Çifte Vatandaşlık Kanunun Önü Açılması
- YAZARLAR
- 13 Şubat 2024
Diğer bir avantaj ise Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde hareket özgürlüğü ve sınırsız ikamet hakkıdır.
Buna karşılık Almanya’da ikamet eden pek çok Türk kökenli vatandaş henüz Türk vatandaşlığından vazgeçmek istemiyor. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. En önemli sebeplerinden birini pek çok insanın Türkiye ile olan güçlü duygusal bağı oluşturuyor.
Önceki vatandaşlık kanununa göre, Alman vatandaşlığının kazanılmasında Türk vatandaşlığının korunması prensipte mümkün değildi. Yeni vatandaşlık kanunuyla bu engel tarihe karışacak.
Vatandaşlık kanununun modernleştirilmesine ilişkin yasa tasarısı 2 Şubat 2024’te Alman Federal Parlamentosu (Bundestag) tarafından kabul edildi. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için, birtakım resmî adımların ardından Federal Kanun Gazetesi’nde yayınlanması gerekiyor. Muhtemelen 1 Mayıs 2024 gibi yeni yasa yürürlüğe girebilir.
Gelecekte vatandaşlığa kabulün daha kolay hâle getirilecek olması önemli bir değişiklik teşkil ediyor. Daha önce yabancıların Almanya’da en az sekiz yıl yasal olarak kalmaları gerekiyordu. Reformla birlikte vatandaşlığa kabul sadece beş yıl sonra mümkün olacak. Dil becerileri veya okulda veya işte iyi performans gibi “Özel Entegrasyon Başarıları” durumunda, vatandaşlığa geçiş gelecekte üç yıl sonra bile mümkün olacaktır.
ALMANYA Almanya’da Çifte Vatandaşlık Yasası Meclis’ten GeçtiYeni yasada Özgür Demokratik Temel Düzenine bağlılık beyanı daha da netleştiriliyor (Bekenntnis zur freiheitlichen demokratischen Grundordnung). Taslağa göre, “Yahudi karşıtı, ırkçı, cinsiyet veya cinsel yönelim ya da diğer insanlık dışı nedenli eylemlerin” Anayasanın insan onurunu koruma amacıyla bağdaşmadığını ortaya koyuyor. Bu beyanın gelecekte, özellikle Müslümanların vatandaşlığa kabulünü zorlaştırmak amacıyla siyasi olarak kullanılıp kullanılmayacağını zaman gösterecek.
VATANDAŞLIKTAN ÇIKARMA VE SINIR DIŞI ETME
Bilhassa İsrail’i eleştiren tutumların vatandaşlığın iptaline yol açıp açmayacağı henüz bilinmiyor. Özellikle Orta Doğu’daki çatışmalarla bağlantılı olarak vatandaşlıktan çıkarma ve sınır dışı etme yönündeki siyasi talepler sürekli yüksek sesle dile getiriliyor. 7 Ekim 2023’ün ardından Filistin yanlısı gösterilere katılanlar için bu tür sonuçlar talep ediliyordu.
Şimdiye kadar Alman vatandaşlığının iptali, diğer nedenlerin yanında, ancak vatandaşlığa kabulün hile yoluyla elde edilmesi durumunda mümkün oluyordu. Gelecekte bazı siyasi görüşler Filistin yanlısı görüş belirtmenin Yahudi karşıtı eylem olarak sınıflandırılması ve bu durumda vatandaşlığın hile ile elde edildiği fikrini savunabilir. Ancak bu tür taleplerin mahkemelerce vatandaşlığın iptali için yeterli sayılabileceğine şüpheyle bakılabilir.