Almanya’da Bankalar Şubelerini Birer Birer Kapatıyor: Sistem Değişiyor Mu?
- ALMANYAMANŞETTOPLUM
- 22 Şubat 2024
Almanya’da bankalar son yıllarda şube ağını giderek seyrekleştiriyor. Birçok vatandaş özellikle ATM’lerin de bununla beraber azalması durumunu endişeyle izliyor. Peki, gelecekte nakit paraya nasıl ulaşılabilecek? Camia Haber, bu soruya yanıt aradı.
bankalar şubelerini kapatıyor
Almanya’da 2022 yılı sonunda “Raiffeisenbank Hochtaunus” adlı banka, merkez şubesi dışında tüm şubelerini kapattı. “Postbank” ve “Deutsche Bank” 2026 yılının ortasına kadar 250 şubesini kapatmayı planlıyor. “Commerzbank” da birçok şubesini kapatma kararı aldı. Hali hazırda küçülmeye giden “Sparkasse” de son yaptığı duyuruda, daha fazla şubesini kapatacğını belirtti. Köln-Bonn bölgesinde yakın zamanda 22 şubenin daha kapanacağı açıklandı.
Nakit para çekme sıkıntısı başladı
Aynı zamanda, 2021 yılından bu yana ATM’lerde de azalmaya gidiliyor. Bu nedenle birçok müşteri nakit para çekme ve servis hizmetlerinden yararlanma noktasında sıkıntılar yaşıyor. Özellikle şehir merkezleri dışındaki bölgelerde bu noktada sıkıntılar daha da büyük. Bu nedenle, birçok banka müşterisi için nakit para çekmek veya diğer hizmetlerden yararlanmak giderek daha zor hale geliyor.
ALMANYA Uzmanı Açıkladı: Almanya’da Nakit Para Dönemi Sona Mı Eriyor?
ATM’ler azalıyor
Alman İstatistik Kurumu “Statista”nın yayınladığı verilere göre, Almanya’daki ATM sayısı 2019’da 58 binin üzerindeydi. 2021 itibarıyla bu sayı 55 bine düşmüştü. Bu sayı yıldan yıla düşmeye devam ediyor.
nakit para kabulu de sınırlandırılıyor
Diğer yandan dünya genelinde nakitsiz işlemlerin sayısı hızla artıyor. Özellikle bu eğilim, bankaları sistem değişikliğine itiyor. Bahsedilen şube ve ATM’lerin azaltılması yoluyla sadece nakit para çıkışının azaltılması amaçlanmıyor. Bankalar ayrıca nakit para kabulünü de sınırlayarak, maliyetlerini daha da azaltmayı umuyor.
mali sıkıntılar en büyük neden
Buna göre şubeleri kapatma kararının ardında asıl neden olarak mali sıkıntılar yer alıyor. Şube ve ATM’lerin işletilmesi sadece personel ile halledilemiyor. Aynı zamanda arka planda altyapının bakımı için de maliyetler söz konusu. IT, donanım, ATM’lerin nakit taşıma araçları ile doldurulması ve benzer faktörler, mali açıdan bankalara yük oluyor. Ayrıca bankalara göre nakit paraya ve servise talebin giderek azalmasıyla beraber uzun vadede şubelerin kapatılması en mantıklı yol olarak görülüyor.
ALMANYA Almanya’da Postbank 2025’ten İtibaren Bankacılık Hizmetlerini Sonlandırıyor
nakit para kabulunun gideri 2 milyar euro
Şubelerde nakit para kabulü de maddi külfet oluşturuyor. “McKinsey & Company” adlı analiz şirketinin yaptığı bir değerlendirmeye göre, nakit para kabulü bankalara yıllık olarak yaklaşık iki milyar Euro’ya mal oluyor.
ATM’ler patlatılıyor
Bir diğer faktör ise ATM’lerin patlatılması durumu olarak ifade ediliyor. Bu durum da bankalara çok büyük maliyetlere neden olurken, bazı durumlarda zarar gören ATM’lerin yerine yenisi konulmuyor. Bu da Almanya’daki ATM’lerin azalmasında rol oynuyor. “Statista”ya göre, sadece 2022 yılında neredeyse 500 ATM patlatıldı. En fazla patlamanın yaşandığı yer ise Kuzey Ren-Vestfalya olarak belirtildi.(bb)