Almanya’da Turşular Ne Kadar Sağlıklı? Test Sonuçları Alarm Veriyor!

Almanya’da Turşular Ne Kadar Sağlıklı? Test Sonuçları Alarm Veriyor!

Almanya’da Öko-Test tarafından turşularla ilgili yapılan bir testte, turşu tüketicilerini endişelendiren sonuçlar ortaya çıktı. Teste göre, ürünlerin yarısı “çok iyi” notu alırken, birçoğunun birden fazla pestisit içerdiği belirtildi.

24 turşudan 11’i tavsiye edildi

Analiz edilen 24 turşu ürününden 11’i tüketicilere güvenle tavsiye edilirken, özellikle konvansiyonel tarımdan gelen turşularda pestisit bulgularına rastlandı. Bazı turşularda 7’ye kadar farklı pestisit tespit edildi. Bu durumun sağlık riskleri oluşturduğu aktarıldı.

Testte Bulunan Zararlı Maddeler

Test sırasında, özellikle Dimethomorph ve Glyphosat olmak üzere, insan sağlığı için potansiyel risk taşıyan pestisitler bulundu. Dimethomorph’un, insan üremesi üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceği düşünülürken, Glyphosat’ın biyolojik çeşitliliği tehdit ettiği biliniyor.

ALMANYA | 25 Mart 2024 Almanya’da Tereyağı Testinde Sadece Birine İyi Not: İşte O Marka! 25 Mart 2024

yüksek şeker ve tuz oranı

Turşular, düşük kalorileri ve içerdikleri mineral, vitaminler sayesinde sağlıklı bir atıştırmalık olarak görülüyor. Ancak yapılan testte, pastörizasyon işleminin bazı besin değerlerinin kaybolmasına neden olduğu ifade edilidi. Ayrıca, turşuların içeriğinde yüksek şeker ve tuz oranı bulunduğu ve bunun da sağlık açısından tehlikeli olduğu bildirildi.

pestisit içermeyen turşular tavsite edildi

Teste göre, turşuların çoğu tatmin edici bir lezzete sahip. Ancak bazı ürünlerde tuz ve şeker miktarında etiket bilgileriyle uyumsuzluklar gözlemlendi. Uzmanlar, pestisit içermeyen turşuların, hem lezzet hem de sağlık açısından daha iyi bir seçim olabileceğini ifade ediyor.

pestisit nedir?

Pestisit, tarım ürünlerini zararlı böcekler, yabancı otlar, funguslar ve diğer zararlı organizmaların neden olduğu hasarlardan korumak amacıyla kullanılan kimyasal maddelerdir. Pestisitler, bitkileri zararlı organizmalardan koruyarak tarım ürünlerinin verimliliğini arttırmak amacıyla kullanılır. Ancak aynı zamanla çevre, insan sağlığı ve biyolojik çeşitlilik üzerinde olumsuz etkilere sahip.(bb)