Almanya’da Çifte Vatandaşlık: Bazı Şehirlerde Başvurular Başladı!
- ALMANYAMANŞETTOPLUM
- 17 Nisan 2024
Almanya’da, vatandaşlık yasasında yapılan modernizasyon ile yabancı uyrukluların Alman vatandaşlığına geçiş süreci önemli ölçüde kolaylaştırılıyor. Yeni yasa, Mayıs ayında resmi olarak yürürlüğe girecek ve çifte vatandaşlık hakkı kolaylaştırılacak. Bu kapsamda, Türkiye Cumhuriyeti’nin Almanya’daki Başkonsolosluklarında da vatandaşlık için randevular alınmaya başlandı.
“T.C. Başkonsolosluklarında başvurular yapılabilir”
Yeni vatandaşlık yasasıyla ilglili Camia Haber’e konuşan Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluk yetkilileri, Türk vatandaşlığı için randevu alınabileceğini söyledi. Konsoloslukların nüfus işleri müdürlüklerinden randevuların alındığı vurgulandı. Buna göre yeni yasayla birlikte artık Türk vatandaşlığına geçişlerde herhangi bir engel kalmadığının altı çizildi.
Askerlik şart mı?
Öte yandan Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin bu noktada en çok merak ettiği konulardan bir tanesi askerlik meselesi. Türk vatandaşlığına geçişlerde askerlik şart aranıp aranmayacağı büyük merak konusu. Bununla alakalı da konuşan yetkililer, vatandaşlığa geçiş şartları arasında askerliğin bulunmadığı bilgisi paylaşıldı.
Almanya’nın bazı şehirlerinde de başvurular başladı
Öte yandan Almanya’da da yeni yasa noktasında Alman vatandaşlığına geçiş için bazı şehirlerde başvurular başladı. Örnek olarak Unna bölgesinde, 2 Nisan’dan itibaren vatandaşlık başvuruları online olarak resmen başlatıldı. Unna Kreis yönetimi, yasal düzenlemelerle uyumlu olarak dijital başvuru sistemini hayata geçirdiğini duyurdu. Bu yeni sistemle, vatandaşlar evlerinden çıkmadan başvurularını gerçekleştirebilecek ve başvuru süreçleri hızlanacak.
YAZARLAR Çifte Vatandaşlık Kanunun Önü Açılması
Dortmund’da yoğun talep
Dortmund şehrinde ise durum biraz daha farklı. RUHR24’e göre, şehirde vatandaşlık başvurusu için randevu almak neredeyse bir yıl sürebiliyor. Yapılan yasal değişikliklerin ardından, özellikle Suriyeli göçmenler başta olmak üzere, birçok yabancı uyruklu vatandaş beş yıl gibi kısaltılmış bir süreçte vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyor. Ancak, yüksek talep nedeniyle işlemlerde ciddi gecikmeler yaşanıyor.
“başvurular önümüzdeki dönem daha da artacak”
Remscheid şehri de benzer bir durumla karşı karşıya. Yeni yasa sayesinde, özellikle Türk, İtalyan, Polonyalı ve İspanyol kökenli sakinlerin yoğun ilgi gösterdiği görülüyor. Yerel yönetim, vatandaşlık başvurularının önümüzdeki dönemde daha da artacağını ve bu durumun bürokrasi üzerinde baskı oluşturacağını belirtiyor.
yeni çifte vatandaşlık yasası
Yeni düzenlemelerle, Almanya’da uzun süredir yaşayan ve belirli entegrasyon kriterlerini karşılayan yabancı uyruklular, daha kısa sürede ve daha az bürokratik engelle Alman vatandaşlığına geçebilecek. Çifte vatandaşlık imkanı da daha fazla vatandaşa sunulacak, böylece birçok kişi hem Alman hem de kendi ülkesinin vatandaşlığını koruyabilecek.(bb)