Kardeşlik ve Dayanışma Coşkusu
- MANŞETTOPLUM
- 19 Mayıs 2024
İslam Toplumu Millî Görüş, Kardeşlik ve Dayanışma Günü programı 19 Mayıs’ta Belçika’nın Hasselt kentinde yapıldı. Kardeşlik ve Dayanışma Günü’nde IGMG 15. Genel Kurulu da yapıldı. IGMG Genel Kurulu için IGMG’nin hizmet verdiği dünyanın 43 ülke ve bölgesinden delegelerle, teşkilata gönül verenler Hasselt’te bir araya geldi. Delegeler arasında Japonya, Avustralya, ABD ve Kanada delegeleri de yer aldı. Genel Kurul’da IGMG’nin tüzük değişiklikleri tek tek açıklanarak daha önce de yazılı bilgi verilen delegelerin oylamasına sunuldu. Tüzük delegelerin oy çokluğuyla kabul edildi.
15. Genel Kurul’da IGMG Genel Sekreteri Ali Mete yıllık faaliyet raporunu, IGMG Mali İşler Başkanı Mikayil Demir de mali raporu ibra etti.
KARDEŞLİK VE DAYANIŞMA GÜNÜNDE BİNLERİN HEYECANI
Moderatörlüğünü Muhammed Şener ve Cem Güney’in yaptığı Telhat Yeter, Ali Mahmoud, Emre Değer ve Ahmet Talha Karabulut’un beraber okuduğu Kur’ân-ı Kerîm ile başladı.
Kardeşlik ve Dayanışma Günü’nde heyecan ve coşku Japonya’dan Kanada’ya dünyanın dört bir yanından gelen binlerce IGMG idareci cemaatinin bölge yoklamasıyla doruğa çıktı.
DÜNYA MAZLUMLARINI TEMSİL EDEN MİSAFİRLER
IGMG Kardeşlik Dayanışma Günü’ne misafir olarak katılan Dünya Uygur Kongre Başkanı Dolkun İsa ve Arakan Rohingya Ulusal Organizayon Başkan Yardımcısı Nezamül Hasan birer konuşma yaptı. Her iki lider de temsil ettikleri halklara dair konuşmalar yaparak her zaman bu halkların yanında olan IGMG’ye teşekkürlerini ifade ettiler.
Kamboçya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Othsman Hassan ve Kuzey Makedonya Üsküp Müftüsü Dr. Kjenanİsmaili de dünya mazlumlarını temsilen birer konuşa yaparak IGMG’nin mazlumlarla yardımlaşma ve dayanışması için ve Müslümanları bir araya getiren bu program için teşekkür etti.
BİZDE IRKÇI NEFRET VE ÖTEKİLEŞTİRİCİ SÖYLEME YER YOK
İslam Toplumu Millî Görüş Genel Başkanı Kemal Ergün Kardeşlik ve Dayanışma Günü’nde coşkulu kalabalığa hitap etti.
IGMG’nin bugün ulaştığı hizmet yelpazesinin büyüklüğünün altını çizen ve bu başarının altındaki emeklerden dolayı teşekkür eden Genel Başkan, dünya ve Avrupa gündemine dair de konuştu. Kemal Ergün bu teşkilatta ve teşkilata mensup cemaatte ırkçı, nefret dolu ve ötekileştirici söylemlere asla yer olmadığının altını çizdi. Filistin, Myanmar, Doğu Türkistan ve Ukrayna’daki işgal, çatışma ve insan hakları ihlallerinin son bulması ve dünya barışına ulaşılmasının gerekli olduğuna vurgu yaparak konuşmasında, ümmet coğrafyasındaki kardeşlerimizi de asla unutmadıklarını söyledi.
“KİMDEN GELİRSE GELSİN ŞİDDETE HAYIR.”
IGMG 7 Ekim’de yapılan saldırıları ve saldırıların ardından orantısız güç kullanımını gerek kendi yaptıkları açıklamalarla gerekse diğer cemaatlerle yaptığı ortak açıklamalarla, çeşitli vesilelerle eleştirmişti. Bu bağlamda Kardeşlik ve Dayanışma Günü’nde de bu yaklaşım yinelendi. Filistin’de yıllardır dinmeyen acılara değinen Genel Başkan, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de giderek artan şiddeti asla tasvip etmediklerine işaret etti.
