Kredi Kartı ile Alışveriş
- YAZARLAR
- 11 Aralık 2023
Müminlerin ticaret ve alışverişlerinde faizli muameleden uzak durmaları, helal olanı tercih etmeleri Allah’ın emridir. Alım satımı yapılacak ticaret malının helal ve meşru olması kadar alışverişteki usul ve yöntemin de helal ve meşru olması gerekmektedir. Özü itibariyle helal bir malı gayr-i meşru bir yolla elde etmek, o malı helal kılmaz. Aynı şekilde haram bir malı meşru bir yolla elde etmekte, o malı helal yapmaz. Gayenin helal olduğu kadar usul ve yöntemin de helal olması şarttır. Meşru bir gayeye götüren yöntemin de meşru olması gerekir.
Günümüzde teknolojinin baş döndürücü bir şekilde gelişmesi bazı mahzurları beraberinde getirse de hayatımıza birçok yenilik ve kolaylıklar getirmiştir. Bunların en başında alışverişte nakit para yerine kredi kartı kullanmak gelmektedir. Öyle ki, kredi kartı mal ve hizmetlerin alım satımında insanlara büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Her çeşit ödeme, harcama veya havaleleri banka kartlarıyla en kolay yoldan, asgari masraf ile dakikalar içinde yapabilme imkânı sunmaktadır.
Kredi kartı modern ve pratik bir ödeme aracıdır. Bankadan kredi kartı alan şahıs, bankanın kendisine takdir etmiş olduğu limit kadar yaklaşık bir ay süreyle banka kartıyla alışveriş yapar. Kart sahibi hesap kesim tarihinden itibaren toplam borcunu, belirlenen süre içerisinde ödemesi hâlinde yaptığı bu alışverişe faiz veya başka bir fazlalık tahakkuk etmez.
HAYAT “Benim De Bir Evim Olsa”
Ödemeyi geciktirmesi durumunda günlük faizin çalıştığı bilinmektedir. Dolayısıyla kart sahibinin gününü geçirmeden bankanın belirlediği süre içerisinde borcunu ödemesi gerekir. Buna göre kredi kartıyla alışveriş yapan kimsenin yaptığı alışverişin sahih olması için aşağıdaki şartlara riayet etmesi gerekmektedir.
Alışveriş yapıldıktan sonra bankanın belirlediği süre içerisinde borcun bir kısmı değil tamamı ödenmesi gerekir. Günü geçirilir veya süre aşılırsa her geçen gün için banka faiz uygulayacağından bu alışveriş haram, kişi de günahkâr olur.
Kredi kartı ile bankadan veya ATM’den para çekilmesi durumunda bu işleme belli oranda faiz uygulandığı bilindiğinden uzak durmak gerekmektedir.
Altının kredi kartıyla satışı konusunda ise farklı görüşler ileri sürülmüştür. Bir kimsenin kredi kartı ile yapmış olduğu satıştan doğan borcu, banka anında peşin olarak kuyumcunun hesabına tek çekim ödemesi durumunda veresiye (nesie) faizi söz konusu olmayacağından bu alışverişin caiz olduğu söylenmiştir.[1] Ancak altın bedelinin anında satıcının hesabına gelmeyip daha sonra ödenmesi durumunda altının para ile veresiye satışı söz konusu olduğu için caiz olmaz, denmiştir.
[1] Hayrettin Karaman, “Kredi Kartı ile Altın Satımı” için bkz. http://www.hayrettinkaraman.net/yazi/hayat2/0178.htm. Erişim Tarihi: 25.10.2017.