçiler. Gün boyunca enerjisini atamayan çocuğun akşam uykusu gelmemesi oldukça doğal. Bu sebeple, gündüz çocuğunun enerjisini harcaması olmazsa olmaz bir eylemdir, bu atlanmamalıdır.
Ebeveynlerin yorucu bir günün sonunda geç saatlere kadar televizyonun başında olmaları, çocuklarında geç yatmalarına sebep oluyor. Çocukların düzenini bozmamak adına, ilk olarak anne ve babaların ekran başında geçirdikleri süreyi kısıtlamalıdır. Ebeveyn olarak, “Dediğimi yap, yaptığımı yapma” mantığıyla örnek olunamayacağından, çocukların yatma saatine yaklaşık yarım saat önceden sessiz bir ortamda, loş bir ışıkta yaşına uygun bir kitap okumalıdır. Ilık süt içirmek, sıcak duş yaptırmak ve hekime danışarak kediotu (Valeriana officinalis, Almancası: Baldrian) kullanmak, çocuğunuzun uyumasını destekleyebilir. Badem ve lavanta yağının da uyku getirici etkisi vardır, çocuğunuzun sırtına bu yağlarla masaj yaparak sakinleşmesini ve uyumasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşına göre yeterli uyku alınımına dikkate almalı, hergün aynı saatte yatırıp kaldırmalısınız. Uyku düzeni bozulduğunda, vücut ne zaman uyanık veya uykuda olmasını gerektiğini bilmez ve gün içerisinde kişinin yorgun hissetmesine sebep olabilir. Bu sebeple uyku düzeni göz ardı edilmemelidir.