Almanya’da Sahte Ballara Dikkat: “Şekerli Sudan İbaret!”

Almanya’da Sahte Ballara Dikkat: “Şekerli Sudan İbaret!”

Almanya ve diğer Avrupa Birliği ülkeleri, vatandaşlarına yeterli bal sağlamak amacıyla büyük miktarlarda bal ithal ediyor. Ancak, Avrupa Birliği’ne göre, bu balların önemli bir kısmı sahte. Uzmanlar, bu durumu bir “tüketici aldatmacası” olarak nitelendiriyor.

bal örnekleri incelendi

Avrupa Komisyonu, Avrupa Dolandırıcılıkla Mücadele Ofisi (OLAF) ve Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (GFS), koordineli bir şekilde sahte bal üretimi üzerine araştırmalar yürüttü. Buna göre 2021 Kasım ve 2022 Şubat ayları arasında AB içinde ithal edilen bal örnekleri incelendi.

yüzde 46’da AB’nin bal yönetmeliğine uymayan maddeler içerdiği şüphesi var

Mart ayında açıklanan sonuçlara göre, incelenen örneklerin yüzde 46’sı, AB’nin bal yönetmeliğine uymayan maddeler içerdiği şüphesi taşıyor. Yönetmelik, balın içine başka hiçbir gıda maddesi, katkı maddesi ya da başka bir unsurun eklenmemesini şart koşuyor. Ancak, örneklerde şurup, gıda boyası ve su gibi maddelerin tespit edildiği aktarıldı.

ALMANYA | 21 Mart 2024 Almanya’da Yumurta Testi: En İyi Marka Hangisi? İşte Sonuçlar! 21 Mart 2024

“Aslında bu, temelde şeker suyu”

Yapılan incelemelerde özellikle şeker şerbeti bulunmasıyla ilgili konuşan bir AB yetkilisi yaptığı açıklamada, “Aslında bu, temelde şeker suyu.” diye konuştu. Bu, bir tüketici aldatmacası ve suç teşkil ediyor.” diye konuştu. Alman Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Torsten Ellmann da konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken, “Bu, bir tüketici aldatmacası ve suç faaliyetidir,” diye konuştu.

“Tüketiciler arılar tarafından üretilen gerçek bal istiyor”

Ellmann, “Tüketiciler sadece arılar tarafından üretilen gerçek bal istiyor.” diye vurguladı. Tüketicilere, etiketlerdeki tam menşe ülkelerinin belirtilmesiyle şeffaflık sağlanması  gerektiğini sözlerine ekledi. Ayrıca, “Bu kişiler kendileri nereden bal almak istediklerine karar vermeli.” diye vurguladı.

Peki neden sahte bal üretiliyor?

Konuyla ilgili AB Komisyonu, yüksek tüketici talebinin dünya piyasası fiyatlarını zirveye taşıdığını belirtirken, “Bu, ekonomik veya finansal kazancı haksız yollarla artırmayı hedefleyenler için fırsatlar sunuyor. Bal ile şurup arasındaki fiyat farkı ve sahte balı anlamanın zorlukları, dolandırıcılar için çok cazip hale geliyor.” ifadelerini kullandı.(bb)