“Gazze’de akan kan, tarih sayfalarında silinmeyecek bir leke olarak kalacak” diyen Ergün IGMG’nin bu konudaki duruşunun netliğine dikkat çekerek ekledi: “7 Ekim’deki saldırılara, insanların kaçırılmasına, katliamlara, bombalamalara hayır dedik. Masumların, çocukların, annelerin aç bırakılmasına hayır dedik. Kimden gelirse gelsin şiddete hayır dedik. İnsanların öz vatanlarından sürülmesine hayır dedik. Filistinli kardeşlerimizin feryatları göklere yükselirken duymazdan, görmezden gelmeye hayır dedik.
“FİLİSTİN’DEKİ ZULMÜ ASLA BİR DİNE MAL ETMEDİK.”
Ergün ilk günden beri bölgede yaşananları asla herhangi bir dine veya millete mal etmediklerini hatırlattı. Ergün konuşmasına şöyle devam etti: “Filistin’deki zulmü asla bir dine mal etmedik. İsrail hükümetinin insanlık dışı eylemlerinin Yahudi düşmanlığına dönüştürülmesini şiddetle reddediyoruz. İsrail hükümetinin hukuksuz uygulamalarına karşı barışçıl ve hukuki yollarla yaptığımız eleştiriler, bazı kesimlerce Yahudi düşmanlığı olarak algılandı. Bu algıyı kesinlikle doğru bulmuyoruz.”
Ergün yaşanan acı ve zulmün ne İslamla, ne Yahudilikle ne de Hristiyanlıkla hiçbir ilgisi olamayacağının altını çizerek “Biz İsrail hükümetini Yahudi olduğu için değil, çocukları katleden, adaleti ayaklar altına alan uygulamaları nedeniyle kınıyoruz.” dedi.
Ergün Gazze’de yaşananlarla ilgili olarak vicdanlı insanların seslerini yükselterek, hukuk etrafında birleştiğini kaydetti. Siyasetçisinden, aktivistlere, öğrencilere değin, Müslümanlar, Hristiyanlar, Yahudilerin, farklı inançlardan, farklı dünya görüşlerinden insanların zulme karşı tek yürek olduğunu hatırlattı. “Özellikle gayrimüslim aktivistlerin, Filistin halkının haklarını savunmak için büyük bedeller ödediğini gördük. Hapse atılmayı, coplanmayı, yaftalanmayı göze alarak hukukun üstünlüğünü savundular. Onlara, tüm dünyaya hukuk temelli aktivizmi gösterdikleri ve insanlık onurunu hatırlattıkları için minnettarız.” ifadelerini kullanan Genel Başkan, “bu gelişmeler, ümidimizi asla kaybetmememiz gerektiğini gösteriyor. Hukuk çerçevesinde, diyalog ve ikna yoluyla, azimle yolumuza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
SANDIK ÇAĞRISI
Yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimlerine de dikkat çeken Ergün “Avrupa Parlamentosu seçimleri yaklaşıyor. Müslümanlar olarak, bilinçli bir şekilde sandığa giderek aşırıcı akımlara geçit vermemeliyiz. Çünkü aşırılık, sadece toplumları değil, inançlarımızı da tehdit ediyor. Malesef aşırı akımlar bugün her inanç grupları içerisinde bulunabilmektedir. Ancak bizim cemaatimiz, orta yolun ve itidalin temsilcisidir. Aşırılığın hiçbir türüne prim vermedik, vermeyeceğiz. Güçlü cemaat yapımız ve köklü eğitim sistemimiz sayesinde, aşırıcı akımların bize ulaşması mümkün değildir. Demokratik hakkımızı kullanarak aşırı sağ ve aşırı söylemlere geçit vermeyelim!” dedi.
