Avrupa Konseyi: “Almanya Irkçılık ve Ayrımcılıkla Mücadelede Başarısız”
- ALMANYAGündemMANŞET
- 20 Mart 2024
Avrupa Konseyi (AK) İnsan Hakları Dunja Mijatović, Almanya’nın, insan haklarının iyileştirilmesi yönündeki vaatlerini yerine getirme ve eşit sosyal haklara erişime iyileştirmede başarısız olduğunu açıkladı.
AK İnsan Hakları Almanya Raporunu açıklayan Komiser Dünya Dunja Mijatović, diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında Almanya Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi’nin (Antidiskriminierungsstelle des Bundes) Avrupa’nın en zayıf ayrımcılıkla mücadele kurumu olduğuna vurgu yaptı ve “Almanya’da eşitsizlik ve ayrımcılıkla mücadele konusunda bakanlıklar arası bir strateji de bulunmamaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Siyasetçilerde de Hukukçularda da Ayrımcılık Standartı Yok
Ayrımcılıkla mücadele yasasının sınırlı bir etkisi olduğu ifade edilen raporda, hem siyasetçilerin hem de hukukçuların ayrımcılıkla mücadelede standart bir ilkesi bulunmadığı, bütün bunların, ayrımcılık mağdurlarını sıklıkla olumsuz etkilediği açıklandı.
Irkçılık Demokratik Kurumları İstikrarsızlaştırma Potansiyeline Sahip
İnsan Hakları Almanya Raporunda, ülkede ırkçılığın arttığını ve ırkçılığa karşı yeterli önlemler alınmadığına da dikkat çekildi ve ırkçılığın toplumsal bütünlüğü zayıflatma ve demokratik kurumları istikrarsızlaştırma potansiyeline sahip olduğunu ifade edildi.
Ataman: “Ayrımcılıkla Mücadelede Acil Reform Gerekli”
Almanya Ayrımcılıkla Mücadele Federal Komiseri Ferda Ataman da raporu memnuniyetle karşıladı. Ataman yaptığı değerlendirmede, “Rapor, Almanya’nın ayrımcılıkla mücadele alanında yapacak çok işi olduğunu gösteriyor.” dedi.
Ferda Ataman, ayrımcılıkla mücadele yasasının yeniden ele alınmasını istediği açıklamasında hükümete çağrıda bulunarak Eşit Muamele Kanunu’nda da reform yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.
“Almanya’da Sosyal Haklar Temel İnsan Hakkı Görülmüyor”
Almanya İnsan Hakları Enstitüsü (Deutsches Institut für Menschenrechte) de raporu değerlendirirken “Almanya’da sosyal haklar genellikle temel hak ve devletin gerçekleştirmesi gereken insan hakları olarak görülmüyor.” ifadelerini kullandı. Enstitütü ayrıca, raporda gündeme getirilen yeterli yaşam standardı hakkı, eğitim hakkı veya barınma hakkının da Almanya’da ele alınması gerektiğine vurgu yaptı.
“Refah artarken Yoksulluk Da Artıyor”
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović, Almanya raporunda Almanya’da refahın artmasına rağmen orantısız bir şekilde yoksulluk düzeyinin de arttığını, yoksulluktan özellikle çocuklar, yaşlılar ve engellilerin etkilendiğini bildirdi.