Almanya’da Muhalefet İş Kabul Etmeyenlerin Vatandaşlık Parasının Kesilmesini İstedi

Almanya’da Muhalefet İş Kabul Etmeyenlerin Vatandaşlık Parasının Kesilmesini İstedi

Almanya’da vatandaşlık parası alanlara karşı uygulanan yaptırımların daha da sertleştirilmesi istendi.

Ana muhalefet Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) Genel Başkan Yardımcısı ve Almanya Eski Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, hükümetin getirmek istediği yaptırımların yeterli olmadığını ileri sürdü. “Bu doğru bir adım, ancak yetmez.” diyen Jens Spahn “Gerekirse anayasa değişikliğine gidelim” önerisinde bulundu ve kendilerine yapılan işleri kabul etmeyenlerin vatandaşlık parasının kesilmesini istedi. Hükümet, işi kabul etmeyenlerin iki ay boyunca ödemelerinin kesilmesini planlamıştı.

Jens Spahn konuya ilişkin medyaya yaptığı açıklamada “Çalışabilen ve kendisine bir iş teklifi yapıldığı halde bu işi kabul etmeyenler ilke olarak vatandaşlık parası alamamalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Gerekirse Anayasayı Değiştirelim”

İş kabul etmeyenlerin parasının kesilmesinin Federal Anayasa Mahkemesi’nde iptal edilme ihtimaline karı da anayasa değişikliği yapılması öneri getiren CDU Genel Başkan Yardımcısı Jens Spahn “Kim, kendisi vatandaşlık parası ile desteklenmiş ve kendisine de bir iş teklifi verilmişse bu işi kabul etmek durumundadır. Başkaları tarafından daha da finanse edilmeye hakları yoktur.” şeklinde konuştu.

“Teklif Popülist ve Temel Sosyal Haklara Bir Saldırı”

İktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise Jens Spahn’ın önerisini “popülist” olarak değerlendirdi. SPD Meclis grubundan Katja Mast ayrıca “akılsızca anlayışsız öneri” değerlendirmesinde bulunarak vatandaşlık parasının daha çok çocukları ilgilendirdiğini söyledi.

Sol Parti de Jens Spahn’a sert tepki verdi. Sol Parti lideri Janine Wissler teklifi Hristiyan demokratların toplumdaki en yoksulları taciz etmede ileri gitmeye isteklilik olarak değerlendirdi. Wissler “Bu öneri temel sosyal haklara açık bir saldırı olduğu gibi anayasanın temellerini de sarsar bir teklif.” dedi.