Dünyada Koronavirüs Durdurulamıyor!
- Dünya
- 6 Mart 2020
Çin’de ortaya çıkan korona virüsü, tüm dünyada hızla yayılıyor. Çin’den giden kişiler yoluyla Fransa, İtalya, İngiltere, Almanya, İsveç, İspanya gibi 30’u aşkın ülkede rastlanan çeşitli vakalar, büyük paniğe neden oluyor.
Koronavirüsün Avrupa’da en ağır etkisini ise İtalya yaşıyor. Karantina altına alınan şehirlerde dışarıda güvenlik güçleri dahil herkes maske takıyor. Ayrıca karantina altındaki bölgelere yapılan tren seferleri durduruldu, giriş çıkışlar ise kontrol altına alınıyor. Yaşanan karantina sürecini Camia’ya değerlendiren İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) İtalya Bölgesi Kurumsal İletişim Başkanı Şüheda Genç, Milano’da, tüm okul, kilise, tiyatro ve sinema salonlarının faaliyetlerinin durdurulduğunu kaydetti. Genç, şehirde korkunç bir alışveriş ve stok furyasının olduğunu da belirtirken “Eve su almak için markete gittiğimde, yumurta, süt ve su gibi uzun ömürlü gıdaların tükenmiş olduğunu gördüm.” ifadelerini kullandı. Ayrıca IGMG Como ve DİTİB Milano Camii’nin, hizmetlerini bir süreliğine durdurduğunu söyleyen Genç, yaklaşık 25 yıldır aralıksız hizmet veren Como Camii’nde ilk defa cuma namazının kılınmadığını sözlerine ekledi.
ALMANYA VE FRANSA’DA VAKALARDA ARTIŞ SÖZ KONUSU
Koronavirüsü Almanya ve Fransa’da da hızla yayılmaya devam ediyor. Almanya’da birçok bölgede virüse rastlanırken Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki küçük Heinsberg kasabasında ise hastalık şüphesiyle karantinaya alınan bin kişi normal yaşamına geri döndü. Sayının daha da artmasından endişe ediliyor. Federal Sağlık Bakanlığı, testleri pozitif çıkanların yanı sıra şüpheli vakaların da arttığı virüs nedeniyle ülkede henüz ölüm vakasının olmadığını açıkladı. Mönchengladbach yakınlarındaki Erkelenz beldesinde virüs tespit edilen 47 yaşındaki bir erkek Düsseldorf’taki Üniversite Kliniği’nde tedavi altına alındı. Bu kişinin temasta olduğu yüzlerce insan ise karantina altına alındı. Göppingen’de yaşayan 25 yaşındaki bir kişiye ise İtalya’nın Milan kenti ziyaretinde virüs bulaştığı, yapılan testlerin pozitif çıktığı kaydedildi. Baden-Württemberg Sağlık Bakanlığı, 25 yaşındaki hastanın bir klinikte karantinaya alınarak tedavisine başlandığını bildirdi. Tespit edilenlerin, söz konusu iki eyaletteki ilk vakalar olduğu belirtildi.
Köln Belediyesi’nin yaptığı basın açıklamasında ise salgının Köln’e ulaştığı belirtilirken, şehrin virüse karşı iyi hazırlandığı ifade edildi.
Fransa’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da hızla artmaya devam ediyor. Fransa Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jeromes Salomon, düzenlediği basın toplantısında ülkede iki kişide daha koronavirüs tespit edildiğini açıkladı. Hastalardan 55 yaşındaki bir erkeğin Amiens’daki bir hastanede karantina altında tutulduğunu ve durumunun ağır olduğunu ifade eden Salomon, 36 yaşındaki diğer hastanın ise İtalya’nın Lombardiya bölgesinden geldiğini ve Strazburg’daki bir hastanede tedavi gördüğünü belirtti.
06YUNANİSTAN VE İSVİÇRE’YE DE SIÇRADI
Yunanistan’ın Selanik kentinde, 38 yaşındaki Yunanistan vatandaşı bir kadında koronavirüs tespit edildi. Yunanistan Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Başkanı Sotiris Skodras, Selanik Hastanesi’nde karantina altına alınan kadında virüse rastlandığını, bir süre önce İtalya’yı ziyaret ettiği belirlenen kadınla temasta bulunan aile üyeleri ve yakınlarının da özel birimlerde karantinada tutulduğunu belirtti.