HUKUK VE ANAYASA KIRMIZI ÇİZGİMİZ
İslam Toplumu Millî Görüş’ün siyasal katılımı teşvik eden, hukuk ve hoşgörüden yana bir teşkilat olduğunu belirten Ergün siyasal katılımı her zaman teşvik ettiklerini ancak bu teşvikin, devleti ele geçirme, güç odaklı hesaplar yapma gibi iddiaların aksine, toplumun iyiliği ve demokratik değerlerin güçlenmesi için olduğunu ifade etti.
“Hukuk ve anayasa bizim kırmızı çizgimizdir!”diyen Ergün, “Hiçbir zaman anayasal düzenle, içinde yaşadığımız toplumların hukukuyla ters düşen eylemlerde bulunmadık, bulunmayız. Aşırı akımlara asla prim vermedik, saflarımızda yer açmadık. Tam tersine, hukukun ve anayasanın toplumları bir arada tutan temel değerler olduğuna inanarak, herkese saygı ve hoşgörüyü öğütledik. İslam Toplumu Millî Görüş, demokratik değerlere bağlı, hukukun üstünlüğünü savunan, toplumun tüm kesimlerine saygı duyan bir teşkilattır.”
SANATÇILAR GEÇİDİ
Kardeşlik ve Dayanışma Günü’nde çok sayıda genç sanatçı da sahne aldı. Kırgızistanlı sanatçı Turdakun Niyazaliyev’in IGMG için yaptığı eseri coşku ile dinlendi. Yine Kuzey Makedonyalı sanatçı Mesut Kurtis’in ilahileri de heyecanla izlendi.
Genç sanatçılardan Erkan Ak, M. Ali Erdem, Ahmet Berber ve Hasan Hüseyin de performanslarıyla büyük alkış aldı.
TANITIM FİLMİ TAKDİR TOPLADI
IGMG Genel Kurulu ile birlikte Kardeşlik ve Dayanışma Günü için hazırlanan tanıtım filmleri katılımcılar tarafından büyük bir beğeni ile izlendi.
Öte yandan programda çeşitli aralıklarla gösterilen Vefa, Kardeşlik ve Dayanışma ile Gençlik ve Gelecek isimli kısa sinevizyon gösterileri de takdirle karşılandı.
YARIŞMA SONUÇLARI AÇIKLANDI
Bu arada, gençlik film yarışması ile diğer yarışmaların sonuçları da açıklandı. Kardeşlik ve Dayanışma Günü’nde yarışmaya katılanlara ödülleri de verildi.
Film yarışmasında birinci olan film izleyenler tarafından büyük beğeni topladı.
Jürilerin yaptığı değerlendirmeler sonrasında yarışmaların sonuçları şöyle açıklandı:
Şiir Yarışması: 1. Osman Erdal – Güney Hollanda, 2. Fevzi Yükseldi- İsviçre, 3. Şinasi Şimşek – Düsseldorf
Makale Yarışması: 1. Reyhan Turgut – Güney Hollanda, 2. İclal Mualla Kavak – Türkiye , 3. Ömür Kadri Sarı – Kuzey Hollanda
Kısa Film Yarışması: 1. Yussuf Sevinç – Ruhr A, 2. Ayşe Sena Özsoy – Güney Hollanda, 3. Ceyda Mollamehmetoğlu – Düsseldorf
Fotoğraf Yarışması: 1. Mustafa Yanar – Köln, 2. Hatice Çakmakkaya – Ruhr A, 3. Azıyze Akın – Avusturya, Linz
Karikatür ve İllustrasyonYarışması: 1. Esmanur Aslan – Belçika, 2. Sümeyye Kaya – K. Bavyera, 3. Beyza Yücel -Ruhr A
Kardeşlik ve Dayanışma Günü, misafirlere sunulan plaket sonrasında okunan Kur’an-ı Kerim ile sona erdi.
Çocuklar için eğlence gösterilerinin de yer aldığı etkinliklerden çeşitli tanıtım ve satış stantlarının yer almasıyla bir şölen havasında geçen program Dünya Kur’ân-ı Kerîm okuma ikincisi Abdulkerim İleri’nin okuduğu Kur’an ile son buldu.