Almanya’da Oturum İzni Almak İçin Ne Yapmalıyım?
- ALMANYAMANŞETTOPLUM
- 31 Ocak 2024
Almanya’da oturum izni almak için vatandaşlar ne yapmalı sorusuna Camia Haber cevap aradı. İş, eğitim, dil öğrenimi, evlilik veya çocuklarla birlikte yaşamak gibi pek çok sebeple Almanya’ya gelmek isteyenler için farklı oturum opsiyonları mevcut.
Almanya’ya Giriş Şartları
Almanya’ya giriş yapmak isteyenlerin çoğu için ilk adım, bulunulan ülkedeki Almanya büyükelçiliğinde vize başvurusunda bulunmak. Bu süreçte, ziyaret amacına ve süresine bağlı olarak değişik kriterler değerlendiriliyor. Turist veya iş seyahati gibi kısa süreli ziyaretler için farklı, uzun süreli kalışlar için ise daha detaylı koşullar bulunuyor.
ALMANYA Alman Vatandaşlığı Kaybedilse de Süresiz Oturum Hakkı Devam Eder
Vize İçin Gerekli Şartlar
Almanya’ya seyahatinizin amacı, süresi ve çıkış ülkenize göre belirlenen şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Örneğin, Almanya’da kalış süreniz boyunca yeterli maddi imkanlara sahip olduğunuzu ve vizenizin bitiminde ülkeyi terk edeceğinizi kanıtlamanız gerekiyor.
Geçerli Vize Olmadan Almanya’da yaşam
Geçerli bir vize olmadan Almanya’ya gelenlerin, ülkede kalıcı olarak kalmaları oldukça zor. Bu durumda, ülkeyi terk edip, gerekli vize işlemlerini tamamlamak zorunda kalınabilir.
Oturum İzni Alma Süreci
Oturum izni almak için, yerel yabancılar dairesine başvuruda bulunmanız gerekiyor. Verilen tüm oturum izinlerinin süreleri başlangıçta sınırlı. Süre doldolunca yeniden başvurmanız ve şartları mevcut durumda karşıladığınızı tekrardan belgelemeniz bekleniyor.
ALMANYA Almanya’da Yabancılar Daireleri Randevuları Aylar Sonrasına Veriyor
Süresiz Oturum ve Alman Vatandaşlığı
Süresiz oturum izni alabilmek için genellikle 5 yıl boyunca Almanya’da yasal olarak yaşamış ve çalışmış olmanız gerekiyor. Bununla birlikte, iltica, evlilik ve eğitim noktasında gibi bazı istisnalar bulunuyor.
Alman Vatandaşlığına geçiş
Alman vatandaşlığına geçiş ise, genellikle 8 yıl yasal ikametten sonra mümkün oluyor ve bu süreçte bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Başvurudan uzun bir zaman önce gerekli koşulları yerine getirmeye başlamak büyük önem teşkil ediyor.
yeni vatandaşlık yasası federal meclis’te onaylandı
Öte yandan Almanya’da özellikle Türkiye kökenli göçmenlerin merakla beklediği yeni vatandaşlık yasası Federal Meclis’te onaylandı. Yasayla çifte vatandaşlık mümkün hâle geldi. Yasa Alman vatandaşlığı alanların eski vatandaşlıklarını bırakma mecburiyetini kaldırarak çoklu vatandaşlığa müsade ediyor.
ALMANYA Almanya’da Çifte Vatandaşlık Yasası Meclis’ten Geçti
8 yıl ikamet şartı 5 yıla düşürüldü
Almanya’da yasal olarak 5 yıl ikamet eden ve kendi geçimini temin edebilen göçmenler Alman vatandaşlığına geçebilecek. Vatandaşlık için daha önceleri Almanya’da 8 yıl ikamet şartı bulunuyordu. Ayrıca çalıştığı alanda veya eğitiminde başarılı olmak, gönüllü çalışmalar yapmak gibi, Almanya’daki yaşam şartlarına uyum sağlamak için özel çaba gösterenlerde bu süre 3 yıla düştü.
çoklu vatandaşlık yolu açıldı
Daha önceleri, izinsiz olarak başka bir ülke vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığı otomatik olarak düşüyordu. Yeni yasayla birlikte, çoklu vatandaşlık yolu açıldığı için bu durumda Alman vatandaşlığı kaybedilmeyecek. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için son olarak Eyaletler Meclis’inde de onaylanması gerekiyor.