İsviçre’de, İtalya sınırında yer alan Ticino kantonunda yaşayan 70’li yaşlardaki bir erkeğin, yapılan testler sonucu koronavirüs taşıdığının ortaya çıktığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, enfekte olan kişinin Milano yakınlarındaki bir etkinliğe katıldığı ve virüsü bu etkinlikte kaptığı ifade edildi. ilk belirtilerin ise iki gün sonra ortaya çıktığı kaydedildi. Hastanın bir müddet ailesiyle birlikte kaldıktan sonra Ticino’daki bir klinikte karantinaya alındığı öğrenildi.
ÜLKELERE “SORUMLULUK VE KOORDİNASYON” ÇAĞRISI
Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Turizm Örgütü, koronavirüsüne karşı ülkelere “sorumluluk ve koordinasyon” çağrısı yaptı. Yapılan ortak açıklamada, koronavirüse karşı DSÖ’nün “hiçbir seyahat veya ticaret kısıtlaması tavsiyesinde bulunmadığı” vurgulandı. Ayrıca koronavirüs ile bağlantılı ülkelerin aldığı önlemlerin “uluslararası seyahate ve ticarete gereksiz müdahaleleri en aza indirecek düzeyde olması için” ilgili ülkelerle yakın iş birliği içindeçalışıldığı kaydedildi. Turizm sektörünün her şeyden önce insan sağlığı ve refahını düşündüğü belirtilen açıklamada, koronavirüse karşı alınacak önlemlerde turizm sektörünün etkili bir şekilde katkı sağlayabilmesini garanti etmek için “uluslararası iş birliğinin hayati öneme sahip olduğu” ifade edildi. “Seyahat kısıtlamaları koymak, uluslararası trafiğe gereksiz müdahaleyi teşvik edebilir ve turizm sektörünü olumsuz etkileyebilir.” uyarısında da bulunulan açıklamada ayrıca turizm sektörünün koronavirüse vereceği cevabın, DSÖ’nün tavsiyelerine uyumlu olması gerektiği vurgulandı.
UMRE SEFERLERİ DURDURULDU
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan ve resmi haber ajansı SPA’da yer alan açıklamada, ülkedeki uzman sağlık kurumlarının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiği belirtildi. Söz konusu salgının önüne geçilmesi için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere uluslararası örgütlerin ve devletlerin sarf ettiği çabaların destekleneceğinin kaydedildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: “Sağlık otoritelerinin tavsiyesi ve virüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla alınan koruyucu tedbirler kapsamında, umre ya da Mescid-i Nebevi ziyareti için Suudi Arabistan’a girişlerin geçici olarak askıya alınmasına karar verilmiştir.”
IGMG Hac Umre ve Seyahat İşleri Başkanı Tahir Köksoy, Suudi Arabistan’ın koronavirüs salgını nedeniyle Umre ziyaretlerini askıya almasına ilişkin bir açıklama yaptı. Köksoy, Suudi Arabistan’ın diğer ülkelerde de görüldüğü üzere tedbir amaçlı böyle bir karar aldığına dikkat çekti. Ancak kısa zamanda umre ziyaretlerinin yeniden açılacağını umduklarını aktardı. 2009 yılında yaşanan domuz gribi salgınında da Arabistan’ın aynı önlemleri aldığını hatırlatan Köksoy, ancak kısa süre içerisinde yeniden umre ziyaretlerinin normale döndüğünü ifade etti. Köksoy, 13 Mart’da Suudi Arabistan’ın umre ile ilgili aldığı kararı yeniden gözden geçireceğini duyurdu. Tahir Köksoy, IGMG Hac Umre kayıtlarının devam ettiğini, herhangi bir kesintinin olmadığını da sözlerine ekledi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada da, ‘’Suudi Arabistan’da bulunan umrecilerimizin ülkemize dönüş tarihleri ile ilgili bir değişiklik söz konusu değildir. Suudi Arabistan’ın aldığı bu karar nedeniyle de geçici olarak yeni umre kaydı alınmayacaktır.” ifadeleri kullanıldı.